27 °C Budapest
Új idők járnak: 5+1 pénzügyi alapvetés, amit jócskán felülírt a járvány

Új idők járnak: 5+1 pénzügyi alapvetés, amit jócskán felülírt a járvány

2021. január 10. 12:59

A járvány szinte mindent átrendezet, amit eddig a pénzügyeinkről tudtunk: rengeteg régi ökölszabály dőlt meg pillanatok alatt, és váltották fel őket új alapvetések. Összeszedtük, mi az, amit 2021-ben már nem érdemes betartani, és az is kiderül, hogy tervezhetjük meg sikeresen a költségvetésünket, befektetéseinket.

Maradjunk annyiban, hogy 2020 borzalmas év volt, de hála az égnek már vége, és 2021-ben már esélyes, hogy az életünk valamelyest visszatér a régi kerékvágásba. Ugyanakkor a vírus sokmindent felforgatott, köztük a pénzügyeinket is: bizonyos alapvető szabályok ma már korántsem úgy vannak, mint a járvány előtt. A HuffPost össze is szedte azokat a szabályokat, amelyeket teljesen át kellett értelmeznünk.

Gondoskodj időben nyugdíjas éveidről és használd ki az éves 130 ezer forintos adójóváírást! Nyugdíjbiztosítás-kalkulátor a Pénzcentrumon!

Legyen legalább 3 havi vésztartalékunk

A vésztartalékok megléte döntő jelentőségű, hiszen csak így tudjuk átvészelni az olyan krízishelyzeteket, mint a munkahely elvesztése, vagy a hirtelen jött kiadások. A szakértők jó ideig három hónapra elég pénzügyi tartalék felhalmozását javasolták.

A világjárvány rámutatott arra, hogy ez sok esetben nem lesz elég - mondta Greg McBride, a Bankrate pénzügyi elemzője, mivel a járványhelyzetben akár több ideig is eltarthat, mire munkát találunk. A háztartások többségének a szakértő szerint legalább hat hónapnyi tartalékkal kell rendelkeznie, hogy elkerüljék a bajt. A vállalkozóknak még többet kell megcélozniuk, nekik 9-12 hónapra ajánlatos tartalékolni - tette hozzá.

Mennyit nyerhetsz, ha időben gondoskodsz nyugdíjas éveidről? Több millió forintot! Részletek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az ingatlan mindig jó befektetés

Az ingatlanvásárlás régóta a befektetők egyik kedvence, ám a lakóingatlanok megtérülése gyakran elmarad az egyéb befektetési lehetőségektől, például a részvényektől és a kötvényektől, különösen, ha figyelembe vesszük az ingatlan tulajdonlásának költségeit, például a jelzálogkölcsön kamatát, az adókat, és a fenntartás is sok pénzt vihet el.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a jövedelmük túl nagy hányadát fektetik ingatlanba, ezzel kiszorítják az egyéb befektetési lehetőségeket, pedig vannak jóval jövedelmezőbb lehetőségek is - mondta Robert R. Johnson, a Creightoni Egyetem professzora.

A hitelkártya ördögtől való

Bár mindig célszerű elkerülni az adósság felhalmozódását, de ésszerű használat esetén a hitelkártyák rengeteg előnyt kínálhatnak, beleértve a csalás elleni védelmet  - mondta Andrea Woroch megtakarítási szakértő.

Hitelkártyában gondolkodsz? Válogass a bankok ajánlatai között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Biztos azt is sokan elmondták már, hogy a hitelkártyádat csak vészhelyzetben használd, és mihamarabb rendezd a tartozást. Ez nagyszerű tanács, de nem mindig lehetséges. Ha nehéz pénzügyi helyzetben vagy - sajnos mostanában sokan kerültek ilyen helyzetbe - a túlélés záloga, hogy jól bánj a pénzeddel - mondta Sara Rathner, a NerdWallet szakértője

Ha a hiteleretre, mint vésztartalékra támaszkodsz, és csak a minimális összegeket fizetsz vissza, akkor tovább is túlélheted a rendkívüli helyzetet. Ha ez kell ahhoz, hogy tető maradjon a fejed felett, és étel legyen az asztalon, hát legyen. A néha az a lényeg, hogy mindig optimálisan döntünk a pénzügyekről, hanem az, hogy a lehető legjobb megoldást alkalmazzuk az instabil időkben

- mondta. Persze, miután egyenesbe jöttél, igyekezz mihamarabb letudni a hitelkártya-adósságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakhatási költségekre a havi költségvetés 30 százalékát kell fordítani

A költségvetés-tervezés során elterjedt ökölszabály, hogy a háztartás jövedelmének 30 százalékát kell költeni lakhatási kiadásokra, például biztosításra és rezsire.

Ez egy elavult szabály, amely 1969-ig nyúlik vissza, és nem veszi figyelembe az egyes forgatókönyveket, például a lakáspiacot, vagy egyéb pénzügyi eshetőségeket

- mondta Tonya Rapley, a My Fab Finance pénzügyi szakértője, aki szerint ezen szabály betartása helyett összpontosítsunk egy teljes költségvetés létrehozására, amely pénzügyi kötelezettségeinken és céljainkon alapul.

Határozd meg, mit engedhetsz meg magadnak a lakásköltségek megfizetésére, miközben más pénzügyi céljaidra is koncentrálsz, például az adósságok rendezésére, a megtakarításokra és a befektetésekre

- magyarázta Rapley.

Egy bizonyos összeget tegyél félre, mire X éves leszel

Ez az év rávilágított arra, hogy mindenki más pénzügyi úton jár, és más pénzügyi nevelésben részesült - mondta Brittney Castro, a Mint pénzügyi tervezője. Így pedig ahelyett, hogy az életkorra és a vagyonra összpontosítanánk, aminek állítólag együtt kell járnia, összpontosítsunk simán a nettó vagyonunk évről évre történő növelésére. Legyenek megtakarításaink, nyugdíj előtakarékosságunk, és rendezzük adósságainkat.

Ne fektess be, amíg adósságod van

A régi szabály az volt, hogy minden adósságot le kell tudni, mielőtt befektetésbe kezdünk. Ám ennek betartása hosszú távon károsíthatja a pénzügyeinket. Delyanne Barros pénzügyi coach például elmondta, hogy sokan a diákhitelüket legalább 20 évig fizetik.

Ha valaki ilyen sokáig vár a befektetésre, soha nem jut egyről a kettőre - mondta Barros. Ha megengedheted magadnak, hogy a hitelek fizetése mellett még befektetni való pénzed is maradjon, akkor vágj bele - jövőbeli önmagad megköszöni majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06