24 °C Budapest
Gazdag országokban szedi áldozatait az alattomos népbetegség: nálunk kisebb a vész

Gazdag országokban szedi áldozatait az alattomos népbetegség: nálunk kisebb a vész

2021. január 26. 20:24

Magasabb a pitvarfibrillációban szenvedők halálozási aránya a gazdagabb országokban, mint a szegényebb államokban - derült ki a European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent elemzésből, amely 20 európai ország 1990 és 2017 közötti adatait vizsgálta.

A pitvarfibrillációban szenvedők aránya gyorsabban emelkedik, mint az újonnan diagnosztizált szívritmuszavaros eseteké. Ausztriában, Dániában és Svédországban a vizsgálati időszak közepén regisztrálták a legtöbb új pitvarfibrillációs megbetegedést.

A három ország esetei visszatükrözték a halálozási arány változásait is. Svédországban volt a legmagasabb az arány: 2017-ben százezer főre 9 eset jutott, a halálozási arány férfiaknál 2001 és 2006 között hat százalékkal emelkedett. Svédországban és Dániában az esetszámok arányával ellentétben a kezdeti emelkedés után nem csökkent a halálozási arány és 2017-ig a legmagasabb maradt Európában.

Az alacsony GDP-vel rendelkező országokban kevés kivétellel az évek alatt kisebb eltérés és az új megbetegedéseket tekintve folyamatos visszaesés volt megfigyelhető. Portugáliában például 2006 és 2009 között jelentősen csökkent az esetek száma. Horvátországban az első 20 elemzett évben Európa-szinten a legalacsonyabb volt az esetszám, 2006 és 2010 között azonban erőteljesen megnövekedett a férfiak esetében (évente plusz 2,5 százalékkal), 2010 és 2017 között pedig lassabban bár, de a nőknél is (évente plusz 1,2 százalékkal).

Az esetszámok és a halálos esetek aránya a legtöbb országban közel azonos volt a vizsgálati idő 28 éve alatt. Az eredmények szerint ugyanakkor a pitvarfibrillációban megbetegedett nők mind a 20 vizsgált európai országban nagyobb arányban haltak meg, mint a férfiak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Úgy gondoljuk, mindez a jómódúbb nyugat-európai országok eltérő életstílusára vezethető vissza, ahol az elhízottság, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód gyakoribb jelenség, mint a kevésbé jómódú kelet-európai országokban" - mondta a kutatás vezetésében Kanadában közreműködő Markus Sikkel, és a kutatócsoport munkáját a londoni Croydon Egyetemi Kórházban vezető Becker Al-Khayatt.

A szakemberek szerint mivel az emberek jobb ellátást és kezelést kapnak más betegségek, például rák esetében, hosszabb a várható élettartam, ez pedig ahhoz vezet, hogy több idős ember hal meg a szív- és érrendszer megbetegedése következtében. A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban diagnosztizált szívritmuszavar, amely agyvérzést és szívelégtelenséget okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55