10 °C Budapest

Újabb gyógyszer kivitelét tiltotta meg a hatóság: zavar lehet az ellátásban?

2020. december 14. 06:31

Ahogy a járvány első hulláma alatt az az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az antibiotikumok, kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók, valamint a profonol vagy a hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntött, most megtiltotta két infúzió kivitelét is az országból. A Gelofusine és a Gelaspan is úgynevezett plazmapótszer, amely pótolja a - például műtét, baleset vagy égés következtében - keringésből elveszett folyadékot. Az indoklás szerint ezen gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő.

Péntek este tette közhírré az újabb tiltását a magyar gyógyszerhatóság - szúrta ki a Pénzcentrum. Ezúttal a Gelofusine oldatos infúzió és Gelaspan 4% oldatos infúzió gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelének tilalmáról hoztak határozatot:

Megállapítom, hogy a GELOFUSINE oldatos infúzió (nyilvántartási szám: OGYI-T-05007) és a GELASPAN 4% oldatos infúzió (nyilvántartási szám: OGYI-T-21810) gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő, ezért a gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelét 2020. december 11. 16:00 órától kezdődően 6, azaz hat hónapos időtartamra megtiltom.

Ez azt jelenti, hogy júniusig tilos ezeknek a készítmények a kivitele az országból. Mivel tavasszal is az volt a gyakorlat, hogy hat hónapra hirdettek tilalmat, majd amikor az már nem volt indokolt, feloldották, ezért ebből még nem következtethetünk a hosszútávú tervekre. A döntést bővebben így indokolták:

"A GELOFUSINE oldatos infúzió és a GELASPAN 4% oldatos infúzió az intenzív terápiában nélkülözhetetlen készítmények, melyeknek a Covid-19 pandémia okozta súlyos szövődményes megbetegedések terápiájához szükségesek. A gyógyszerek forgalomba hozatali engedély jogosultjától származó tájékoztatás értelmében a gyártási mennyiség a korábbi magyarországi fogyás alapján lett ütemezve, melyet - a gyógyszereknek nagykereskedelmi tevékenység keretén belül történő külföldre vitele esetén - a forgalomba hozatali engedély jogosult a Covid-19 pandémia körülményei között nem tud növelni. Fenti készítmények - alkalmazási területükön - meghatározó részesedéssel rendelkeznek a magyar gyógyszerpiacon, emiatt hiányuk alkalmas olyan ellátási zavar előidézésére, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem