17 °C Budapest

Koronavírus: rég fogyott ilyen kevés energia Magyarországon

2020. április 6. 22:00

A koronavírus-járvány gyors terjedése ellen meghirdetett vészhelyzet alaposan megváltoztatta a munkavégzési szokásainkat a tömeges méretű, távmunkára történt átállás miatt. Ez pedig magával hozta, hogy a cégek kevesebb áramot fogyasztanak, amit a háztartások home office miatti esetleges plusz fogyasztása nem egyenlít ki, így a múlt héten már jelentős visszaesés látszott a hazai villamosenergia-fogyasztásban, beleértve azt is, hogy a napi rendszerterhelési csúcsok is elmaradtak az átlagostól.

Egy átlagos hétköznapon mintegy 6000-6200 megawatt (MW) villamosenergiát fogyasztunk, de ez már a március 16-ával kezdődő héten is csökkent, amikor az iskolák zárva tartottak. Magyar László, az Energiaklub szakértője szerint az utóbbi időszakban egyre több hétköznap hozott a hétvégi napokkal megegyező fogyasztást.

Az átlagos hétköznapi érték alá a kijárási korlátozás első hét péntekjén került egy munkanap csúcsterhelése, a következő héten pedig már a csütörtök és péntek is. A múlt hét elejére aztán még tovább esett a magyar hétköznapi áramfogyasztás, már 5700-5800 megawattos értékek is előfordultak, melyek megegyeznek a tavaly év végi, két ünnep közötti fogyasztással.

A csökkenéssel a normál esetben reggel 8 óra körül induló első napi terhelési csúcsok 12 óra körüli időre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat, amire a koronavírus miatt megváltozott életmódunk lehet a magyarázat.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem