Ebben szenved a magyarok negyede: százezrekbe is kerülhet a gyógyulás

Ebben szenved a magyarok negyede: százezrekbe is kerülhet a gyógyulás

2016. szeptember 30. 05:45

Az allergia olyan népbetegség, amire majdnem mindenkinek van egy házi gyógymódja. Van, aki az inhalálásra esküszik, más a gyógyfüvekre, azonban hosszú távon csak az immunterápia segít. Az internetről beszerzett információk és a szomszéd tanácsai helyett, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, azt is mutatjuk, hogy miért.

Hozzávetőlegesen két, két és fél millió ember érintett országszerte

- válaszolja dr. Nagy Adrienne, a Rózsakert Medical Center allergológusa, a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy mégis hány ember allergiás Magyarországon.

Ebből sejthetjük, hogy vélhetően sokan használják privát egészségbiztosításukat vagy egészségpénztári megtakarításukat arra a célra, hogy az allergiától szabaduljanak. A két pénzügyi termék persze másképp működik, de az közös bennük, hogy

 • kedvezményes adózással vehetőek igénybe,
 • az allergiakezelés költségeinek fedezésére is alkalmasak, valamint, hogy 
 • már néhány ezer forintos havi díj befektetésével jelentős védőhálót képezhetünk magunk köré.
Gyóygulnál, de nincs miből? Kérdésed van az egészségbiztosítási, illetve egészségpénztári konstrukciókról? Küldj levelet, "kérdezni szeretnék" tárggyal a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. A legérdekesebb olvasói megkeresésekre szakértők segítségével adunk majd választ.

Ezzel azért is fontos tisztában lennit, mert az allergológus szakorvos elmondta, hogy a legnagyobb baj, hogy nem mindenki fordul orvoshoz, akinek az allergiára jellemző tünetei vannak. Felemleget egy esetet, amikor valaki ismerősei tanácsára kezdett el allergia gyógyszert szedni, pedig egy daganat volt az orrában, amelynek tünetei az allergiához hasonlítottak, ám kezelése természetesen nem esett volna egybe a szénanátháéval.

Mi a szénanátha és mik a tünetei?

Szervezetünk egyik védelmi eszköze az immunrendszer, ami segít legyőzni a ránk veszélyes és velünk kapcsolatba kerülő vírusokat és baktériumokat. A szénanáthát leggyakrabban a pollenallergia okozza, ami egy téves immunreakció. Ez azt jelenti, hogy a levegőben megtalálható pollenek egy része ingerli egyes emberek nyálkahártyáit a szemben, a torokban és az orrban, és allergiás immunreakció indul be. Ennek tünetei, az Amerikai Allergológiai Kollégium szerint, az orrfolyás átlátszó váladékkal, a prüszkölés, a szemviszketés, a könnyezés, a torokkaparás illetve egyes esetekben a sípoló légzés. A sípoló légzés egyébként arra utal, hogy a pollenek irritálják és allergiás gyulladást okoznak a hörgőkben, ami az asztmával egyenértékű tüneteket okoz a betegben.

Ha az allergiára jellemző tüneteket veszünk észre magunkon, akkor irány az allergológus. A kezelésnek négy pillére van:

 • Betegtájékoztatás, amelynek keretein belül az allergológus (vagy az ilyen irányú végzettséggel is rendelkező bőrgyógyász, tüdőgyógyász vagy fül-orr-gégész) elmagyarázza a betegnek, hogy pontosan mit jelent az állapota, mi okozza a tüneteit és mit lehet ellene tenni.
 • Ha a környezetből eltávolítható az allergiát kiváltó tényező (például egy macska), akkor azt meg kell tenni, de mondjuk ez a pollennél nyilván nem igazán járható út.
 • Tüneti kezelés, ami jellemzően kimerül az orrspré, a szemcsepp és az antihisztamin tabletta hazsnálatában.
 • Immunterápia, ami visszaállítja a pollenre adott helyes immunreakciót a szervezetünkben.

Ugyan már, ez csak egy kis nyári nátha

Ha nem kezeltetjük az allergiánkat vagy orvosi szakvélemény nélkül kezdjük magunkat kúrálni, több veszélynek is kitesszük magunkat. Az egyik ilyen veszély a téves diagnózis, amit a fenti orrdaganat példa szemléltet elég jól.

Ha meg csak szimplán a szenvedést választjuk, akkor az arcüreggyulladástól kezdve, a kötőhártya-gyulladásig, egy csomó olyan betegség kialakulásának kockázatát növeljük, amelyeket a folyamatos szemdörzsölés vagy az állandósult szipogás idézhet elő. Ezen felül pedig asztmás tünetek is megjelenhetnek.

Az állam egyébként mintha nem ismerné fel azon veszélyek komolyságát, amelyeket az allergológus feltárt a Pénzcentrumnak. Egyfelől szénanáthára nem vehető igénybe az az adókedvezmény, ami egyes, súlyos betegségekben szenvedőket megillet. Ez idén 66 ezer forint plusz pénzt jelentene a munkavállaló allergiásoknak.

KATTINTS! 66 ezret is bukhatsz évente, pedig csak orvosi igazolás kellene

Másfelől pedig az állam nem támogatja azt a 15 ezer forintba kerülő adrenalin készítményt sem, ami életet menthet azon emberek esetében, akiknél korábban életveszélyes allergia fordult elő, például:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • a mogyoró allergia egyes, súlyosabb fajtáiban szenvednek és 
 • véletlenül mogyoró kerül a szervezetükbe, mondjuk feldolgozott élelmiszerből.

Ez egyébként folyamatos anyagi terhet ró az allergiásokra. Mivel a gyógyszer évente lejár, így minden évben újra ki kell fizetni azt.

Van megoldás, de borsos az ára

Mivel az allergia egy téves immunreakció, ezért a legjobb megoldás, ha nem a tüneteit kezeljük, hanem az immunrendszerünket térítjük vissza a helyes útra. Ehhez elengedhetetlen, hogy

 • allergiateszttel megállapítsák, hogy milyen pollenekre vagyunk érzékenyek, illetve
 • el tudjuk mondani a szakorvosnak, hogy az év mely szakaszában a legrosszabbak a tüneteink.

A fenti két információ alapján egy szakember meg tudja állapítani, hogy mely pollenek okozzák leginkább a panaszainkat, és ezekre lehet immunterápiát igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy olyan időszakokban, amikor egyébként nem lennénk allergiásak, kis mértékben allergén szert jutttatunk a szervezetünkbe. Ennek segítségével az immunrendszerünk megszokja ezen anyagok jelenlétét és ez később azzal jár, hogy akkor sem fog kifolyni a szemünk a helyéről, amikor amúgy szezonja van a pollenallergiánknak.

Minden pollentípusra változó hosszúságú kezelést kell igénybe venni. Parlagfű esetén háromszor (tehát három éven keresztül) félévig kell kezelés alatt állnunk. Ez azt jelenti, hogy fél éven keresztül juttatunk kis mennyiségben pollent a szervezetünkbe injekcióval vagy úgy, hogy az anyagot a nyelvünk alá helyezzük.

Ez körülbelül havi 15 ezer forintba kerül, tehát parlagfű esetén közel százezer forint megterhelés évente, három éven keresztül. A hatása azonban rendkívül hosszú távú. Egy hároméves immunterápia után 8-10 évre búcsút mondhatunk az allergiás tüneteink nagy részének. 

Ezen felül pedig már a kezelés tartama alatt is egyre kevésbé fog minket rosszul érinteni az allergiaszezon, így egyre kevesebbet kell majd gyógyszerre, szem- és orrcseppekre költenünk.

A három év természetesen változhat, de ez a legjellemzőbb. Van akinél három helyett öt évig tart a kúra, viszont általánosságban elmondható, hogyha nyolc vagy tíz év után visszaköszönnének az allergiás tüneteink, akkor az immunterápiát csak egy éven keresztül kell újra alkalmaznunk

- árulta el a Pénzncentrumnak dr. Nagy Adrienne. Ez azt is jelenti, hogy az éveken át tartó kezelést sem megismételnünk, sem kifizetnünk nem kell újra.

Dr. Nagy Adrienne PhD csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi, valamint felnőtt és gyermek klinikai immunológus és allergológus szakorvosi végzettséggel rendelkezik. Tudományos (PhD) fokozatát az asztma és a Chlamydia pneumoniae kórokozó közötti kapcsolat kutatásáért nyerte el. Gyermek- és felnőttkori légúti, bőr és gyomor-bélrendszeri tüneteket okozó allergiákkal, asztmával, az ezekre hasonlító kórképek kizárásával és kezelésével foglalkozik.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?