11 °C Budapest

Jön az influenzajárvány: így kerüld el a betegszabit

2016. január 25. 17:00

Hamarosan Magyarországon is itt az influenzajárvány, ami jellemzően február-március hónapokban tetőzik. Ha idén szeretnénk kimaradni belőle, és a betegszabadságot is mellőznénk, érdemes lehet megfogadni az alábbi tippeket.

Magyarországon jellemzően február-március hónapokban tetőzik az influenzajárvány, de a tavalyi az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványának számított. 2015-ben a 3-11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hogyan ismerhetjük fel az influenzát?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

Hogyan védekezhetünk?

Ne használjunk közös poharat, vagy evőeszközt

A fertőzés esélye csökkenthető, ha nem iszunk, vagy eszünk a közösen használt tányérból vagy pohárból, illetve ha az evőeszközöket sem cserélgetjük egymás között, ugyanis cseppfertőzéssel nagyobb eséllyel lehet elkapni az influenzát.

Aludjunk eleget

Bár már unalomig ismételt dologról van szó, mégis igaz. A megfelelő mennyiségű alvás ilyenkor különösen fontos, ugyanis az alváshiány miatt könnyebben legyengülhet az immunrendszerünk, és hamarabb megbetegedhetünk.

Oltsuk be magunkat

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A betegség elleni védőoltást érdemes minél hamarabb beadatni, hogy legyen elég idő a védettség kialakulásához, amihez körülbelül 10-14 nap szükséges. Hazánkban egyébként az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Aki eddig még nem tette meg, annak érdemes most felkeresni háziorvosát, aki eldönti, hogy jogosultak vagyunk-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mossunk gyakrabban kezet

Igyekezzünk minél gyakrabban kezet mosni meleg vízzel és szappannal, legfőképpen étkezések előtt. Ezen felül jól jöhet, ha mindig van nálunk kézfertőtlenítő arra az esetre, ha nem tudnánk kezet mosni.

Igyekezzünk elkerülni a betegeket

Bár sokan a munkahelyen sem adják többiek tudtára, hogy betegek, azért észrevehető, ha valaki náthás, vagy influenzás. Érdemes ilyenkor inkább kerülni őket, akár a munkahelyen, akár a tömegközlekedésen, illetve a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi) is mellőzni.

Ha tehetjük, dolgozzunk otthonról

Bár nem mindenki teheti meg, hogy otthonról dolgozzon, akinek van rá lehetősége, jobban jár, ha kihasználja. Ráadásul otthonról sokkal kényelmesebb is dolgozni, és kevesebb eséllyel kapjuk el az influenzát. Azonban a lakásban is érdemes odafigyelni rá, hogy rendszeresen szellőztessünk, és tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm