Nesze neked koronavírus: komoly nyomott hagyott a boltokban, vásárlókban a járvány

2020. június 17. 13:31

Az idősáv kérdése rövidesen eldől. A gyakorlat egyébként már megdöntötte a rendet. De a maszkviselés vajon meddig marad kötelező a boltban. Ez is számít, erős emlékeztető a veszélyre. Átgyúrta a járvány a vásárlási rendet és a vásárlási szokásokat. Még hónapokig óvatosak leszünk...

A vásárlók már döntöttek

De hát a vásárlók felülírhatnak akár előírásokat is, ilyen mostanság a sokat emlegetett, a 65 év felettieknek szabott 9-12 órás idősáv az élelmiszerboltokban, drogáriákban és a gyógyszertárakban (a piacokon már az önkormányzatok dönthetnek róla). Annyi történt ugyanis, hogy a járvány súlyosabb szakaszában működött ez a rend, ismerjük el, kellett is, más országokban is volt ilyen - írja közleményében a blokkk.com.

De az utóbbi időben a vásárlók úgy döntöttek, mennének ők máskor is vásárolni. És főleg a 65 év felettiek próbálkoznak egyre többen a nekik szabott idősávon kívül is vásárolgatni. Nem is olyan nehéz a dolguk, hiszen maszkot is kell viselni, így könnyebb az álcázás. Így a gyakorlat megdöntötte a rendet, most már csak az a kérdés, vajon a jog követi-e a gyakorlatot. Ellenőrizni ezt egyébként ma már a kihágások méretei miatt eleve nagyon nehéz - írja a portál.

A vásárlási szokások is formálódnak

A március 11-én meghirdetett veszélyhelyzet a határok zárásával indult, ami azonnal véget vetett a turisták vásárolgatásainak. Ma már lehet jönni és menni elsősorban a szomszédos országokba, de nagyon óvatosak a turisták. Sokan úgy tűnik, el sem indulnak ezen a nyáron a határokon túlra nyaralgatni, ami hozhat valamit a boltok konyhájára, mivel itthon fognak költekezni a nem utazók, de hát hozzánk se fognak jönni olyan sokan, így a külföldi turisták költekezésének nagyobb részét viszont bukják a boltosok.

Nagy érvágás volt a március 16-tól az iparcikkes boltokra előírt 15 órás bezárás. Nyilván hatással volt a sok hatósági felhívás, hogy maradjunk inkább otthon, de hát volt itt más is. A vásárlók egyrészt a spájzolással voltak elfoglalva, ami vitte is a pénzt a családi kasszákból. Ugyanakkor a rövidebb nyitvatartás is alaposan megvágta a vásárlásokat, hiszen a legforgalmasabb délutáni, kora esti időszak esett ki a boltos világból. Az iparcikkes boltok már ekkor sokat veszítettek el korábbi bevételeikből.

A március 28-tól beléptetett kijárási korlátozás (ekkortól datálódott a 9-12 órás vásárlási sáv is a 65 év felettieknek),  az élelmiszerbolt, drogéria, gyógyszertár, piac kivételével megtiltotta az iparcikkes boltok felkeresését. Kevés kivétel maradt, a munkavégzéshez szükséges eszközöket kínáló barkács, híradástechnika boltok, valamint az állateledelt kínálók (persze, ekkor is csak 15 óráig). Ezzel sok iparcikkes bolt nullára váltott, a többség be is zárt, így legalább a villanyszámlát megspórolta. A bérleti díjból viszont nem minden bérbeadó engedett, ami jó néhány boltosnak a véget is jelentette.

A vásárlók el is szoktak egy kicsit attól, hogy iparcikkes boltba menjenek

Nyitás volt, de az óvatosság megmaradt a vásárlók fejében, és jött a kötelező maszkviselet. Május 4-től a fővároson kívül, 18-tól már Budapesten is szabad a vásár. Igaz, csak távolságtartással és maszkkal az arcon. Az áprilisi 10%-os átlagos esést azonban csak egy óvatos május követte. Az élelmiszerpiac is csak döcögött, ettük a korábban bespájzolt babkonzervet, és hiába a home office, otthoni digitális tanrend, nem vett lendületet az étekvásárlás májusban.

 Az iparcikkes vásárlások pedig 20-30% -os mértékekkel maradtak el a korábbiaktól májusban. Nagyon óvatos maradt a vásárló napjainkra is, feltehetően azért a járványhírek és a járványveszély a fejekben megmaradtak.

Vásárlási szokások: még sokáig óvatosak leszünk

Az óvatosság még hónapokig megmarad előreláthatóan, a legszükségesebbeket veszik csak a családok, sőt, egyes nagyobb értékű vásárlásokat későbbre is halasztanak. Az utolsó negyedév hozhat ugrást, ha nem lesz nagyobb második járványhullám.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hatalmas lendülettel ugrottak meg a webvásárlások áprilisban és májusban. Érthető, hiszen a legbiztonságosabb vásárlási forma, miközben az iparcikkes boltok zárva voltak. A másfélszeres, kétszeres márciusi-áprilisi lendület azonban alábbhagy a következő hónapokban. És ne feledjük, az elmúlt években 30-40% között mozgott a webpiac növekedési mutatója, így a járványhatásokból annyi már kihámozható, hogy egy nagyobb lendület marad, de a vásárlás, a turkálás élménye visszacsalogatja az elcsábult webes vásárlókat a boltokba is.

És nemsokára jöhetne a nyári vásár. Nem is marad el, csak éppen összeolvad az újranyitási akciókkal. De nem fog olyan nagy hullámokat verni, mint korábban, hiszen az újranyitás és a leárazás is pénzébe kerül a boltosnak. De kihagyni nem lehet, mert az nagyobb bukás.

Maszkos viselet: meddig még? Mi az erősebb: a reklám, vagy a maszkhatás

Eddig arról nem esett szó, meddig kell még maszkot viselni a boltokban. Azt azért le kell szögezni, hogy a járványhelyzet az első, egyébként az idősáv kérdésében is, és a veszély nem múlt el. És ezt nem Magyarországon mondják csak.

De a maszknak is van visszatartó ereje, ha pusztán a boltos hatást nézzük. Nem azért, mert ha egy pulcsit fel akarunk próbálni, el kell gondolkodni azon, hogy levegyük-e, vagy ne. Sokkal inkább az, hogy ha fel kell venni a boltba lépés előtt, azért csak a fejünkben van, hogy nem múlt el a járványveszély. És ilyenkor a többség eleve óvatos. A kötelező maszkviselet végül lefarag az akciózás erejéből is valamennyit.

Volt itt más is: lesz boltbezárás több

Úgy egyébként boltos, vásárlóerő oldalról a gazdasági intézkedések közül a hitelfizetés felfüggesztésnek lehetett a legnagyobb pénztárcaerősítő hatása, hiszen egy teher alól kibújhatott, akinek megnehezült a helyzete. További kérdések egyike, hogy a gazdaság, a kereskedelem helyzetének javulásával a munkaerőhiány visszajön, a lendület erejétől függően.

És az üzletszám: lesz, aki ki sem tudott nyitni (költsége maradt, bevétele nem), de olyan is, aki a következő hónapok gyérebb forgalma miatt jut nehéz helyzetbe. Így az elmúlt éveknél nagyobb számú lehet 2020-ban a boltszám csökkenés - zárja közleményét a blokkk.com.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm