Operatív Törzs: fontos információk érkeztek a családtámogatásokról

2020. április 8. 11:45

Élőben tudósítunk az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatójáról, amelyen ma Novák Katalin is felszólalt, felsorolva a korábban már bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket.Cikkünk folyamatosan frissül!

Miért van több beteg a fővárosban?

Egyértelmű, hogy a főváros és Pest megye érintett leginkább, természetesen ennek háttere, hogy egy légúton terjedő fertőző megbetegedésről van szó, sokkal sűrűbben lakott ez a terület, mint a vidéki területek. Ugyanez a folyamat nagyvárosokban is tetten érhető. A másik ok, hogy az intézmények számai is sűrűbben fordulnak elő Budapesten.

A nyírségi, baranyai, és a nyugati határszélen található még több fertőzött, de jóval kevesebb, mint Pesten, a határszélen a forgalom növekedésből adódhatnak a magasabb számok.

Újabb laborban tesztelnek

A korábbi 7 laboron túl tegnap került kijelölésre a Korányi laboratóriuma a tesztelésre, maga az intézmény is ki van jelölve a koronavírusos betegek ellátására - mondta. Mind a 4 egyetem vizsgálólaborja kijelölt. Ezek a laboratóriumok el tudják látni a naponta keletkező vizsgálatszámot.

Mutálódik-e a vírus?

A vírusnak valóban látjuk az apró változásait, de nincs jelentőséggel a járványra, illetve a fertőzőképességre vonatkozóan - mondta Müller arra a kérdésre, hogy mutálódik-e a koronavírus, és az új "verzió" nagyobb veszélyt jelent-e a fiatalabbakra, mint a korábbi vírusváltozat.

Sokan nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz?

Az egészségügy átszervezése megtörtént, folyamatos az átstrukturálás, és a lélegeztetőgépek beállítása - mondta Müller, emlékeztetve a járványkórházak bevezetésére. "Valóban, számos olyan ellátás, ami halasztható, az halasztódik, most a sürgős, egészséget veszélyeztető beavatkozásokat végzik el" - mondta Müller, aki szerint a kórház vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, vagy a népegészségügyhöz is lehet fordulni, ha a betegjogok sérülését látják.

Mikor érkezhetnek védőfelszerelések?

Folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy honnan lehet védőfelszereléseket szerezni, de Magyarországon is készülnek már védőfelszerelések, mondta Kiss.

Elkerülhető a tömeges megbetegedés Magyarországon?

A világban, a környező világunkban, ahol a járványban már előttünk járnak, nem volt elkerülhető egy helyen sem a tömeges megbetegedések időszaka - mondta Müller. Ez adódik a terjedési módjából, minden személy 2-3 embernek tudja átadni a vírust, ezt a terjedési láncolt akarjuk "elvágni", magyarul a csoportosulásokat akadályozzuk meg.

"Hátha ki tudjuk kerülni a nagyszámú megbetegedéseket" - mondta.

Egyre több a szabályszegés

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, hogy tegnap jelentős mennyiségű védőeszköz érkezett Magyarországra; védőruházatot és orvosi szájmaszkokat hoztak. A kijárási korlátozással kapcsolatos magatartásszegések száma emelkedik az idő előrehaladtával, és így emelkedik a bírságok, feljelentések száma. "Nem csak országosan, hanem Budapest vonatkozásában is ezt a tendenciát látjuk" - mondta Kiss. A hatósági házi karantént megszegők ellen is intézkedéseket hajtanak végre.

Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb

Beszámolt egy 49 éves elhunytról, aki nem számít ugyan idősnek, de alapbetegségekkel küzdött. Közölte, hogy eddig 94-en vannak, akik meggyógyultak a koronavírusból Magyarországon. Kijelentette: a két fő, aki lekerült korábban a lélegeztetőgépről, jól van.

Az idős otthonokban is nőtt a fertőzöttek száma. A Pesti úti idősek otthonában 4-re emelkedett az elhunytak száma (ők is benne vannak a korábbi 11 főben).

Kiemelte, hogy az idősek otthonaiban is terjed a járvány, de szigorú szabályok vannak érvényben. Húsvétkor se látogassa meg senki az idős rokonokat - hangsúlyozta. Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött majdnem kétharmadát, koncentráltan jelen vannak a fertőzöttek itt, de minden megye érintett - monda Müller.

Több megbetegedés

Müller Cecília tisztifőorvos a koronavírus-járvány kapcsán közölte: az elmúlt 24 órában 11 fő hunyt el. Sajnos nőtt a megfertőződöttek száma is, egy nap alatt 78 fővel. Immáron 895 főt tartunk számon.

CSOK, 13.havi nyugdíj

Dolgozunk azon, hogy a családtámogatásokat egyszerűbb helyen igénybe venni, akár a babaváró, akár a CSOK esetében - említette Novák. Emlékeztetett a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlésére, valamint az egyetemisták által felvehető félmillió forintra.

Végül közölte, hogy az idősekről sem feledkeztek meg, ezért egyszerűbb a receptek kiváltása, nem kell személyesen megjelenniük az ügyintézések esetében, a nyugdíjügyek intézése is egyszerűsödött, illetve van egy idősáv az üzletekben, ami csak számukra van fenntartva. Szintén az idősekre gondolunk, amikor döntöttünk arról, hogy visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat, mondta Niovák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindenkit arra kérünk, hogy maradjon otthon

- hangsúlyozta Novák, aki az ünnepek alatt is erre szólított fel.

Törlesztési moratórium

Moratóriummal segítik a veszélyhelyzet átvészelését a családoknak, segítve az anyagi terhek csökkentését - mondta Novák. (Ez volt a kormány egyik első lépése a koronavírus válság kirobbanása után, nem számít új bejelentésnek.) Novák emlékeztetett, hogy meghosszabbították a gyes, a gyed, és a gyet időtartamát a veszélyhelyzet idejére. Ez 15 ezer család életét könnyíti meg szavai szerint.

Maradnak a támogatások

Novák beszélt a Családvédelmi Akcióterv eredményeiről, ezek fennmaradnak továbbra is, de nem beszélt új intézkedésekről. Csak annyit említett, hogy nem vesznek el forrásokat a családtámogatásokból.

"A munkahelyek megőrzését kiemelt célnak tartjuk" - mondta Novák. Korábban bevezetett járulékkedvezményeket említett, ez sem számít új bejelentésnek. Megemlítette, hogy 90 ezer családot érint.

A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait a kormány megfizeti, átképzéseket biztosítanak, a vállalatoknak pedig kedvezményes hiteleket nyújtanak. Ezek a Palkovics László által tegnap bejelentett intézkedések.

Azoknak a szülőknek, akiknek dolgozniuk kell, felügyeletet biztosítanak a gyermekeiknek (az iskola vagy az óvoda épületében).

A családokat segítik

Novák Katalin közölte: nehéz a jelenlegi helyzet, nélkülözni kell a nagyszülők segítségét fizikai értelemben, a gyerekek pedig hetek óta otthon vannak, és otthon tanulnak. Sok szülő tanul a gyerekekkel, miközben otthonról dolgozik.

Arról beszélt, hogy nőtt a háztartások megtakarítása és igénybe tudták venni a korábbi állami segítségeket, így meglett az eredménye a demográfiai politikának. A házasságkötések száma 4 évtizede nem látott csúcson van, miközben a születések száma is növekszik. Szeretnénk, hogy a járvány se törje meg ezt a folyamatot - mondta.

A magyar családok érdekében:

  • a családtámogatások megvédése a cél, ebből egy fillért sem vesznek el,
  • munkát adnak segély helyett,
  • segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet a családoknak,
  • és támogatják a fiatalokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem