16 °C Budapest

Új idők járnak: 5+1 pénzügyi alapvetés, amit jócskán felülírt a járvány

2021. január 10. 12:59

A járvány szinte mindent átrendezet, amit eddig a pénzügyeinkről tudtunk: rengeteg régi ökölszabály dőlt meg pillanatok alatt, és váltották fel őket új alapvetések. Összeszedtük, mi az, amit 2021-ben már nem érdemes betartani, és az is kiderül, hogy tervezhetjük meg sikeresen a költségvetésünket, befektetéseinket.

Maradjunk annyiban, hogy 2020 borzalmas év volt, de hála az égnek már vége, és 2021-ben már esélyes, hogy az életünk valamelyest visszatér a régi kerékvágásba. Ugyanakkor a vírus sokmindent felforgatott, köztük a pénzügyeinket is: bizonyos alapvető szabályok ma már korántsem úgy vannak, mint a járvány előtt. A HuffPost össze is szedte azokat a szabályokat, amelyeket teljesen át kellett értelmeznünk.

Gondoskodj időben nyugdíjas éveidről és használd ki az éves 130 ezer forintos adójóváírást! Nyugdíjbiztosítás-kalkulátor a Pénzcentrumon!

Legyen legalább 3 havi vésztartalékunk

A vésztartalékok megléte döntő jelentőségű, hiszen csak így tudjuk átvészelni az olyan krízishelyzeteket, mint a munkahely elvesztése, vagy a hirtelen jött kiadások. A szakértők jó ideig három hónapra elég pénzügyi tartalék felhalmozását javasolták.

A világjárvány rámutatott arra, hogy ez sok esetben nem lesz elég - mondta Greg McBride, a Bankrate pénzügyi elemzője, mivel a járványhelyzetben akár több ideig is eltarthat, mire munkát találunk. A háztartások többségének a szakértő szerint legalább hat hónapnyi tartalékkal kell rendelkeznie, hogy elkerüljék a bajt. A vállalkozóknak még többet kell megcélozniuk, nekik 9-12 hónapra ajánlatos tartalékolni - tette hozzá.

Mennyit nyerhetsz, ha időben gondoskodsz nyugdíjas éveidről? Több millió forintot! Részletek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az ingatlan mindig jó befektetés

Az ingatlanvásárlás régóta a befektetők egyik kedvence, ám a lakóingatlanok megtérülése gyakran elmarad az egyéb befektetési lehetőségektől, például a részvényektől és a kötvényektől, különösen, ha figyelembe vesszük az ingatlan tulajdonlásának költségeit, például a jelzálogkölcsön kamatát, az adókat, és a fenntartás is sok pénzt vihet el.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a jövedelmük túl nagy hányadát fektetik ingatlanba, ezzel kiszorítják az egyéb befektetési lehetőségeket, pedig vannak jóval jövedelmezőbb lehetőségek is - mondta Robert R. Johnson, a Creightoni Egyetem professzora.

A hitelkártya ördögtől való

Bár mindig célszerű elkerülni az adósság felhalmozódását, de ésszerű használat esetén a hitelkártyák rengeteg előnyt kínálhatnak, beleértve a csalás elleni védelmet  - mondta Andrea Woroch megtakarítási szakértő.

Hitelkártyában gondolkodsz? Válogass a bankok ajánlatai között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Biztos azt is sokan elmondták már, hogy a hitelkártyádat csak vészhelyzetben használd, és mihamarabb rendezd a tartozást. Ez nagyszerű tanács, de nem mindig lehetséges. Ha nehéz pénzügyi helyzetben vagy - sajnos mostanában sokan kerültek ilyen helyzetbe - a túlélés záloga, hogy jól bánj a pénzeddel - mondta Sara Rathner, a NerdWallet szakértője

Ha a hiteleretre, mint vésztartalékra támaszkodsz, és csak a minimális összegeket fizetsz vissza, akkor tovább is túlélheted a rendkívüli helyzetet. Ha ez kell ahhoz, hogy tető maradjon a fejed felett, és étel legyen az asztalon, hát legyen. A néha az a lényeg, hogy mindig optimálisan döntünk a pénzügyekről, hanem az, hogy a lehető legjobb megoldást alkalmazzuk az instabil időkben

- mondta. Persze, miután egyenesbe jöttél, igyekezz mihamarabb letudni a hitelkártya-adósságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakhatási költségekre a havi költségvetés 30 százalékát kell fordítani

A költségvetés-tervezés során elterjedt ökölszabály, hogy a háztartás jövedelmének 30 százalékát kell költeni lakhatási kiadásokra, például biztosításra és rezsire.

Ez egy elavult szabály, amely 1969-ig nyúlik vissza, és nem veszi figyelembe az egyes forgatókönyveket, például a lakáspiacot, vagy egyéb pénzügyi eshetőségeket

- mondta Tonya Rapley, a My Fab Finance pénzügyi szakértője, aki szerint ezen szabály betartása helyett összpontosítsunk egy teljes költségvetés létrehozására, amely pénzügyi kötelezettségeinken és céljainkon alapul.

Határozd meg, mit engedhetsz meg magadnak a lakásköltségek megfizetésére, miközben más pénzügyi céljaidra is koncentrálsz, például az adósságok rendezésére, a megtakarításokra és a befektetésekre

- magyarázta Rapley.

Egy bizonyos összeget tegyél félre, mire X éves leszel

Ez az év rávilágított arra, hogy mindenki más pénzügyi úton jár, és más pénzügyi nevelésben részesült - mondta Brittney Castro, a Mint pénzügyi tervezője. Így pedig ahelyett, hogy az életkorra és a vagyonra összpontosítanánk, aminek állítólag együtt kell járnia, összpontosítsunk simán a nettó vagyonunk évről évre történő növelésére. Legyenek megtakarításaink, nyugdíj előtakarékosságunk, és rendezzük adósságainkat.

Ne fektess be, amíg adósságod van

A régi szabály az volt, hogy minden adósságot le kell tudni, mielőtt befektetésbe kezdünk. Ám ennek betartása hosszú távon károsíthatja a pénzügyeinket. Delyanne Barros pénzügyi coach például elmondta, hogy sokan a diákhitelüket legalább 20 évig fizetik.

Ha valaki ilyen sokáig vár a befektetésre, soha nem jut egyről a kettőre - mondta Barros. Ha megengedheted magadnak, hogy a hitelek fizetése mellett még befektetni való pénzed is maradjon, akkor vágj bele - jövőbeli önmagad megköszöni majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem