5 °C Budapest

Ezeket az ételeket messzire kerüld el: százezrekbe kerülhet a mérgezés

2016. július 29. 16:57

A nyaralás alatt sokan szeretnünk új dolgokat kipróbálni, ez alól az ételek sem kivételek, különösen, ha egy gasztronómiájáról ismert országban töltjük a pihenésünket. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket nem árt elkerülni, ellenkező esetben ugyanis megbetegedhetünk, ami egy külföldi országban akár több százezres kiadást is jelenthet.

Amikor nyaralunk, szívesen próbálunk ki új ételeket, illetve hajlamosan vagyunk arra, hogy kevésbé figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk. A nyári melegben viszont a baktériumok is gyorsabban szaporodnak, nem is csoda, hogy ilyenkor magas az ételmérgezések száma. A Daily Mail egy neves szakértő, Bill Marler segítségével összeszedte, hogy melyik az a hat étel, amit mindenképp kerüljünk el.

Előre felvágott vagy előre mosott gyümölcsök és zöldségek

Az előre felvágott zöldségeket, gyümölcsöket messziről elkerülik, ugyanis minél több kezelésen, feldolgozáson esik át az étel, annál nagyobb az esélye, hogy valahogy baktériumok telepszenek meg rajta. Elsőre persze azt gondolnánk, hogy ezek a termékek ritkán okoznak ételmérgezést, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy pontosan ezek a megbetegedések egyik vezető okai.

A baktériumok egyébként jellemzően a mosási folyamat során kerülnek a zöldségekre, gyümölcsökre, ilyenkor ugyanis meleg vizet használnak a mosáshoz, ami ideális tápanyag a fertőzések elterjedéséhez.

Nyers hús

Ugyan a marhahúst sokan félig átsütve szeretik fogyasztani, azonban a szakértő szerint ez igen kockázatos, hiszen a hús egy része nem kap hőkezelést. Ennek köszönhetően pedig nem tűnnek el róla a baktériumok, amelyeknek legalább 160 fokos hőmérséklet kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak.
A marhahúst persze emiatt nem kell kiiktatni az étrendünkből, egész egyszerűen kérjük jól átsütve a steakünket, vagy, ha magunk készítjük, akkor süssük át teljesen a hússzeletet.

Nyers tojás

Ugyan a tojás mosási technikáknak köszönhetően ma már sokkal biztonságosabb nyers tojást fogyasztani, mint pár évtizeddel ezelőtt, mégsem érdemes hőkezelés nélkül tojást fogyasztani. Itt nemcsak a nyersen feltört tojásra kell gondolni, hanem olyan ételekre, amelyek nyers tojás felhasználásával készülnek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Majonéz,
  • Mousse,
  • Tiramisu,
  • Egyes fagylaltok.

Pasztörizálatlan gyümölcslevek, tej

Elkerülhetjük a betegségeket, ha pasztörizált italokat fogyasztunk. Sokszor lehet hallani, hogy ezeknek jóval alacsonyabb a tápértéke, azonban a folyamatnak köszönhetően kizárhatóak az ételmérgezések.

Osztriga és egyéb kagylók

A tengerparti üdülőhelyek kedvelt tengeri csemegéje a kagyló. A tengervizek felmelegedése miatt azonban a korábbiaknál sokkal több baktérium telepszik meg ezeken a tengeri állatokon. Emiatt nem is csoda, hogy a legtöbb ételmérgezés az osztrigákhoz és egyéb tengeri kagylókhoz köthető.

Százezrekbe kerülhet egy ételmérgezés

Nemcsak a nyaralásunkat teheti tönkre egy váratlan ételmérgezés, hanem egy súlyosabb megbetegedés miatti kórházi kezelés akár százezrekbe is kerülhet. Persze ezeket a kiadásokat megúszhatjuk, ehhez viszont nem árt néhány dologra odafigyelni:

  • Az EU-n belül mindig vigyük magunkkal az európai egészségbiztosítási kártyát, ez ugyanis sok helyen szinte teljesen fedezi a kórházi kezelést.
  • Kössünk utasbiztosítást, ezzel ugyanis nagyjából napi egy kávé áráért védhetjük magunkat be pénzügyileg, ráadásul jellemzően poggyászkár esetén is fizet a biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?