2 °C Budapest

Véget ért a huzavona: jár a GYED a férfinek, akinek nem akartak adni

2018. június 27. 14:30

Korábbi álláspontját megváltoztatva Budapest Főváros Kormányhivatala végül mégis biztosítja a gyermekgondozási díjat egy meleg férfinak, akinek bejegyzett élettársa nemrégiben gyermeket fogadott örökbe. A panaszosok képviseletét a Háttér Társaság látta el.

Ádám és Márton hét éve alkotnak egy párt, 2015 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Bár a magyar jog az azonos nemű párok számára a közös örökbefogadást nem teszi lehetővé, annak nincs akadálya, hogy a pár egyik tagja gyermeket fogadjon örökbe. Ádám és Márton élt is ezzel a lehetőséggel, 2018 tavaszán egy gyermeket fogadtak örökbe. A hivatalos örökbefogadó Márton lett, Ádám végig támogatta ebben, kapcsolatukat az állami szervek felé is nyíltan vállalták. Az örökbefogadási eljárás lezárultát követően minden lehetőséget számba véve arra jutottak, hogy a gyermekkel felváltva maradnak otthon, vagyis Márton után néhány hónapot Ádám is otthon tölt, így erre az időszakra ő szeretett volna gyermekgondozási díjat (GYED) igényelni - írja közleményében a Háttér Társaság.

Ennek érdekében Budapest Főváros Kormányhivatalához fordultak, hogy ott tájékozódjanak ennek mikéntjéről. A hivatal azonban levélben azt közölte velük: bejegyzett élettársként Ádám nem jogosult a párja által örökbefogadott gyermek után GYED-et igénybevenni. Miután felhívták a hivatal figyelmet a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényre és az abban szereplő, a házasságra vonatkozó szabályok alkalmazását előíró rendelkezésre a hivatal közölte: 

a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény a társadalombiztosítási jogviszonyokra nem terjed ki.

Ádám és Márton ezt követően a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult, akik panasszal éltek a hivatal jogszabálysértő értelmezésével szemben. Beadványukban az alapvető jogok biztosának korábbi jelentésére is hivatkoztak, amely egy adózási ügyben már megállapította: a bejegyzett élettársi kapcsolatra - a jogszabályban szereplő szűk kivételektől eltekintve - a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. 

A panasznak a Kormányhivatal helyt adott, és elnézést kért a korábbi hibás tájékoztatásért.

“A bejegyzett élettársi kapcsolat közel tíz éve része a magyar jogrendnek, a hatóságok számtalan esetben mégis zavarba ejtő tudatlanságról tesznek tanúbizonyságot" - kommentálta a Kormányhivatal eljárását Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak az érintettek tájékozottságán és kitartásán múlik, hogy tudják-e jogaikat érvényesíteni

- tette hozzá. A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata évente közel 250 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ügyfélnek segíti jogi jellegű problémáik megoldásában. Az elmúlt években egyre többen fordulnak a szolgálathoz gyermekvállalással, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel.

Gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, hogy milyen széleskörű jogokat biztosítanak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak

- mondta el Dombos Tamás, aki szerint teljesen jogos igény e családok részéről, hogy megszűnjön a jogszabályi diszkrimináció, és a gyermeket mindkét azonos nemű szülőjéhez jogi kapcsolat fűzze, amellyel a fenti jogértelmezési probléma is elkerülhető lett volna.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem