2 °C Budapest
Brutális kullancsinvázió jön: méregdrága a védekezés

Brutális kullancsinvázió jön: méregdrága a védekezés

2016. március 12. 07:00

Végre itt a várva-várt négy napos hosszú hétvége, ami tökéletes arra, hogy a családok kimozduljanak otthonról, és elmenjenek kirándulni. Az enyhe, csapadékos tél azonban kedvezett a kullancsoknak, így idén is kullancsinvázióra kell majd számítani. A Pénzcentrum megnézte, hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Sokan terveznek kisebb-nagyobb kirándulást a hosszú hétvégére. Arra azonban már most érdemes odafigyelni, hogy az enyhe, csapadékos tél miatt várhatóan idén tavasszal is kullancsinvázió lesz.

Ráadásul szakemberek szerint az elszaporodó kullancsok miatt a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitisz), valamint a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem akár szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, vagy az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védekeznek megfelelően a kullancs ellen. Ezért mos összeszedtük, hogyan lehet hatékonyan védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

A kullancsok elleni védekezésnek több módja van, azonban egyik sem garantál 100 százalékos védelmet.

A kullancs által terjesztett vírusos agyhártya, illetve agyvelőgyulladás ellen adható védőoltás, ez azonban a Lyme-kór ellen nem nyújt védelmet. A Lyme-kór megelőzésére nincs forgalomban vakcina. A kullancs csípésének megelőzése valamint korai észlelése a fertőzés esélyét csökkenti, ezért az egyéni védekezés (szabadban végzett tevékenység utáni átvizsgálás és a bőrbe fúródott kullancs eltávolítása, riasztószerek, zárt ruházat viselete stb.) kiemelten fontos

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Epidemiológiai Központ.

Mint a fenti ábrán is látszik, a 2014-es visszaesés után tavaly magasabb volt a bejelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladások száma az adatok alapján csökkent az utóbbi években.

Mennyibe kerül a védekezés?

Egyes szakmáknál szükséges a kullancs elleni védőoltás, 2010 és 2015 között 114 719 ilyen esetben adtak be  vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Aki ilyen címen nem kap oltást, az gyógyszertárban is beszerezheti a vényköteles oltóanyagot.

Két fajta oltás van, az Encepur és az FSME IMMUN, mindkettőből külön gyerek és felnőtt változat kapható. Az Encepur 6500 forint körül van, míg az FSME IMMUN megközelítőleg 9500 forintba kerül.

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarul, ha csak az alap védettséget szeretnénk megszerezni, akkor is három védőoltást kell beadatnunk, ami három vakcinát jelent. Ez az Encepur esetében 19 500 forint, az FSME IMMUN esetében pedig 28 500 forint egy embernek.

Ha egy négyfős család szeretné beoltatni magát, csak az oltóanyagok több mint 110 ezer forintba kerülnek.

Tovább növeli a kiadásokat, ha az orvos esetleg pénzt kér a beadatásért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű minél hamarabb elkezdeni.

A védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást előzi meg. Így ha nem szeretnénk, hogy megcsípjenek bennünket a kullancsok, további védelemre van szükségünk.

Az egyik legismertebb termék a kullancsriasztó spray, ami a gyógyszertárakban, drogériákban, és szupermarketekben is kapható. Akár már 800 forint körül beszerezhetjük, az átlagára 1 000 - 1 500 forint, míg a drágább kategória 2 - 3 ezer forint között mozog.

Vehetünk kullancs elleni ultrahangos készüléket is, körülbelül 5-6 ezer forintért. A kis készülék ultrahangot bocsát ki, ami elriasztja, és 3 méteres körzetben távol tartja a kullancsokat.

Érdemes a házi kedvencekre is gondolni, hiszen az állatok szívesen bóklásznak erdősebb, bokrosabb helyeken. Egy kullancsnyakörv körülbelül 800 - 1000 forint, egy kullancs-és bolhariasztó spray 1000- 1500 forint, egy kullancskiszedő kanál 500 - 1000 forint körül van.

Mit tehetünk még a megelőzésért?

  • Ügyeljünk a megfelelően szellős, ugyanakkor zárt ruházatra. Érdemes világosabb öltözéket viselni, a nadrágot pedig a zokniba tűrni. Így ugyanis könnyebben felfedezhetőek a kullancsok. Mivel az élősködők szeretik a hajas fejbőrt, sapkát is tanácsos felvenni a kirándulások alkalmával.
  • Ha erdős területen jártunk, mindenképpen nézzük át magunkat, különös figyelmet fordítva a hajlatokra, és a vékonyabb bőrfelületekre.
  • A kert rendszeres karbantartása is fontos, sokat számít például a rendszeres fűnyírás.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57