Itt az új Széchenyi Terv: a részletek

Pénzcentrum
2010. július 28. 14:27

Alapvetően az Európai Uniótól származó forrásokra támaszkodna és 7 kitörési pontot azonosít a jövő január 15-én elinduló új Széchenyi Terv, amelynek fő célkitűzése, hogy a következő 10 évben 1 millió új, adózó munkahely jöjjön létre a magyar gazdaságban - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által ma kiosztott vitairatból. Amint az várható volt, a program alapvetően a kis- és közepes vállalkozások bevonására, forráshoz juttatására fókuszál majd a munkahelyteremtés elérése érdekében. Lényeges új elem, hogy az eddigi kínálati szemléletű pályázati politika helyett (alapvetően állami szervek, minisztériumok döntötték el a pályázati irányokat) keresleti szemléletű lenne, azaz a vállalkozások, önkormányzatok fejlesztési ötletére számít.

Az első Széchenyi Terv elindításának 10. évfordulójakor, jövő január közepén tervezi elindítani a Nemzetgazdasági Minisztérium az új programot, amelynek végleges kialakításához ma hozta nyilvánosságra a vitairatot. Innentől kezdve pedig várja elsősorban a kis- és közepes vállalkozások, önkormányzatok javaslatait.

Az államháztartás szűkös forrásai miatt a program az EU-tól származó pénzekre alapoz. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Uniótól a 2007-2013 közötti időszakban összesen várható mintegy 7870 milliárd forintnyi fejlesztési forrásnak már alig az egynegyede (23%-a, 1830 milliárd forint) a szabad forrás a vitairat adatai szerint. 1480 milliárd forintnyi futó projekt van már, 4127 milliárd forintnyi kötelezettségvállalással elindított projekt mellett.

Erre az 1830 milliárd forintnyi szabad forrásra szeretne új szemléletű pályáztatást elindítani a kormány. A vitairat egyúttal azt is jelezte, hogy ebből a pénzből azonnal rendelkezésre áll a kkv-k számára mintegy 155 milliárd forintnyi forrás a Gazdasági Operatív Program és a Regionális Operatív programok keretein belül elérhető. Emellett 477 milliárd forintnyi projektforrás visszavonására, illetve tartalmi átdolgozására vonatkozó javaslat került a kormány elé, és az eddigi döntések eredményeként 41 milliárd forintnyi forrás felszabadul

A vitairat 7 kitörési pontot és ehhez társítva 7 programcsoportot jelöl meg a következő egy évtized fejlesztéspolitikájában:

1.) Gyógyító Magyarország - Egészségipar
2.) Megújuló Magyarország - Zöld gazdaságfejlesztés
3.) Otthonteremtés - Lakásprogram
4.) Vállalkozásfejlesztés - Üzleti környezet fejlesztés
5.) Tudomány és innováció - Növekedés
6.) Foglalkoztatás
7.) Közlekedés - Tranzitgazdaság

Túl nagy teher a jelenlegi földgázfüggés

Ellátásbiztonsági kérdésben a földgáz jelenlegi túlsúlyának kezelését célozza meg a kormányzat, amely forrásdiverzifikációban és a hatékonyabb felhasználásban, valamint a megújuló energiaforrások fűtési célú felhasználásában mutatkozik meg. E mellett az ország adottságai és elhelyezkedése miatt ugyancsak javasolja a kormány a "tranzitországi" státuszért tett erőfeszítéseket.

A túlzott földgázfüggőség kezelésére a kormány javasolja az indokolatlan földgázfogyasztási támogatások leépítését, illetve átalakítását, amivel az összes gázfelhasználás csökkenését szeretnék elérni. Ugyancsak támogatni kívánja a kabinet az energiahatékonysági beruházásokat, valamint szó esik a földgáz megújuló alapon történő kiváltásáról a hőpiacon.

Megújulhat a "KÁT"

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi támogatási rendszer átfogó átalakítását a következő pontok mentén kezdeményezi a kormány:

* KÁT megújulókra koncentrálása
* A támogatási rendszer fűtési célú áthangolása
* Hazai hozzáadott érték preferálása
* Zöld bizonyítvány rendszer bevezetése
* Megújulók hálózati csatlakozásának megkönnyítése

Független Zöld Fejlesztési Bank

A tervben megjelenik egy Zöld Fejlesztési Bank létrehozása is, amelyet nem az MFB keretein belül, de annak mintájára szeretnének létrehozni, kezdetben tisztán állami tulajdonban, de hosszabb távon is többségi állami tulajdonban. Az új intézmény kapcsán nem vetik el annak a gondolatát sem, hogy később tőzsdére vigyék.

Új munkahelyek a mezőgazdaságban és az építőiparban

Az új zöld programban kiemelt szerepet szánnak a mezőgazdasági szektornak, vagyis komolyabb figyelem terelődhet a jövőben a biomassza és biogáz projektekre, a "zöld áram" kifejezés mellett megjelenik a "zöld gáz" fogalma is. A zöld gazdaságban rejlő munkahelyteremtési potenciált elsődlegesen a mezőgazdasági szektorban, valamint a - az energiahatékonysági programok által - az építőiparban látja a kabinet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem