16 °C Budapest

Rengeteg magyar fiatal szorulna segítségre: keményen kikezdte őket a járvány

2020. november 30. 16:52

A vírus és az azt követő krízis miatt egy brit kutatás szerint duplájára nőtt a szorongó fiatal felnőttek száma. A szakemberek sürgetik, hogy mindenki kapjon segítséget mentális problémáihoz, a helyzet itthon is hasonló.

Az egyesült királyságbeli Bristol Egyetem friss kutatása szerint a fiatalok közt megduplázta a szorongással élők számát a járvány első hulláma és az ahhoz kapcsolódó lezárások. A 27 és 29 év közöttieknél a szorongás gyakorisága 13-ról 24 százalékra emelkedett - számol be róla a CNN hírportálja. Ráadásul a szigetország nyári enyhítései mellett is megmaradtak ezek az értékek, mert a többség sejtette, hogy télre újra jönnek a szigorítások.

A kutatáshoz az adatokat a felsőoktatási intézmény egy 90-es évekbeli gyerek egészségügyi programból kapta, amelynek során kismamákat toboroztak arra, hogy harminc évig összegyűjtsék a gyermekeik adatait - akik most közelítenek a harminchoz. A résztvevők közt egyaránt voltak az ország különböző részeiről is, ennek kapcsán arra is jutottak, hogy ez érdemben nem befolyásolta az eredményeket.

"A kérdőív részletes adatai megmutatják a fiatalok közti szorongás aggódó mértékű növekedését. Ennek oka részben maga a járvány, illetve a lezárások okozta lehetséges társadalmi és pénzügyi visszaesés következményei" 

- mondta a hírcsatornának Dr. Alex Kwong, a kutatás egyik vezetője. Kiemelte: az már bizonyított, hogy nem egy rövidtávú dologról van szó. Emiatt szerinte sürgősen szükséges, hogy a mentális segítséget mindenkinek biztosított legyen, akinek szüksége van rá, ugyanis e téren is komoly egyenlőtlenségek mutatkoznak.

A kutatás arra is rámutatott, hogy nehezebb helyzetben vannak, akik már meglévő egészségügyi problémákkal küzdenek, vagy valamilyen sérülékenyebb csoportba tartoznak. Így a nők, az egyedül élők és az anyagi problémákkal rendelkezők különösen ki vannak téve a koronavírus okozta mentális megpróbáltatásoknak.

Egyedül nehezebb

A tengerentúlon is készült egy felmérés: az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja arra jutott, hogy a szorongásos tüneteket mutató amerikaiak száma megháromszorozódott az egy évvel korábbi adatokkal összevetve. Egy jelentés szerint az Államokban többen szenvednek a pandémiához kapcsolódó lelki megpróbáltatásokkal, mint bármelyik más országban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ám ahogy a kutatásban felvázolt probléma nem csak az Egyesült Királyságon belül nem helyhez kötött, a világ más országaiban, így hazánkban is érezhetően jelen van.

"A szociális izolációnak, a jelenlegi helyzetben a karantén kényszerének számos általános jellegű hatása ismert. Ezek a tünetek bárkinél megjelenhetnek, függetlenül attól, hogy milyen okból kényszerültek az elszigetelődésre" - mondta még tavasszal lapunknak Kisfaludy Lilla munka- és szervezetpszichológiára szakosodott pszichológus a karantén lelki hatásairól. Hozzátette, hogy mivel a veszélyforrás ismeretlen, nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben, kevésbé tudunk hatékonyan védekezni. Ezekben a bizonytalan helyzetekben aligha alkalmasak a korábban jól működő megküzdési módjaink, védekező stratégiáink, hiszen nincsenek az ilyen jellegű fenyegetések kezelésére eszközeink.

Kérdéses a karácsony

A jelenlegi korlátozó intézkedések itthon december 11-ig tartanak. Hogy a mentális hogylétünk szempontjából is jelentős ünnepek alatt milyen szabályok várhatók, azt egyértelműen még nem kommunikálta a kormány. Talán nem véletlenül: a kormányfő által labornak tekintett Ausztriában kimondottan azért szigorítottak az ősz végén, hogy ezzel esélyt adjanak a karácsonynak. Igaz, ezt mi csak késéssel követtük, az utána következő további szigorításokat pedig nálunk nem vezették be.

Szombaton a kormány a Facebook-ra kiírta, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretnének. Ebben a posztban megismételték Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elhangzottakat arról, miszerint 8-10 napon belül hoz döntést azzal kapcsolatban a kabinet, hogy marad-e az este nyolc utáni kijárási tilalom és a tízfős rendezvénykorlátozás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem