1 °C Budapest
Káosz a magyar rendelőkben: késhet az elektronikus átállás

Káosz a magyar rendelőkben: késhet az elektronikus átállás

2017. október 31. 09:30

Hiába a több hónapnyi felkészülési idő, mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrség szállítja a rendelőkbe a szükséges eszközöket - írja a Magyar Nemzet.

Az eeszt lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja. A lap arról értesült, hogy van olyan orvos, aki a rendelőjében már rendelkezik kártyaolvasóval, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni. Mégis további öt ilyen eszközt szállítottak ki számára a rendőrök, nem tudni, miért. Nem ez az orvos volt azonban az egyetlen, akinek különös módon rendőrök kézbesítették a csomagot. Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban is lehetett olvasni hasonló esetekről.

Sőt a csoportban arról is írtak, hogy az Állami Futárszolgálatot is igénybe veszik az eszközök célba juttatásáért. A futárszolgálat a rendőrség speciális szolgálataként végzi tevékenységét, és alapfeladatuk, hogy a minősített adatokat tartalmazó küldemények továbbítása fegyveres biztosítással a futárszolgálat országos rendszerébe bekapcsolt szervek között.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), arról tájékoztatta az orvosokat, hogy ha most nem veszik át a plusz kártyaleolvasókat, akkor november 1-je után már fizetni kell értük. Darabonként ráadásul körülbelül 32 ezer forintba kerülnek majd az eszközök. 

További probléma a rendszerrel, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában, pontosan miként kell csatlakozniuk a hálózathoz, és hogyan kell használni az eszközöket, pedig a próbaüzem már megvolt. A háziorvosok ráadásul segítséget sem tudnak kérni, így sokszor egymástól próbálnak információt szerezni.

Az eeszt informatikai rendszerben - a tervek szerint - a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető lesz. November 1-jétől tehát már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetővé válnak a betegek egészségügyi adatai. Adatvédelmi szempontból azonban érdemes lehet alaposan utánanézni, pontosan kik és mihez férhetnek majd hozzá alig néhány kattintással. Aki nem szeretné, hogy bármilyen információt láthassanak róla a rendszerben, beállíthat egy hozzáférést teljesen tiltó állapotot. Ám az orvosok nem javasolják, mert egy baleset esetén például nem árt, ha bizonyos információknak utána tudnak nézni az illetékesek.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?