12 °C Budapest
Gazdag országokban szedi áldozatait az alattomos népbetegség: nálunk kisebb a vész

Gazdag országokban szedi áldozatait az alattomos népbetegség: nálunk kisebb a vész

2021. január 26. 20:24

Magasabb a pitvarfibrillációban szenvedők halálozási aránya a gazdagabb országokban, mint a szegényebb államokban - derült ki a European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent elemzésből, amely 20 európai ország 1990 és 2017 közötti adatait vizsgálta.

A pitvarfibrillációban szenvedők aránya gyorsabban emelkedik, mint az újonnan diagnosztizált szívritmuszavaros eseteké. Ausztriában, Dániában és Svédországban a vizsgálati időszak közepén regisztrálták a legtöbb új pitvarfibrillációs megbetegedést.

A három ország esetei visszatükrözték a halálozási arány változásait is. Svédországban volt a legmagasabb az arány: 2017-ben százezer főre 9 eset jutott, a halálozási arány férfiaknál 2001 és 2006 között hat százalékkal emelkedett. Svédországban és Dániában az esetszámok arányával ellentétben a kezdeti emelkedés után nem csökkent a halálozási arány és 2017-ig a legmagasabb maradt Európában.

Az alacsony GDP-vel rendelkező országokban kevés kivétellel az évek alatt kisebb eltérés és az új megbetegedéseket tekintve folyamatos visszaesés volt megfigyelhető. Portugáliában például 2006 és 2009 között jelentősen csökkent az esetek száma. Horvátországban az első 20 elemzett évben Európa-szinten a legalacsonyabb volt az esetszám, 2006 és 2010 között azonban erőteljesen megnövekedett a férfiak esetében (évente plusz 2,5 százalékkal), 2010 és 2017 között pedig lassabban bár, de a nőknél is (évente plusz 1,2 százalékkal).

Az esetszámok és a halálos esetek aránya a legtöbb országban közel azonos volt a vizsgálati idő 28 éve alatt. Az eredmények szerint ugyanakkor a pitvarfibrillációban megbetegedett nők mind a 20 vizsgált európai országban nagyobb arányban haltak meg, mint a férfiak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Úgy gondoljuk, mindez a jómódúbb nyugat-európai országok eltérő életstílusára vezethető vissza, ahol az elhízottság, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód gyakoribb jelenség, mint a kevésbé jómódú kelet-európai országokban" - mondta a kutatás vezetésében Kanadában közreműködő Markus Sikkel, és a kutatócsoport munkáját a londoni Croydon Egyetemi Kórházban vezető Becker Al-Khayatt.

A szakemberek szerint mivel az emberek jobb ellátást és kezelést kapnak más betegségek, például rák esetében, hosszabb a várható élettartam, ez pedig ahhoz vezet, hogy több idős ember hal meg a szív- és érrendszer megbetegedése következtében. A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban diagnosztizált szívritmuszavar, amely agyvérzést és szívelégtelenséget okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?