6 °C Budapest

70 ezres támogatást is kaphatsz hűtőd vagy mosógéped lecserélésre!

2010. március 24. 12:02

A Zöld Beruházási Rendszer részeként, a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után a zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben.

Az energiahatékony, új háztartási gépek beszerzésére az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak. A program keretében a KvVM háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként 1 darab régi mosógép "A" energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy 1 darab régi hűtőgép "A", "A+", "A++" energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatja.

Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 000 Ft támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép vásárlására, "A" energiaosztályú hűtőgép és mosógép esetén pedig a maximális támogatás összege 60 000 Ft. Mivel a támogatás elsődleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a működőképes, régi háztartási gépek visszagyűjtésére. A pályázatok elbírálása folyamatos, azokat 2010. október 30-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a '80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben.

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A-G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A "C" energiaosztályú készülékek átlagosan 65%-kal, a "B" energiaosztályúak pedig 30%-kal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű "A" osztályú készülékek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

A pályázati felhívás letöltéséhez kattints ide!

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem