20 °C Budapest

Nem cserélted le a nyárigumit? Ilyen féktávolságra számíthatsz

Pénzcentrum
2011. december 14. 18:35

Egyre gyakrabban jegesednek be az ország útjai, ahogy végérvényesen elkezdődik a tél. Sajnos az elmúlt napokban már több baleset is történt amiatt, hogy a sofőrök a megszokott rutin szerint vezettek és nem vették figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Nem lehet elég alkalommal felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a téli gumiabroncsok használata. A téli hónapokban a megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetőkön is kifoghat, mivel csúszás esetén irányíthatatlanná válhat a jármű. Nem érdemes spórolni a téli garnitúrán, mert nemcsak az autó, de családunk és saját testi épségünk is veszélybe kerülhet.

A téli időszak beköszöntével fel kell készülni a jeges, csúszós, havas, latyakos utakra. A vezetési tapasztalat és az elővigyázatosság nem elég: ha az autó megcsúszik, a legtapasztaltabb autós is elvesztheti uralmát a kocsi fölött. Az irányíthatatlanná vált jármű pedig életveszélyt jelent a benne ülőkre és a környezetében lévőkre egyaránt. A közlekedést nagyon sok tényező befolyásolja, és nem lehet a külső környezet jelentőségét kellő képen felbecsülni. A téli csúszós utak jelentősen megnövelik a balesetek esélyét.

Egy 50 km/óra sebességgel haladó gépjármű féktávolsága, ideális környezetben és száraz úton kb. 8 méter. Azonos körülmények között vizes út esetén ez a távolság megkétszereződik, 16 méter lesz. Havas talajon ez a táv 32 méter, illetve jeges úton akár, a száraz úton történő megálláshoz szükséges távolság nyolcszorosa is lehet, vagyis 64 méter.

"Nem kerülhetjük el, de felkészülhetünk a téli időszak kiszámíthatatlan útviszonyaira. A nyári gumik összetételük és kiképzésük szerint más körülményekre valók, ezért 10 fok alatt csak téli gumival szabad nedves, csúszós utakon közlekedni. A téli gumik beszerzése meglehetős költséggel járhat, de adott esetben megmenthetik saját és utasaink életét vagy a körülöttünk közlekedőkét. Minden évben találkozunk olyan autósokkal, akik bejelentik nálunk a kárukat, majd hozzáteszik, hogy bár időben lecserélték volna az abroncsaikat."- mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A tévhitekkel ellentétben a téli gumik nemcsak a jeges, havas utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, de hideg napokon is, amikor a hőmérséklet stabilan 10 fok alá esik. A nyári gumik a hideg beálltával sokat vesztenek tapadásukból és ez balesethez vezethet. A téli- és a nyári gumik összetétele nagymértékben különbözik egymástól, a téli abroncsok puhábbak, jobban tapadnak és inkább ellenállnak a hidegnek. Téli külföldi utazás tervezésekor pedig feltétlenül érdemes előre tájékozódni, hiszen több uniós országban, például Ausztriában kötelező a téli gumi használata.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Természetesen a megfelelő téli szett sem garancia a balesetek megelőzésére, ezért fontos, hogy minden autós rendelkezzen kgfb-vel, illetve balesetbiztosítással. Minden autótulajdonosnak érdemes figyelnie, mikor következik el a kötelező biztosítási szerződésének évfordulója, hiszen ilyenkor számára kedvezőbb konstrukcióra is válthat." - tette hozzá a biztosító szakértője.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM