2021. január 25. hétfő Pál

Sportok, amikben előbb-utóbb tuti lesérülsz: kitálaltak az orvosok


Az emberi testet mozgásra tervezték, éppen ezért az egész életen át tartó egészség egyik alapfeltétele a fizikai aktivitás. Ugyanakkor a sportokhoz kapcsolódó sérülések az idő műlásával egyre komolyabban károsíthatják a testünket: például ugyanaz a probléma egy fiatalt lehet, hogy csak 1-2 hétre üt ki az edzésből, mialatt egy idősebb szervezetet már végleg kivonhat a sportolásból.

Brian Werner, a Virginiai Egyetem ortopédsebész-sportgyógyásza szerint bár a 20-30 éveseket foglalkoztatja a sok testmozgás, de egyáltalán nem foglalkoznak a sérülésekkel - jelentette ki a szakértő a Timenak. Például, idézte fel, egy tanulmány szerint a futás az egyik legnépszerűbb sport az USA-ban, de az amerikai futók több mint fele legalább évente egyszer megsérül. Werner szerint ennek a fő oka, hogy sok futó képes túlzásba esni, túlvállalni magát, ami már nem túlzottan optimális az emberi szervezet számára. A kutatók szerint, ha valaki sokáig, és sérülésmentesen szeretne szabadidejében futni, akkor a legelőnyösebb, ha heti 2-3 alkalommal lassú, vagy közöepes sebességgel rójuk a kilométereket.

Különösen a 40 évnél idősebb korosztály számára igen súlyos sérülések kockázatával járnak azok a gyakorlatok, amelyek nagy terhelést jelentenek a térdekre, a vállakra és más ízületekre

- mondta Werner. Ilyenek például a kosárlabda, a futball, a tenisz vagy más sportok, amelyeknél sokszor kell ugrani, gyorsan irányt váltani.

Ugyanakkor mindez nem azt jelenti, hogy fel kell adni a sportolást: a Time egy másik tanulmányt is ismertet, amely szerint az egyéni gyakorlatokhoz képest sokkal egészségesebb, ha másokkal együtt sportolunk. A kutatás összekapcsolta a testmozgást és a társadalmi interakciót a hosszabb élettartammal - ám az ajánlott tevékenységek szintén magukban hordozzák a sérülések kockázatát.

Ha az ember célja a kockázatok minimalizálása, miközben továbbra is a sporttal őrizné meg egészségét, a szakértők kiemelik a gyaloglást és az úszást, mint két alacsony kockázatú, ellenben igen jótékony tevékenységet.

Kyle Yost, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának sportorvos szakértője kielemlte, az úszás az aerob testmozgást és az ellenállás-edzést is ötvözi, azaz javítja az kondit és az erőt. A gyaloglás pedig minimalizálja a sérülések kockázatát, de mégis teljes értékű testmozgás. A szakértők szerint az élénk séta különösen egészséges.

A séta egy szabadtéri tevékenység, amelyet akár másokkal együtt is lehet végezni. Úgy gondolom, hogy minden olyan testmozgás, amely ötvözi ezt a két dolgot, az előnyünkre válhat

- mondta James O'Keefe kardiológus.

Megfelelő instrukciók mellett a jóga is kifejezetten egészséges lehet, hiszen a gyakorlatok rugalmassá teszik a testet, az izomzatot, javítja az egyensúlyt és csökkenti az izommerevséget, ami általában a sérülésekhez vezet.

Ezt tedd az egészségedért

A fitnesz szerelmeseinek, akik a hosszú sétákkal és jógával töltött életre vágynak, lehetősége van arra, hogy csökkentsék az intenzívebb sportokhoz kapcsolódó sérülési kockázatokat.

A szakértők első tippje nem biztos, hogy nagyon fog tetszeni: minden sport vagy edzés esetén a mérsékelt megközelítés jó módszer. Ha ugyanazt a sportot, vagy gyakorlatot végzed minden nap, az problémás lehet.

Egy másik biztonsági intézkedés az, elején még lightosan fogsz bele, és szép lassan növeled a tempót az intenzívebb edzésekig.

Sok ember túl keményen, túl nagy hévvel kezd bele a sportba

- hívta fel a figyelmet O'Keefe. Szerinte, ha valaki például félmaratont akar futni, iratkozzon fel a következő évi versenyre, hogy legyen idő egészséges tempóban felkészülni. Emellett fontos vegyíteni a futást mással is (például úszás, vagy jóga) az erő és kitartás növelése érdekében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked