A legtöbben emiatt kényszerülnek tolószékbe Magyarországon

A legtöbben emiatt kényszerülnek tolószékbe Magyarországon

Pénzcentrum
2016. május 19. 09:31

Magyarországon az uniós átlagnál 70 százalékkal többen halnak meg szélütésben, és a legtöbb rokkantságot is ez okozza nálunk - írja a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A magas rokkantsági és halálozási arányoknak többek között az az oka, hogy a legtöbben még mindig nem ismerik fel időben a stroke tüneteit. De az is probléma, hogy átlagosan a stroke-osok húsz százalékánál kellene vérrögoldó kezelést alkalmazni, hazánkban viszont ez csupán a betegek négy százalékánál történik meg, döntően az említett késlekedés miatt.

A szélütés leggyakoribb tünetei: az arc, a kar vagy a láb zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása, a beszédértési nehézség vagy az érthetetlenné váló beszéd, a látászavar, a járásbizonytalanság, vagy a hirtelen jelentkező erős fejfájás, illetve az érzékelés, a térbeli tájékozódás zavara. Érdemes azonban azt is tudni, hogy

a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás visszaszorításával nyolcvan százalékkal csökkenthető lenne a stroke kialakulásának a kockázata.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20