Hungarian Forint as a background

Tömegével mondják fel szerződéseiket a magyarok: már a nyugdíjbiztosításról is lemondtunk?

2023. március 17. 18:04

A havonta, vagy más rendszereséggel fizetendő életbiztosítások esetében az átlagos szerződéses időszak 10-12 év, ehhez képest a szerződések mintegy fele nem „éri meg” a tartam végét. A nyugdíjbiztosításoknál - a 2014-től fennálló adókedvezmény miatt - valószínűleg jobb lesz a fennmaradási arány, de itt is van lemorzsolódás. Nem túl jó a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében sem, hiszen csak a pénztártagok mintegy fele fizet rendszeresen. A Bankmonitor nyugdíjszakértői szerint a szerződések idő előtti megszüntetése azonban komoly költséggel és pénzügyi veszteséggel járhat, ennek mértékével pedig sokan nincsenek tisztában.

Az idő előtti szerződésbontásnak nyugdíjszakértők tapasztalata szerint számos oka lehet: nem volt elég megalapozott a döntésünk, amikor megkötöttük a nyugdíjmegtakarítási szerződést, talán rosszul mértük fel az anyagi lehetőségeinket, vagy éppen gyorsan pénzre van szükségünk. Bármi is legyen az ok, mindenképp érdemes átgondolni, hogy a megszüntetés (szakszóval visszavásárlás) mellett milyen más lehetőségeink vannak még, ugyanis egy ilyen művelet jelentős pénzügyi veszteséggel járhat.

Az alábbiakban a magyar piacon elérhető szerződések általánosan jellemző feltételeit mutatja be, de fontos, hogy – amennyiben korábban ezt nem tettük – legalább most átolvassuk szerződésünk idevonatkozó részeit.

Ezeket kell keresnünk a szerződésben:

  • visszavásárlás vagy díjmentes leszállítás, azaz díjmentesítés;
  • részleges vagy teljes visszavásárlás;
  • díjcsökkentés vagy a díjfizetés szüneteltetése.

Ha átmenetiek a pénzügyi problémáink vannak

Amennyiben csak átmeneti pénzügyi problémák miatt nem tudjuk teljesíteni megtakarításaink rendszeres befizetéseit, akkor számos lehetőség közül választhatunk.

  • Nem kérünk értékkövetést: lehetséges, hogy már az is segít, ha az adott évben elutasítjuk vagy nem vesszük igénybe az értékkövetési lehetőséget, azaz a fizetendő díj nem emelkedik majd az inflációkövetés miatt. Ez tipikusan az évforduló alkalmával történik.
  • Kérhetünk díjcsökkentést: ha van mód a fizetendő díj összegének csökkentésére, éljünk a lehetőséggel!
  • Díjfizetés szüneteltetése: a díjfizetés úgynevezett „szüneteltetése” jellemzően azt jelenti, hogy fél- vagy egy évig nem kell utalnunk a biztosítási díjat, tehát egy kis haladékot kapunk. A szüneteltetési lehetőséget általában akár többször is kérhetjük, a be nem fizetett díjakat pedig utólag nem kell pótolnunk.

A fenti lehetőségek közül bármelyiket választjuk, az alacsonyabb összegű vagy be nem fizetett díjak miatt értelemszerűen kisebb lesz a megtakarításunk, illetve az opciónak általában költsége is van. Feltétlenül ellenőrizzük azt is, hogy a különböző ügyfélbónuszok (ezek tipikusan az eltelt időszak hosszától függenek) jóváírását érinti-e a díjfizetés szüneteltetése. Ha igen, érdemes számolni! Bármelyiket mentőövet választjuk a fentiek közül, mindenképpen fontos előny, hogy fennmarad a szerződésünk, az életbiztosítási védelmünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tehetünk akkor, ha tartósan romlik az anyagi helyzetünk?

  • Díjmentesítés: ha eldöntöttük, hogy végleg nem akarunk tovább fizetni, de nincs szükségünk az addigi megtakarításaink elérhető részére, akkor a legjobb megoldás az úgynevezett díjmentesítés. Ezt általában 2-3 év eltelte után igényelhetjük, és ilyenkor a biztosítás díjfizetés nélkül, csökkentett szolgáltatásokkal marad fenn. A díjmentesítés a megfelelő opció akkor, ha már nem sok van hátra például a kamatadó-mentességig, vagy a nyugdíjcélú megtakarítások adójóváírásának visszafizetését szeretnénk elkerülni.
  • Visszavásárlás: ha nem kívánunk a továbbiakban fizetni, valamint az addig megtakarított pénzre is szükségünk van, akkor valóban nincs más út, mint a szerződés megszüntetése, visszavásárlása. Kis egérút azért itt is van: a legtöbb biztosító lehetővé teszi a rész-visszavásárlást vagy részleges pénzkivonást a szerződés számlájáról. Természetesen minél később bontjuk fel a szerződést, annál kedvezőbb feltételekkel tudjuk ezt megtenni.

A visszavásárlás legfontosabb hátrányai

Általában egy-két év után igényelhetjük, de az első években meglehetősen előnytelen feltételekkel, hiszen a biztosítók általában ekkor érvényesítik a költségeik legnagyobb részét. Ezen kívül elesünk az ügyfélbónuszoktól, amelyek pont a magas kezdeti költségek visszapótlását célozzák meg. Ráadásul, ha 10 éven belül bontjuk fel a szerződést, akkor ki kell fizetnünk a kamatadót is.

Jelentős veszteséget jelenthet az is, hogy nyugdíjbiztosítás esetén kamatostól vissza kell fizetni az addig igénybe vett adókedvezményt. A díjmentesítés és a visszavásárlás ezen felül költségekkel jár, érdemes tehát ezeket is figyelembe venni a döntés meghozatalakor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem