24 °C Budapest
Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj

Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj

2015. február 25. 08:32

Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj, s bár a támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd, így szolgálati időnek számít, és egészségügyi ellátásra is jogosít - írta szerdai számában a Magyar Nemzet a Lázár János által benyújtott salátatörvény-javaslatra hivatkozva.

A lap közlése szerint a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról elnevezésű javaslatcsomag többek között úgy változtatja meg a szociális törvényt, hogy a tartósan beteg embert otthonukban ápoló, eddig méltányossági ápolási díjra jogosult személyek munkáját a jövőben is elismerjék.

Méltányossági ápolási díjat jelenleg azok kapnak, akik otthonukban 18 év feletti, tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák. Akik erre az ellátásra jogosultak, azoknak a munkája szolgálati időnek minősül, s a nyugdíjak számításánál figyelembe veszik az ápolással töltött éveket, és egészségügyi ellátásra is jogosultak. A segélyezési rendszer március 1-jétől hatályos átalakításával azonban a méltányossági ápolási díj az önkormányzatok által nyújtott települési támogatásba olvad bele, ami azt jelentette volna, hogy a korábban méltányossági ápolási díjban részesülők elveszítették volna ezeket a jogosítványaikat.

A törvénymódosító javaslat azonban ennek megakadályozása érdekében előírja: a 18. életévét betöltött, tartósan beteg hozzátartozóját gondozó személy részére megállapított támogatás a társadalombiztosítási tárgyú jogszabályok tekintetében továbbra is ápolási díjnak minősül majd, amennyiben az ellátás havi összege eléri az ápolási díj alapösszegének 80 százalékát - írta a lap.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?