Itt a globális ráktérkép: borzasztó a helyzet Magyarországon

Itt a globális ráktérkép: borzasztó a helyzet Magyarországon

2018. június 5. 16:40

Magyarország riasztó adatokkal szerepel abban a tanulmányban, amely a világ országainak rákstatisztikáit hasonlítja össze: a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozásban majdhogynem dobogósok vagyunk, a negyedik helyen végeztünk. Nálunk csak a Dominikai Köztársaságban, Zimbabwéban és Mongóliában rosszabb a helyzet.

2016-ban 17,2 millió ember élt a Földön valamilyen daganatos megbegetedéssel, 28 százalékkal több, mint 2006-ban. Két évvel ezelőtt mintegy 8,9 millió ember halálát okozta rák. A Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány 195 országban vizsgálta a daganatos megbetegedések, egészen pontosan 29 ráktípus előfordulását. Eszerint miközben a legtöbb országban csökken a halálozási ráta, egyre több az új megbetegedés. Magyarország pedig különösen rosszul teljesít.

A fenti táblázatból is látszik, hogy Magyarország a negyedik a világranglistán, ha azt nézzük, hol haltak bele a legtöbben a daganatos betegségbe.

A kutatásból az is kiderült, hogy a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozást tekintve Szíria áll a legjobban: 2016-ban százezer lakosból átlagosan évente 67,4 ember halt meg valamilyen daganatos betegség következtében.

Két évvel ezelőtt 100 ezer főre vetítve a legtöbb új daganatos megbetegedést Ausztráliában diagnosztizálták, majd a második helyen Új-Zéland, a harmadikon pedig az Egyesült Államok végzett. A legkevesebb daganatos megbetegedést 100 ezer főre számítva Szíriában, Bhutánban és Algériában diagnosztizálták.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jóléti betegség a rák

A tanulmány rámutat, a legfejlettebb országokban várhatóan minden tizedik nőnél diagnosztizálnak mellrákot, míg a kevésbé fejlett országokban csak minden 50. nő érintett. Ugyanakkor a kevésbé fejlett országokban négyszer nagyobb az esélye a méhnyakrák kialakulásának. A kutatás azt is kiemelte, Magyarországon vezető halálok a kolorektális rák.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?