Káosz a magyar rendelőkben: késhet az elektronikus átállás

2017. október 31. 09:30

Hiába a több hónapnyi felkészülési idő, mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrség szállítja a rendelőkbe a szükséges eszközöket - írja a Magyar Nemzet.

Az eeszt lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja. A lap arról értesült, hogy van olyan orvos, aki a rendelőjében már rendelkezik kártyaolvasóval, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni. Mégis további öt ilyen eszközt szállítottak ki számára a rendőrök, nem tudni, miért. Nem ez az orvos volt azonban az egyetlen, akinek különös módon rendőrök kézbesítették a csomagot. Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban is lehetett olvasni hasonló esetekről.

Sőt a csoportban arról is írtak, hogy az Állami Futárszolgálatot is igénybe veszik az eszközök célba juttatásáért. A futárszolgálat a rendőrség speciális szolgálataként végzi tevékenységét, és alapfeladatuk, hogy a minősített adatokat tartalmazó küldemények továbbítása fegyveres biztosítással a futárszolgálat országos rendszerébe bekapcsolt szervek között.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), arról tájékoztatta az orvosokat, hogy ha most nem veszik át a plusz kártyaleolvasókat, akkor november 1-je után már fizetni kell értük. Darabonként ráadásul körülbelül 32 ezer forintba kerülnek majd az eszközök. 

További probléma a rendszerrel, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában, pontosan miként kell csatlakozniuk a hálózathoz, és hogyan kell használni az eszközöket, pedig a próbaüzem már megvolt. A háziorvosok ráadásul segítséget sem tudnak kérni, így sokszor egymástól próbálnak információt szerezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eeszt informatikai rendszerben - a tervek szerint - a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető lesz. November 1-jétől tehát már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetővé válnak a betegek egészségügyi adatai. Adatvédelmi szempontból azonban érdemes lehet alaposan utánanézni, pontosan kik és mihez férhetnek majd hozzá alig néhány kattintással. Aki nem szeretné, hogy bármilyen információt láthassanak róla a rendszerben, beállíthat egy hozzáférést teljesen tiltó állapotot. Ám az orvosok nem javasolják, mert egy baleset esetén például nem árt, ha bizonyos információknak utána tudnak nézni az illetékesek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem