14 °C Budapest

Jó hírek Csehországból: visszaesett a fertőzöttek számának növekedése

MTI
2020. április 6. 13:00

Jelentősen visszaesett az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése vasárnap Csehországban.

Hétfő reggel országszerte 4591 fertőzöttet tartottak nyilván a vasárnapi 4475-tel szemben. A vasárnapi növekmény tehát 116 a szombati 282-vel szemben, hosszabb ideje a legalacsonyabb szám. A szombati növekedés is alacsonyabb volt, mint a pénteki. A napi laboratóriumi tesztek száma ugyanakkor továbbra is magas, szombaton meghaladta a hatezret, vasárnap pedig az ötezret. Hétfő reggelig 85 014 tesztet végeztek el.

A betegség következtében elhunyt személyek száma hétfő reggelre 72-re emelkedett, ami tízzel több, mint egy nappal korábban. A kigyógyultak száma 96-ra emelkedett, 18-cal több, mint vasárnap reggel. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a cél az, hogy a napi tesztek száma tízezerre emelkedjen.

A cseh kormány hétfői ülésén megvitatja az érvényben lévő korlátozások esetleges enyhítését. Andrej Babis miniszterelnök vasárnap nem zárta ki, hogy a cseh kormány már húsvét előtt enyhíthetne a jelenlegi korlátozásokon, és engedélyezhetné újabb boltok kinyitását, illetve néhány sporttevékenységet.

A vezető politikusok között ugyanakkor nincs egységes vélemény az április 11-én lejáró szükségállapot meghosszabbításáról. A kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy a szükségállapotot újabb harminc nappal, tehát május közepéig hosszabbítsák meg. Az ellenzéki pártok vezetői vasárnap közös közleményben azt követelték, hogy a kormány részletesen indokolja meg a szükségállapot bevezetését, és ezt csak április végéig akarják meghosszabbítani. Míg Andrej Babis elfogadhatónak minősítette az április végi dátumot, Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke kitart a május közepi dátum mellett. Álláspontját azzal indokolja, hogy csak a szükségállapot által megteremtett jogi helyzetben lehet hatékonyan védekezni a járvány terjedése ellen. A cseh képviselőház kedden ül össze, és hoz döntést ebben a kérdésben. Radek Vondrácek, a testület elnöke úgy nyilatkozott, hogy kétnapos éles politikai és szakmai vitára számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem