9 °C Budapest

Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?

2019. szeptember 1. 06:59

Rengeteg népszerű telefon bocsát ki igen magas sugárzást: a németek rendre megmérik a modellek értékeit, és publikálják azokat. Így derült ki, hogy a hazánkban is népszerű Xiaomi több közkedvelt modellje is nyaldossa már a határértéket ebben a tekintetben. Bár nincs konszenzus abban, hogy mit okozhat az elektromos sugárzás, de az biztos, hogy nem leszünk tőle egészségesek. Egyes tudősok a rákkal, az alvászavarokkal és a férfi terméketlenséggel is összefüggésbe hozták már a mobilok által kibocsátott sugárzást. Mutatjuk a legrosszabb, és a legjobb értékeket produkáló modelleket!

Mára már a mindennapok részévé váltak az okostelefonok: 0-24 velünk vannak a zsebünkben, az asztalon, az éjjeliszekrényen. Sokan nem tudják, de ezek a kütyük különböző mértékű sugárzást bocsátanak ki, ami a határérték felett veszélyes lehet az emberi egészségre. Bár a szakemberek között nincs egyetértés abban, hogy pontosan mennyire veszélyes a mobilok által kibocsátott elektromos sugárzás az egészségre, de azt már kimutatták, hogy extrém értékek esetén az képes roncsolni a DNS-molekulákat is.

Sokaknál fülcsengést válthat ki, ha nagyon sokat vannak kitéve a telefon sugárzásának, és az amerikai Cancer Prevention and Treatment Found nevű szervezet szakértői szerint ez még nem a legrosszabb eshetőség: azt már ugyanis tudni, hogy a mobiltelefon sugárzása károsíthatja a fejlődő agyat például. A gyerekek koponyája ugyanis vékonyabb, mint a felnőtteké, tehát rájuk sokkalta jobban hat a káros sugár. Kimutatták például, hogy azoknál az gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt mobilozott, később magatartásproblémák alakultak ki.

Emellett a rákmegelőzési szervezet tudósai azt is megfigyelték, hogy bizonyos esetekben az agy azon oldalán alakult ki daganat, amelyik fülén az illető telefonálni szokott. A kutatók a rákos megbetegedések mellett az alvászavarokat, a gyakori migréneket és a férfi termétetlenséget is az okostelefonok által kibocsátott sugárzás számlájára írták.

Rendszeresen mérik a sugárzást

A német sugárvédelmi hivatal rendszeresen frissíti adatbázisát arról, hogy melyek a legsugárzóbb telefonok a piacon - a cikk megírásakor több mint 3500 készülék szerepel már az adatbázisban. A mostani sugárzási toplistán javarészt egy kínai gyártó, a Xiaomi telefonjai szerepelnek - ez a márka itthon is egyre népszerűbb -, de ott van több, sokak által kedvelt Apple termék is. A németek watt per kilogrammban adják meg a sugárzás mértékét. És bár a piacon lévő telefonok mindegyiket megfelel a 2 W/kg-ban maximalizált értéknek, azért, ahogyan a listán látható, például a Xiaomik közül pár már 1,5 feletti értéket produkál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megnéztük a lista alsó felét is: a keveset sugárzó mobilok toplistáján javarészt a Samsung és a Nokia mobiljai találhatóak, de az LG G7 is jól teljesített. Melléjük még a Honor is tudott hozni egy helyet. Németországban egyébként külön környetzetvédelmi tanúsítványt is kiadnak azokra a modellekre, amelyek 0,6 W/kg-nál kisebb mértékű sugárzást bocsátanak ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem