13 °C Budapest
Itt van Orbán Viktor újabb bejelentése: jön az újabb gazdasági csomag

Itt van Orbán Viktor újabb bejelentése: jön az újabb gazdasági csomag

2020. április 6. 12:07

Facebook-oldalán tesz bejelentést délben, a kormányfő az új gazdaságvédelmi akciótervet ismerteti. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Facebookon tett újabb bejelentést Orbán Viktor, a kormányfő az új gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt.

A helyzetet igazságtalan: nem tehetünk róla, de nem változtat a tényen, hogy ez egy kihívás. Nem törődhetünk bele, meg kell vele küzdeni: "olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon" - fogalmazott. Hozzátette, hogy "a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre."

"Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet" - közölte a kormányfő. Az első gazdasávédelmi csomag volt a bankhitelek felfüggesztése és a katások-ra vonatkozó kedvezmények - sorolta. Megjegyezte: "a három szakasz összesen 18-22%-a lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is." Majd hozzátette, hogy ma megindul a második szakasz, amely keretében

A 2020-as költségvetéstől eltérünk. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra módosítjuk a költségvetésben

- fogalmazott Orbán Viktor, aki fel is sorolta a 2. gazdaságvédelmi program egyes pontjait, és azokban ki is emelt egy-egy intézkedést. Itt fontos megjegyezni, hogy ennél jóval több eleme lesz az egyes programpontoknak; az erről szóló rendelet még a mai nap folyamán megjelenik a Magyar Közlönyben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbi 5 program indul el a mai napon:

  • Munkahelymegőrzés - Például: a rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a bérköltségek egy részét. A kormányfő szerint ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz. Viszont konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említette a miniszterelnök.
  • Munkahelyteremtés - Például: Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelt ágazatok támogatása - Például: Turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közelekdés, film és kreatív ipar. Orbán Viktor viszont azzal kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, hogy ezek a kiemelt ágazatok milyen intézkedésekre számíthatnak.
  • Vállalatok finanszírozása - Például: Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat- és garancia-támogatott hitelek folyósítása.
  • Családok és a nyugdíjasok támogatása elem - Például: Több részletben visszahozzák a 13. havi nyugdíjat. (részletek itt)

"Az egész programot Palkovics László felügyeli, a vállalatok újraindításáért Bártfai-Mager Andrea felel, míg a költségvetési ügyekért Varga Mihály" - mondta el zárszóként a magyar miniszterelnök. A bejelentett intézkedések várhatóan a mai nap folyamán jelennek meg a Magyar Közlönyben.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?