23 °C Budapest

Brutális kullancsinvázió jön: méregdrága a védekezés

2016. március 12. 07:00

Végre itt a várva-várt négy napos hosszú hétvége, ami tökéletes arra, hogy a családok kimozduljanak otthonról, és elmenjenek kirándulni. Az enyhe, csapadékos tél azonban kedvezett a kullancsoknak, így idén is kullancsinvázióra kell majd számítani. A Pénzcentrum megnézte, hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.

Sokan terveznek kisebb-nagyobb kirándulást a hosszú hétvégére. Arra azonban már most érdemes odafigyelni, hogy az enyhe, csapadékos tél miatt várhatóan idén tavasszal is kullancsinvázió lesz.

Ráadásul szakemberek szerint az elszaporodó kullancsok miatt a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitisz), valamint a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem akár szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, vagy az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védekeznek megfelelően a kullancs ellen. Ezért mos összeszedtük, hogyan lehet hatékonyan védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

A kullancsok elleni védekezésnek több módja van, azonban egyik sem garantál 100 százalékos védelmet.

A kullancs által terjesztett vírusos agyhártya, illetve agyvelőgyulladás ellen adható védőoltás, ez azonban a Lyme-kór ellen nem nyújt védelmet. A Lyme-kór megelőzésére nincs forgalomban vakcina. A kullancs csípésének megelőzése valamint korai észlelése a fertőzés esélyét csökkenti, ezért az egyéni védekezés (szabadban végzett tevékenység utáni átvizsgálás és a bőrbe fúródott kullancs eltávolítása, riasztószerek, zárt ruházat viselete stb.) kiemelten fontos

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Epidemiológiai Központ.

Mint a fenti ábrán is látszik, a 2014-es visszaesés után tavaly magasabb volt a bejelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladások száma az adatok alapján csökkent az utóbbi években.

Mennyibe kerül a védekezés?

Egyes szakmáknál szükséges a kullancs elleni védőoltás, 2010 és 2015 között 114 719 ilyen esetben adtak be  vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Aki ilyen címen nem kap oltást, az gyógyszertárban is beszerezheti a vényköteles oltóanyagot.

Két fajta oltás van, az Encepur és az FSME IMMUN, mindkettőből külön gyerek és felnőtt változat kapható. Az Encepur 6500 forint körül van, míg az FSME IMMUN megközelítőleg 9500 forintba kerül.

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarul, ha csak az alap védettséget szeretnénk megszerezni, akkor is három védőoltást kell beadatnunk, ami három vakcinát jelent. Ez az Encepur esetében 19 500 forint, az FSME IMMUN esetében pedig 28 500 forint egy embernek.

Ha egy négyfős család szeretné beoltatni magát, csak az oltóanyagok több mint 110 ezer forintba kerülnek.

Tovább növeli a kiadásokat, ha az orvos esetleg pénzt kér a beadatásért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű minél hamarabb elkezdeni.

A védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást előzi meg. Így ha nem szeretnénk, hogy megcsípjenek bennünket a kullancsok, további védelemre van szükségünk.

Az egyik legismertebb termék a kullancsriasztó spray, ami a gyógyszertárakban, drogériákban, és szupermarketekben is kapható. Akár már 800 forint körül beszerezhetjük, az átlagára 1 000 - 1 500 forint, míg a drágább kategória 2 - 3 ezer forint között mozog.

Vehetünk kullancs elleni ultrahangos készüléket is, körülbelül 5-6 ezer forintért. A kis készülék ultrahangot bocsát ki, ami elriasztja, és 3 méteres körzetben távol tartja a kullancsokat.

Érdemes a házi kedvencekre is gondolni, hiszen az állatok szívesen bóklásznak erdősebb, bokrosabb helyeken. Egy kullancsnyakörv körülbelül 800 - 1000 forint, egy kullancs-és bolhariasztó spray 1000- 1500 forint, egy kullancskiszedő kanál 500 - 1000 forint körül van.

Mit tehetünk még a megelőzésért?

  • Ügyeljünk a megfelelően szellős, ugyanakkor zárt ruházatra. Érdemes világosabb öltözéket viselni, a nadrágot pedig a zokniba tűrni. Így ugyanis könnyebben felfedezhetőek a kullancsok. Mivel az élősködők szeretik a hajas fejbőrt, sapkát is tanácsos felvenni a kirándulások alkalmával.
  • Ha erdős területen jártunk, mindenképpen nézzük át magunkat, különös figyelmet fordítva a hajlatokra, és a vékonyabb bőrfelületekre.
  • A kert rendszeres karbantartása is fontos, sokat számít például a rendszeres fűnyírás.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
MEDIA1  |  2023. szeptember 29. 18:26
A budapesti Vörösmarty téren és a Váci utcában fényképeztek le koldusokat a Metropol munkatársai, de...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM