Béremelést választhatnak az orvosok: mégsem örülnek

Béremelést választhatnak az orvosok: mégsem örülnek

MTI
2016. november 10. 09:01

Dönthetnek a szakorvosok, hogy általános béremelést vagy a nekik járó többletet választják, a szakszervezet mégis más megoldást javasol - írja a Magyar Hírlap.

Előrébb hozná a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) az átfogó egészségügyi béremelések második, jövő év novemberére tervezett ütemét. Az idei egészségügyi béremelés hátrányosan érintette azokat a szakorvosokat, akik a frissen végzett szakorvosok támogatásában részesültek.

A béremelések miatt a korábban nekik járó kedvezmény megszűnésével mintegy ötszáz szakorvos havi fix bevétele csökkent.

Miután ez kiderült, az egészségügyi államtitkárság jelezte: azok, akik 2016. szeptember 1-je előtt kaptak fiatal szakorvosoknak járó többletet, a jövőben dönthetnek arról, a támogatást vagy az általános alapbéremelést választják a 2017. novemberében esedékes második béremelési lépcsőig.

A Reszasz szerint azonban nem ez a megoldás, hanem a fizetésemelések második ütemének előre hozása 2017. január 1-jére. Ezzel a lépéssel megoldódna azoknak a gondja, akik a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnése miatt károsultak, hiszen a béremelés két lépcsője nettó 100 ezer forint veszteséget pótolna.

A rezidensképzés alatt ösztöndíjban és hiányszakmapótlékban egyaránt részesültek problémája is megszűnne, mivel esetükben 100 ezer és 50 ezer forint veszteséget pótolna a két lépcső. Hozzáteszik, ez valamelyest rendezné azon sürgősségi szakorvosok helyzetét is, akik korábban 200 ezer forint értékben kaptak Gábor Aurél-ösztöndíjat, ám a béremelés által ők is némileg rosszabbul jártak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?