Most díszíted a karácsonyfát? Erre mindenképp figyelj

Pénzcentrum
2011. december 24. 09:37

A karácsonyi ünnepek az egyik legkedvesebb ünnepsorozat az évben. A hagyomány is megkívánja és utánozhatatlan hangulatot is ad a gyertya, az adventi koszorú, a kivilágított karácsonyfa. Sajnos nem mindenki számára végződik a karácsony kár nélkül. Az ünnepekkel kapcsolatos tűzesetek az adventi koszorúk és a világító fénysorok elterjedésével szinte egész decemberben előfordulnak. Az ellenőrzött állapotú égők, a vízbe állított, gondosan rögzített karácsonyfa, a szülői felügyelettel használt gyertya és csillagszóró ugyanakkor segít megelőzni a tragédiákat.

Kivilágított karácsonyfa, vagy legalább egy gyertya nélkül kevesen tudják elképzelni a karácsonyt. A gyerekek imádják a csillagszórót, a gyertyalángot, ami csodás hangulatot, ünnepi pillanatokat varázsol az otthonokba. A kicsiny szikrák és lángok azonban életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhetnek pár másodperc alatt - ahogy ez az alábbi videón is jól látható.


"Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az elővigyázatosság, a gondos odafigyelés, hogy az ünnep valóban örömteli legyen, és ne történjen tűzeset. Minden évben jeleznek nálunk tűzeseteket, amelyek könnyedén megelőzhetők lettek volna. Sokszor egy élet munkáját, egy otthont tesznek tönkre pár perc alatt a lángok. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy a felügyelet nélkül hagyott tűz rendkívül veszélyes. Pár percre se hagyjuk el soha a helyiséget úgy, hogy őrizetlenül hagyunk egy gyertyát. Az otthonbiztosítások - szinte - mindegyike fedezi a biztosítottak kárát lakástűz esetén, ez azonban nem jelenti, hogy a lakástulajdonosoknak nem kellene fokozott figyelmet fordítaniuk a megelőzésre." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Kis odafigyeléssel ugyanakkor könnyen megelőzhető a veszély. Íme a legfontosabb tudnivalók, melyekkel biztonságosabbá tehető az ünnep:

1. Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban, mint az a fenti felvételen látható: karácsonyfa lángokban.

2. Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.

3. Éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.

4. Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát!

6. Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem!

7. Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.

8. A gyerekeknek magyarázzuk el, miért veszélyes a gyertyaláng és a csillagszóró. Már a 2-3 éveseknek is fontos elmondani, miért nem szabad gyufához, gyertyához nyúlniuk.

9. A főzés közben lángra kapott olajat soha ne oltsuk vízzel, mert még nagyobb lánggal ég. Takarjuk le inkább fedővel, nedves ronggyal.

10. Minden tűzesetet be kell jelenteni a tűzoltóságnak, azt is, amit sikerült különösebb káreset nélkül eloltani. A tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani: 105.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem