12 °C Budapest

Súlyos kór támadja a magyar gyerekeket: drága, szinte elérhetetlen a védekezés

2018. július 24. 12:02

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek, ha azt szeretnék, hogy a gyerekeik megkapják az összes, orvosok által ajánlott, ám nem kötelező, így nem térítésmentes védőoltást. Hiába fizetnének azonban a szülők, ha a vakcina hiányzik a patikákból.  Ugyan friss hírek szerint a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ellátása az év végig zavartalan lesz, vannak olyan ajánlott védőoltások, melyekből továbbra is hiány van.

Az utóbbi egy évben hónapról hónapra lehetett arról olvasni a magyar sajtóban, hogy gondot okoz a vakcina-hiány. A Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy hiába szeretnék a szülők beadatni az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen védelmet nyújtó vakcinát, nem lehet azt beszerezni a patikákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistája szerint 2017. december 7-ét jelölték meg a hiány kezdeteként, viszont úgy tűnik,

a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ellátása az év végig zavartalan lesz

- írta közleményében a vakcinát gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft.  A GSK a Bexsero védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott 26 800 forintos bruttó fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet. A Házipatika honlap információi szerint egyébként a fogyasztói ára a vakcinának 34 427 forint.

Életkortól függően 4 vagy 2 adagra van szükség a teljes védettséghez. Vagyis ez több mint 100 000 forinttal terhelheti a családi kasszát

- mondta tavaly novemberben Dr. Scheiber Dóra. A doktornő arról is beszélt nekünk, hogy ha már megkapta a gyerek az első adagot, akkor nem óriási gond, ha csúszik a következő oltás, hiszen már az elsőnél is biztosított egy alacsonyabb, de még nem elég tartós védettség. Sokkal nagyobb probléma, ha nem kezdik el a vakcina adagolását, ahogy az is, ha később nem pótolják a megkésett oltást.

Ezek a vakcinák viszont továbbra is beszerezhetetlenek

Jelenleg Magyarországon a gyerekeknek az alábbi betegségek ellen biztosít az állam kötelező, térítésmentes védőoltásokat. Ezek a TBC, a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a b-típusú haemophilus influenzae, a kanyaró, a mumpsz, a rózsahimlő, a vírusos májgyulladás B típusa (hepatitis B), a pneumococcus fertőzés (ami leggyakoribb középfül-, tüdő-, és agyhártyagyulladást okozó kórokozók egyike volt korábban). A hetedik osztályos diáklányok pedig ingyen juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához is. Idén januártól a gyermekorvosoknak kötelezően fel kell ajánlaniuk a két évnél fiatalabb gyerekek szüleinek a meningococcus C elleni oltóanyagot is.

Viszont az úgynevezett ajánlott védőoltásokért fizetnie kell a családoknak. A szülők kérhetik a bárányhimlő (jövő évtől egyébként kötelező ésingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás, de egyelőre még fizetni kell érte), a rotavírus, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancs-enkefalitisz), a hepatitisz A, a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus C és B) elleni vakcinát is.

Az ajánlott oltások közül az OGYÉI átmeneti termék hiánylistája alapján a Rotateq nevű, rotavírus elleni készítmény is hiánycikk. A jó hír viszont, hogy a hányást, hasmenést, és ezért kiszáradást okozó vírus ellen két anyag közül választhatnak a szülők. Így ha a Rotateq-et nem is tudják beszerezni, választhatják a  Rotarix nevű készítményt.

Ugyancsak szerepel az OGYÉI listáján a Meningococcus-A, Y és W-135 típusú baktériumtörzs elleni, Menveo oltás, amiből egy oltásra van szükség a védettséghez, amit csecsemőkorban adnak be. Viszont ez esetben is lehet választani másik készítményt, méghozzá a Nimenrix nevű vakcinát. A hiány okaként egyébként gyártási gondot tüntettek fel a termékhiány-táblázatban, és azt is jelezték, bizonytalan végű hiányról van szó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy fentebb írtuk, a hepatitis B elleni vakcinát a csecsemők születésük után ingyen megkapják. Csakhogy az A típusú hepatitis elleni oltásért már fizetni kell. A szülők választhatnak: a hepatitisz A és hepatitisz B fertőzések megelőzésére szolgáló, Twinrix Junior védoltást adatják be, ami a Házipatikán feltüntetett ár szerint 4848 forint, és 3 adag kell a védettséghez, vagy megvásárolják a Havrix nevű, az A típusú fertőzés elleni vakcinát, ami 4051 forintba kerül és két adagra van szükség. Ez esetben tehát anyagilag valamivel jobban járnának a szülők, csakhogy az OGYÉI adatai alapján a Havrix is hiánycikk, szintén gyártási gond miatt.

A Pénzcentrum szerkesztősége több patikát is megkeresett, és úgy tűnik, hogy a listán szereplő három vakcina különösebb gond nélkül beszerezhető. Több budapesti és vidéki gyógyszertárral is beszéltünk, és a Rotateq, a Menveo és a Havrix egyik helyen sem volt raktáron, viszont az összes általunk megkérdezett patikában közölték, hogy holnapra meg tudják őket rendelni. Az egyik fővárosi intézményben viszont elárulták, hogy az egyik beszállítójuknál a Rotateq nem rendelhető, azonban a másik cégtől holnapra meg tudják rendelni a készítményt.

Az OGYÉI megkeresésünkre közölte, a készítmény forgalomba hozatali engedély jogosultjának tájékoztatása szerint jelenleg még elérhető a Menveo is és a Havrix és Havrix Junior készítmény is. "Az OGYÉI időben kapott jelzést a hiány várható kezdetéről, így jelenleg már dolgozunk azon, hogy kiegyensúlyozott legyen az ellátás az érintett vakcinákból. Várhatóan pótolni tudjuk a kieső készleteket, így remélhetőleg ősztől sem okoz majd fennakadást ez az ellátásban" - írták.

A rotavírus elleni készítményekkel kapcsolatban közölték, a Rotarix és a Rotateq nem cserélhető fel egymással, ha valaki Rotateq-kel kezdte az oltási sort, azzal kell befejeznie. "Idén a Rotateq hiány pótlására öt alkalommal, több nagykereskedőnek, több ezer vakcina behozatalára adtunk ki kontingens engedélyt, a patikusok számára elérhető az az információ, mely nagykereskedőket kell keresniük a készítmények megrendeléséhez. Az OGYÉI nem tud arról, hogy ellátási nehézség lenne az érintett oltóanyagból, a megkezdett oltási sorok befejezhetők" - írták.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem