21 °C Budapest

Ennek a hírnek tuti, hogy nem fognak örülni a dohányosok

MTI
2015. július 11. 16:01

A rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl olyan súlyos elmezavarok kialakulásához is hozzájárulhat a dohányzás, mint a tudathasadás - olvasható a Lancet Psychiatry című brit szakfolyóiratban pénteken megjelent tanulmányban.

A dohányzás és az elmezavarok - mindenekelőtt a skizofrénia - közötti statisztikai összefüggést már korábban is tapasztalták - emlékeztetnek a tanulmány szerzői.

Megfigyelték, hogy a súlyos elmezavarokban szenvedő páciensek hajlamosabbak voltak dohányozni, a pszichózisban szenvedők között háromszor gyakoribb volt a dohányosok száma, mint az összlakosság körében. Továbbra sem volt ismert azonban, miért hajlamosabbak dohányozni az elmezavarokban szenvedők - írták a szerzők.

Vajon a pszichiátriai betegség és/vagy annak kezelése késztet a dohányzásra? Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban, amelyek szerint állítólag a cigarettával kompenzálni lehet a gyógyszereknek az örömérzetért felelős agyi vegyületre, a "boldogsághormonként" is ismert dopaminra gyakorolt hatását. Kevés kutató foglalkozott azonban azzal az elgondolással, hogy maga a cigaretta növelheti ezen betegségek kialakulásának a veszélyét.

A mostani tanulmány pontosan ennek az elméletnek a helyállóságát kutatta, és azt kívánta megállapítani, hogy az elmezavar korábban jelentkezik-e a dohányosoknál, mint a nem dohányzóknál.

A korábbi - összesen 14 555 dohányosra és 273 162 nem dohányzóra kiterjedő - kutatások elemzése egyértelmű eredményt mutatott.

A mindennapi dohányzás az elmebaj és az elmezavarok korai megjelenésével járt együtt

- írja a tanulmány két fő szerzője, Pedro Gurillo, a kelet-spanyolország Torrevieja kórházának orvosa és Sameer Jauhar, a londoni King's College professzora. A betegség megjelenésekor az elmezavartól szenvedőknek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy dohányosok lesznek, mint a lakosság többi részének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még ha nehéz is megállapítani az ok-okozati összefüggést, az eredményeink azt mutatják, hogy a dohányzást komolyan az elmezavar kialakulásának lehetséges kockázataként, nem pedig a betegség egyszerű következményeként kell tekintenünk

- írta egy másik szerző, a MacCabe, a King's College tanára.

Lehetséges, hogy a dopamin szétáradását növelő nikotinnak való kitettség miatt alakulnak ki az elmezavarok

- hangoztatta Robert Murray (King's College). Mint ismert, a túl nagy mennyiségű dopaminnal magyarázza ugyanis az egyik elmélet a skizofrénia kialakulását 

A mostani tanulmány, akárcsak egy nemrégiben a cigarettáról és a tudathasadásról megjelent svéd munka határozottan állítja, hogy ok-okozati összefüggés van a dohányzás és a skizofrénia között - közölte Michael Owen, a Cardiffi Egyetem pszichiátere. Kollégája, Michael Bloomfield, a londoni University College tanára szerint viszont "sok munka van még hátra, amíg a tudósok bizonyossággal kijelenthetik, hogy a dohányzás valóban növeli a tudathasadás kockázatát".

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem