12 °C Budapest

Ez 2020 legfontosabb tőzsdei kérdése: van esélye a bikának vagy felfalja a medve?

Pénzcentrum
2020. április 9. 14:31

A fogyasztói társadalom elterjedésének kilenc évtizede, a globalizáció közel négy évtizede, a technológiai kibontakozás három dekádja és a 2010-es évek jegybanki pénzpumpája tulajdonképpen négy bikapiac eredete és magyarázója. "Medveharapásként" érkezett meg ebbe a világba a koronavírus. Eljött a medvepiac, vagy ugyan a klinikai halál állapotából visszatérve, de marad-e a bika. Ez a 2020-as év legnagyobb részvénypiaci kérdése.

Az egészen hosszú, évtizedes trendeket nézve az Egyesült Államok részvényindexeiben négyféle fajsúlyos bikapiacot tudtunk felsorolni és megkülönböztetni egymástól akkor, amikor még a koronavírus világjárvány előtt, az idei év elején megvizsgáltuk a trendek és a grafikonok alakulását. Ez a négy, sokszor egymásra is ráépülő részvénypiaci bika a következő (volt):

  • A fogyasztói társadalom bikapiaca, amely az 1929-1933-as Nagy Gazdasági Világválság 1932 júliusi mélypontja óta tart. Bár volt közben néhány 50%-os indexesés, és súlyos infláció által sújtott időszak, a globális fogyasztói társadalom amerikai vezetéssel történő kiépítése immár lassan kilencven éve az egyik legfontosabb katalizátora az amerikai részvénypiaci bikának.
  • A globalizáció bikapiaca, amely 1982 óta tart. Az akkori augusztus 101 pontos indexértékéről 37 és fél év alatt emelkedett 33-szoros értékre az S&P 500 index. Természetesen a teljes időszak alatt tartó kamatcsökkenés (a végére lenullázódás), a nyolcvanas években az USA által megnyert hidegháború és sok más trend is katalizálta ezt a bikát, ám ha egy szóval kell elnevezni ezt a közel negyvenéves trendet, akkor az a globalizáció.
  • A jegybanki pénzpumpa bikapiaca, amely a 2008-2009-es pénzügyi válság mélypontja óta tart(ott). Alapvetően új faktorként jelentek meg a legutóbbi recesszió óta a színen a vezető jegybankok a FED vezetésével, akik immár tizenegy éve minden kisebb és nagyobb válságra mennyiségi lazítással válaszolnak. Az ebből fakadó eszközárinfláció egyik leglényegesebb terepe az amerikai részvénypiac volt az elmúlt évtizedben.
  • A technológiai kibontakozás bikapiaca, amely a Microsoft részvényeinek 1986-os tőzsdei bevezetése óta tart. (A Nasdaq-100 index is "csak" 1985 vége óta kerül kikalkulálásra.) Ez a különálló folyamatként és önálló indexekkel is mérhető és ábrázolható bikapiac két markáns szakaszra osztható: 1986-2000 és 2008-2020. Közte történt egy "kis baleset", amely az ezredfordulón fújt technológiai buborék kipukkanásaként vonul be a tőzsdetörténelembe. A vezető technológiai cégek jelenlegi piaci súlya már önmagában teszi jogosulttá ennek a bikapiacnak a vizsgálatát.

Fogyasztói társadalom, globalizáció, jegybanki pénzpumpa és technológiai kibontakozás: négy olyan trend, amely velünk volt az elmúlt évtizedekben és ilyen-olyan mértékben itt is marad velünk a következő időszakban is.

Érkezett azonban időközben az életünkbe egy váratlan és döbbenetes kihatású esemény: a koronavírus világjárvány. Lépjünk most át a járvány közegészségügyi vonatkozásain, és koncentráljunk a várható többéves társadalmi-gazdasági kihatásokra. A jelenlegi extrém bizonytalanság közepette a társadalmi és gazdasági jövőkép megjósolhatatlan. Ha szemléltetnem kellene a koronavírus faktor kihatásait, akkor az írásjelek világában bekövetkezett változással tenném azt.

Eddig a világrendünket és életrendünket kísérő tényezők mögött írásjelekben megfogalmazva pontok és felkiáltójelek álltak. Ebbe a megszokásba robban be idén a koronavírus, amely meg nem kérdőjelezett és megkérdőjelezhetetlen folyamatok sokasága mögé teszi oda a maga kérdőjelét. Megfellebbezhetetlennek és kőbevésettnek hitt dolgok mögé került oda napok és hetek alatt a koronavírus-hatás kíméletlen kérdőjele. Így ahhoz is, hogy tartanak-e még az írás elején vázolt bikapiacok?

A felsorolt négy bikapiacból hármat kis erőltetéssel el lehet helyezni egy ábrán, amely ábra szerintem most toronymagasan az egész (USA vezette) globális részvénypiac legfontosabb ábrája. Ez pedig nem más, mint az S&P 500 index 38 éves havi gyertyás grafikonja 1982 és 2020 között, az ábra tetején a havi RSI-értékekkel:

Az ábrán látható kék trendvonal a 200 hetes mozgóátlag (vagyis havi chartról lévén szó a 200 hetesnek szinte teljesen megfelelő 46 havi mozgóátlag). Vizsgálva az elmúlt közel négy évtizedet, ez a 200 hetes mozgóátlag bizonyult a bikapiac és a medvepiac közötti valódi elválasztóvonalnak. Az időszak döntő többségét a 200 hetes mozgóátlag fölött töltötte az index, ezekben az időszakokban szinte töretlen emelkedéssel. A két kivétel a 2000-es technológiai részvényszegmens összeomlás és a 2008-2009-es pénzügyi válság volt.

Az ábrán 1-6-ig tartó zöld karikák jelzik azt a hat időpontot, amikor egy piaci megborulást sikeresen fogott meg a 200 hetes átlag. Olyan ikonikus események vannak köztük, mint az 1987-es tőzsdekrach, az 1990-1991-es Öböl-háború vagy a frissebb emlékekből a 2018-as karácsony. Minden ilyen esetben sikerrel állították meg a kibontakozó piaci esést vagy korrekciót a bikák a medvepiac határvonalán. Kisérőjelenségként az ábra tetején lévő havi RSI-értékek is csak rövid időre süllyedtek a kritikus 50-es érték alá vagy tesztelték meg azt.

Mindössze két olyan eset volt, amikor ez a 200 hetes mozgóátlagból és 50-es havi RSI értékből álló betonkemény technikai támasza a piacnak nem tudott tartani, a már említett 2000-es és 2008-as esemény következtében kialakuló medvepiac miatt. Ebben a két esetben az index aláesett a kulcs mozgóátlagnak, a havi RSI lesüllyedt 30 alá és az index 50% feletti összeesést szenvedett el a korábbi csúcsaihoz képest.

Ennyit a múltbeli eseményekről, és akkor nézzük meg azt, hogy hol tartunk éppen a koronavírus turbulenciában, aminek még csak a hetedik hetében vagyunk? Heti gyertyákkal 2015 és 2020 között és a kulcsfontosságú 200 hetes mozgóátlag feltüntetésével így néz ki az S&P 500 index:

Március közepén zuhanó kőként átütötte lefelé az index a 200 hetes átlagot és nagyon masszívan aláesett (zöld karika jelöli a mélypontot). Azóta 13 kereskedési nap alatt gigantikus emelkedéssel már közel az esés felét le is dolgozta, és visszakeveredett a bűvös szint fölé. Most akkor bikapiac van vagy medvepiac, tehető fel a kérdés teljes joggal. Egyelőre ez abszolúte megválaszolhatatlan kérdés. A koronavírus tőzsdekrach 1.200 pontos eséséből még egy kezdődő medvepiac esetén is visszaemelkedheti a zuhanás 50-60%-át az index, ami az ábrán kék sávval jelölt 2.800-2.900 pontos indexérték. Induló medvepiac esetén ez még egy heves, de a múltban megszokott felfelé korrekció. Ha visszamegy a 2.900 pontos érték fölé az index és megmarad ott, akkor az egy teljesen egyértelmű bika jelzés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben viszont kifullad a mostani emelkedés és visszaesik a 200 hetes mozgóátlag, illetve a 2.530-2.550 pontos kulcsszint (ez alá csak villámgyors leszúrást csinált az index kétszer eddig az elmúlt két és fél évben) alá az S&P 500, és ott fognak kereskedni vele az egyértelmű medve jelzés.

Az S&P 500 index továbbra is komoly relatív erőt mutat a világ többi részével szemben, melyben nagyban segíti a Microsoft, az Apple és az Amazon együttes, közel 15%-os indexsúlya. Az általuk vezetett technológiai részvény szegmens az, amely félelmetes erővel áll ellent eddig a koronavírus okozta összeomlásnak. A Nasdaq-100 index 2015 és 2020 közötti heti gyertyás grafikonja kiválóan mutatja ezt meg:

A kék vonallal jelölt 200 hetes mozgóátlagot meg sem tesztelte a márciusi mélypontokon. Most már felfelé igyekszik visszaverekedni magát a 200 napos mozgóátlag (piros vonal) fölé. Emellett pedig észre kell venni, hogy magasabban van most, mint a tavaly nyári csúcsai (zöld karika) voltak!

Zárásként érdemes megnézni visszafelé haladva, hogy az írás elején említett négy bikapiac tart-e még, illetve, hogy milyen állapotban vannak jelenleg. A technológiai bikapiac egyértelműen tart. Nem voltak többéves mélypontok és tovább fokozódott az évek óta megfigyelhető relatív erő.

A jegybanki pénznyomtatás 2009 óta tartó bikapiaca március közepére a klinikai halál állapotába került, ám ekkor - többek között - a FED a végtelen pénznyomtatás belengetésével újraélesztette azt. Nagyon gyenge állapotban van most, de még él. Szinte csak a technológiának köszönhetően.

Az 1980-as évektől tartó globalizációval fémjelezhető és az 1930-as évektől tartó fogyasztói társadalommal karakterizálható bika a gigantikus márciusi eséssel még nem kérdőjeleződött meg. A két mögöttes folyamat azonban meg lesz kérdőjelezve a következő hónapokban. A nagy kérdés az, hogy elég lesz-e a részvénypiacokon ezekkel szemben a jegybanki pénzáradat 2020 hátralévő részében?

* Jelen írás a szerző magányvéleményét tükrözi, ami nem feltétlenül egyezik a Pénzcentrum és a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem