30 °C Budapest

Itt a nagy bűntérkép: ezek Magyarország legveszélyesebb megyéi 2020-ban

2020. augusztus 31. 11:03

A friss bűnügyi statisztikák szerint torony magasan Budapest Magyarország legbűnösebb városa. 100 000 lakosra ugyanis itt regisztrálták a legtöbb bűncselekményt a Pénzcentrum által vizsgált 2020-as fél éves időszakban. Meglepetés azonban a tejes listát tekintve, hogy a bűncselekmények számát arányosítva Nógrád megye, nincs a top 3 legveszélyesebb megye között, ahogy viszont az is, hogy a top 3-ba bekerült egy nyugat-magyarországi megye is. Természetesen mutatjuk Magyarország legbiztonságosabb körzetét is, ahol majdnem háromszor kevesebb bűncselekményt követtek el idén, mint a fővárosban. 

A Pénzcentrum korábbi cikkéből az már kiderült, hogy a betöréses lopások száma brutálisan visszaesett 2020. március-májusa között. Ami nyilván a kijárási korlátozásoknak volt köszönhető. Most azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy a rendőrség legfrissebb statisztikái alapján mely magyar megyék voltak idén a legbalhésabbak. Nevezetesen, mely magyar megyékben jutott a legtöbb elkövetett bűncselekmény 100 000 lakosra nézve. Az elkövetett bűncselekmények a statisztika szerint a következők egyike lehetett:

  • közterületen elkövetett bűncselekmény,
  • személy elleni erőszak,
  • lopás, 
  • gépkocsi lopás,
  • gépkocsi feltörés,
  • betörés,
  • rongálás,
  • rablás,
  • garázdaság,
  • tulajdon elleni szabálysértés.

Az adatokat a police.hu fertőzöttségi tematikus térképéről nyertük, a Pénzcentrum által vizsgált időszak pedig 2020. 01. 31 - 2020. 07. 29-ig tartó periódus volt.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A bűn sosem alszik

Ahogy az a statisztikákból látszik, Magyarországon a bűn városa egyértelműenBudapest. 100 000 lakosra ugyanis itt jutott ez idáig 2020-ban a legtöbb bűncselekmény, számszerűen 813. A dobogó második fokát Borsod-Abaúj-Zemplén megye foglalta el, 100 000 lakosra a vizsgált időszakban itt összesen 735 esetet rögzítettek. 

Kisebb meglepetésre a dobogó harmadik fokára a főváros, illetve BAZ megye után a Dunától nyugatra fekvő Tolna megye futott be. Itt 100 000 lakosra 647 bűncselekmény jutott. Ezzel pedig Tolna megye előzte az örök rosszhírű Nógrád megyét, ami az összetettben a negyedik helyen végzett, itt 100 000 lakosra 633 bűncselekmény jutott eddig az idén. 

A 600 vagy annál több 100 000 főre jutó bűncselekménnyel rendelkező megyék listája ezzel véget is ért. Az ötödik helyen tanyázó Somogy megyében a vizsgált időszakban 589 bűncselekmény jutott 100 000 főre. Somogy után összesen még 5 olyan magyar megye volt ahol 500-nál több bűncselekményt rögzítettek 100 000 lakosra. Ezek sorrendben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Heves, Baranya és Győr-Moson-Sopron. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A listánk 10 legveszélyesebb helye tehát megvan, őket 8 olyan megye követi, ahol 100 000 főre nézve 400-500 közé esik az elkövetett bűncselekmények száma eddig idén. A lista legalján, 400 elkövetett bűncselekménynél kevesebbel Csongrád-Csanád, illetve Hajdú-Bihar végzett, 362, illetve 300 regisztrált elkövetett bűnesettel. 

Minden azt is jelenti, hogy Magyarország legbűnösebb helye, Budapest mellett megtaláltuk, Magyarország legbiztonságosabb megyéjét is, amely nem más, mint

Hajdú-Bihar megye.

Csak a mihez tartás végett, a Debrecen székhelyű megyéhez képest, Nógrádban, Tolnában és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is több mint kétszer annyi elkövetett bűneset jutott 100 000 lakosra vetítve. Budapesten pedig majdnem háromszor annyi, egészen pontosan 2,7-szer annyi bűncselekményt regisztráltak 100 000 lakosra vetítve, mint Hajdú-Biharban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 09:40
Regős Éva pályáját a Magyar Televíziónál kezdte, majd az RTL rendezője volt a csatorna indulásakor,...
Holdblog  |  2024. július 19. 08:39
A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe...
KonyhaKontrolling  |  2024. július 19. 07:45
Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg job...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 07:03
Mintegy 36 ezerrel több lakóingatlant próbálnak eladni a tulajdonosaik most, mint két évvel ezelőtt,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem