Életmentő gyógyszerek tűnhetnek el a polcokról

Pénzcentrum
2012. április 13. 09:03

Amennyiben tovább csökkentik a gyógyszerekre fordított állami kiadásokat és növelik a gyógyszergyárak válságadóit, a jövőben egyre több életmentő gyógyszer válik elérhetetlenné Magyarországon. Emellett csökkennek a kutatásokra, az orvosok továbbképzésére fordított összegek, a gyógyszeriparban pedig további munkahelyek szűnhetnek meg - írja az Index.

Ebben az évben a gyógyszerekre fordított kiadások közel egynegyedét maguk a gyógyszergyártók finanszírozzák, mondta Leitner György, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, a Glaxo Smith Kline ügyvezetője. Minden 4000 forint, gyógyszerre fordított állami támogatásból 1000 forintot az iparnak kell befizetnie a gyógyszerkasszába.

A gyártókat 2003 óta befizetési kötelezettség terheli azért, hogy az állam TB támogatással teszi hozzáférhetővé a készítményeiket. Míg az extra adók és befizetések aránya a gyógyszerkasszán belül korábban 3-5 százalék között mozgott, a 2007-es gyógyszergazdaságossági törvénnyel 8-ról 12 százalékra emelkedett, a Széll Kálmán tervvel pedig 20, majd 23 százalékra.

A támogatott gyógyszerek árának 25, 50, 75 vagy 100 százalékát a társadalombiztosítás fizeti, a betegnek a patikában csak a fennmaradó részt kell állnia. A gyógyszerek támogatására fordított összeg 2006-ra kiugróan magasra nőtt, azóta az állam különböző eszközökkel évről évre próbálja csökkenti a ráfordításokat.

A Széll Kálmán terv azt tűzte ki célul, hogy a 350 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2013-ig 120 milliárddal csökkenti: idén 83 milliárddal 2013-ban további 37 milliárddal. Gyógyszerekre azonban ugyanúgy szükség van, mint eddig, de a csökkenő támogatást a kormány nem a betegekkel akarja megfizetni, hanem folyamatosan növelné a gyártói befizetéseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35