14 °C Budapest

Nagy változások jönnek nyugdíjfronton jövőre

2013. november 28. 17:45

A nyugdíjbiztosításoknál megfelelő döntésekkel a biztosított mentesülhet a hat százalékos eho megfizetésétől januártól érvényes új adószabályok szerint. A céges életbiztosítások esetében bezárul egy kiskapu, így bizonyos esetekben utólagos adófizetési kötelezettség keletkezik.

A múlt héten szavazott a parlament a jövő évi adómódosításokról, amelyet szombatig kis is hirdetnek, ugyanis ez a feltétele annak, hogy januárban hatályba is lépjenek az új szabályok. A parlament az adótörvényeket mintegy 146 oldalon írta át annak ellenére, hogy 2014 hangsúlyozottan a finomításokról szólt, és nem születtek új adók vagy adózási formák. A másfélszáz oldalas módosításban fontos részletszabályok is megbújnak, egyik ilyen téma nyugdíjbiztosításokat érintő új regula-csoport.

2014-től a kockázati biztosítások fogalma bizonyos szempontból lényegesen megváltozik, szűkebb lesz. Már idén januártól szigorodtak az erre vonatkozó normák, ám az egyértelmű szabályozás és a meglévő kiskapuk bezárása miatt 2014 januárjától a szja-törvény kimondja, hogy csak azon biztosítások számítanak kockázati biztosításnak, amelyek csak a kockázati biztosítási esemény (haláleset, baleset, betegség) bekövetkeztekor fizetnek. Minden más olyan biztosítás, amelyből az előbb említett eseményeken túl is lehet jövedelmet kivonni a magánszemélynek, adózási szempontból már nem számít kockázati biztosításnak. Ennek különösen a cégek, társaságok által fizetett biztosítási díj adókötelezettsége vagy adómentessége vonatkozásában van jelentősége.

Természetesen, ha a magánszemély maga vagy más magánszemély fizeti az ilyen adózási szempontból kockázatinak nem minősülő biztosítás díját, akkor a fizetett biztosítási díj után nem kell adót fizetni - hisz annak forrása már adózott jövedelem volt. Ugyanakkor az ezen biztosításból származó hozamra 16 százalékos kamatadót és hat százalékos eho-t ez esetben is meg kell fizetni. (Mint az ismert a kamatadó melletti 6 százalékos eho-kötelezettséget idén augusztus elsejétől írta elő a parlament a költségvetési bevételek növelése érdekében.)

Más a helyzet, ha egy cég például a munkáltató fizeti a biztosítás díját. A jelenlegi és a 2014-es szabályok szerint is a minimálbér 30 százalékáig adómentes a munkáltató által a munkavállalója javára kötött kockázati biztosítás munkáltató által fizetett díja. Azonban a parlament által most elfogadott szabályok szerint, ha megváltoztatják a biztosítási szerződést, úgy hogy az a módosítás után már nem fog kockázati biztosításnak minősülni, mivel biztosítási esemény nélkül is lehetőséget biztosít vagyoni érték, jövedelem kivonására, akkor a vonatkozó szabályok szerint a cég, a munkáltató által korábban befizetett összeget adóköteles jövedelmek kell tekinteni mégpedig a biztosítás teljes tartamára, tehát visszamenőlegesen is- hívja fel a figyelmet az egyik fontos szabályra Szalai János, PMX Consulting adótanácsadó partnere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti módosítás azt a gyakorlatot szünteti meg, hogy a munkáltatók adómenetes díjjal olyan kockázati biztosítás kötöttek a munkavállalóik részére, amely biztosítás lehetővé tette, hogy a befizetett díj egy részét (maximum 30 százalékát) díjengedmény, díjkedvezmény címen a biztosító kifizesse a munkavállalóknak úgy, hogy közben a cég által fizetett biztosítási díj változatlanul adómentes maradt. A parlament a mostani döntéssel ezt a kiskaput csukta be.

Egy másik fontos változás, amely szintén januártól lép életbe, lehetővé teszi, bizonyos esetekben mentesülhet a biztosításból származó hozam a 6 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulás (eho) megfizetése alól: ehhez az szükséges, hogy a biztosítás mögött lévő befektetések legalább 80 százalékban állampapírban vagy olyan befektetés alapban legyen, amelynek eszközei legalább 80 százalékban állampapírban fekszenek. Ez esetben a biztosítás kamatjövedelemét, hozamát nem terheli a hat százalékos eho - mondta Szalai János. Az eho mentesség feltétele, hogy a biztosítás teljes időtartalma alatt 80 százalék felett marad állampapírok aránya. A 2014 előtt kötött biztosításokra speciális szabály kell alkalmazni: a január előtt kötött biztosítások 2014.04.01.-ig átalakíthatóak eho-mentességre jogosítóvá, s az átalakítás időpontjától folyamatosan a biztosítás fennállása alatt, de legalább három évig teljesíteni kell a feltételeket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm