6 °C Budapest
Káosz a magyar rendelőkben: késhet az elektronikus átállás

Káosz a magyar rendelőkben: késhet az elektronikus átállás

2017. október 31. 09:30

Hiába a több hónapnyi felkészülési idő, mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrség szállítja a rendelőkbe a szükséges eszközöket - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eeszt lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja. A lap arról értesült, hogy van olyan orvos, aki a rendelőjében már rendelkezik kártyaolvasóval, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni. Mégis további öt ilyen eszközt szállítottak ki számára a rendőrök, nem tudni, miért. Nem ez az orvos volt azonban az egyetlen, akinek különös módon rendőrök kézbesítették a csomagot. Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban is lehetett olvasni hasonló esetekről.

Sőt a csoportban arról is írtak, hogy az Állami Futárszolgálatot is igénybe veszik az eszközök célba juttatásáért. A futárszolgálat a rendőrség speciális szolgálataként végzi tevékenységét, és alapfeladatuk, hogy a minősített adatokat tartalmazó küldemények továbbítása fegyveres biztosítással a futárszolgálat országos rendszerébe bekapcsolt szervek között.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), arról tájékoztatta az orvosokat, hogy ha most nem veszik át a plusz kártyaleolvasókat, akkor november 1-je után már fizetni kell értük. Darabonként ráadásul körülbelül 32 ezer forintba kerülnek majd az eszközök. 

További probléma a rendszerrel, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában, pontosan miként kell csatlakozniuk a hálózathoz, és hogyan kell használni az eszközöket, pedig a próbaüzem már megvolt. A háziorvosok ráadásul segítséget sem tudnak kérni, így sokszor egymástól próbálnak információt szerezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eeszt informatikai rendszerben - a tervek szerint - a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető lesz. November 1-jétől tehát már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetővé válnak a betegek egészségügyi adatai. Adatvédelmi szempontból azonban érdemes lehet alaposan utánanézni, pontosan kik és mihez férhetnek majd hozzá alig néhány kattintással. Aki nem szeretné, hogy bármilyen információt láthassanak róla a rendszerben, beállíthat egy hozzáférést teljesen tiltó állapotot. Ám az orvosok nem javasolják, mert egy baleset esetén például nem árt, ha bizonyos információknak utána tudnak nézni az illetékesek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06