22 °C Budapest
Itt a globális ráktérkép: borzasztó a helyzet Magyarországon

Itt a globális ráktérkép: borzasztó a helyzet Magyarországon

2018. június 5. 16:40

Magyarország riasztó adatokkal szerepel abban a tanulmányban, amely a világ országainak rákstatisztikáit hasonlítja össze: a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozásban majdhogynem dobogósok vagyunk, a negyedik helyen végeztünk. Nálunk csak a Dominikai Köztársaságban, Zimbabwéban és Mongóliában rosszabb a helyzet.

2016-ban 17,2 millió ember élt a Földön valamilyen daganatos megbegetedéssel, 28 százalékkal több, mint 2006-ban. Két évvel ezelőtt mintegy 8,9 millió ember halálát okozta rák. A Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány 195 országban vizsgálta a daganatos megbetegedések, egészen pontosan 29 ráktípus előfordulását. Eszerint miközben a legtöbb országban csökken a halálozási ráta, egyre több az új megbetegedés. Magyarország pedig különösen rosszul teljesít.

A fenti táblázatból is látszik, hogy Magyarország a negyedik a világranglistán, ha azt nézzük, hol haltak bele a legtöbben a daganatos betegségbe.

A kutatásból az is kiderült, hogy a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozást tekintve Szíria áll a legjobban: 2016-ban százezer lakosból átlagosan évente 67,4 ember halt meg valamilyen daganatos betegség következtében.

Két évvel ezelőtt 100 ezer főre vetítve a legtöbb új daganatos megbetegedést Ausztráliában diagnosztizálták, majd a második helyen Új-Zéland, a harmadikon pedig az Egyesült Államok végzett. A legkevesebb daganatos megbetegedést 100 ezer főre számítva Szíriában, Bhutánban és Algériában diagnosztizálták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jóléti betegség a rák

A tanulmány rámutat, a legfejlettebb országokban várhatóan minden tizedik nőnél diagnosztizálnak mellrákot, míg a kevésbé fejlett országokban csak minden 50. nő érintett. Ugyanakkor a kevésbé fejlett országokban négyszer nagyobb az esélye a méhnyakrák kialakulásának. A kutatás azt is kiemelte, Magyarországon vezető halálok a kolorektális rák.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?