11 °C Budapest

Tízezrekkel csökkentheted a lakáshiteledet, kisebb lehet a havi részlet

2011. április 14. 09:40

Kevés ügyfél fordít figyelmet a lakáshitel mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások díjaira, holott azokon keresztül is mérsékelhető a kölcsönök teljes költsége. A lakásbiztosítások éves díjai között hasonló szolgáltatási feltételek mellett is tízezer forintos nagyságrendű lehet az eltérés - figyelmeztet mai közleményében a Netrisk.hu .

Havonta ötezerrel nő azon családok száma, akik több mint 90 napja nem tudják törleszteni lakáshitelük esedékes törlesztő részletét. Összesen ma már legalább 120 ezren vannak hasonló helyzetben Magyarországon, a statisztikák szerint ugyanakkor csaknem kétszer ennyi, majd 240 ezer család küzd kisebb-nagyobb törlesztési nehézségekkel. Ők azok, akik időről időre kicsúsznak a fizetési határidőkből.

A legrosszabb helyzetben lévő adósok számára csak a hitel átütemezése, illetve a kormányzati segítség jelenthet megoldást, mindazok ugyanakkor, akik nincsenek kilátástalan helyzetben, de minden forint számít a megélhetésükhöz, maguk is könnyíthetnek a lakáshitelhez kapcsolódó költségeiken.

Ma még kevés ügyfél fordít például figyelmet a kölcsönszerződések mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások árára, holott a piaci kínálatnál drágább biztosítás több tízezer forintos nagyságrendű plusz terhet jelenthet évente a a Netrisk.hu biztosítási portál adatai szerint.

A lakásbiztosítási díjak ugyanúgy részét képezhetik a hitel költségének, illetve a lakás fenntartásának, mint a havi törlesztő-részlet, ugyanakkor az ügyfelek már hitelfelvételkor sem fordítanak figyelmet arra, hogy a legkedvezőbb lakásbiztosítást válasszák hitelük mellé. Ennek oka többek között, hogy a legtöbb bank saját biztosítási konstrukcióját kínálja fel leendő adós ügyfelének. A hitellel együtt megkötött lakásbiztosítás ugyanakkor a legtöbb esetében a biztosítási évfordulóval szabadon kedvezőbbre cserélhető.

"Lakásbiztosításra mindenkinek szüksége van. Ha azonban az ügyfél lakáshitelt törleszt, kölcsöne mellé kötelező lakásbiztosítást is kötnie. De nem kötelezhetik arra, hogy a jelenlegi piaci kínálatnál magasabb díjat fizessen. " - emelte ki Ertl Pál, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakástulajdonosoknak persze nem csak a kedvezőbb díjak miatt érdemes többet törődniük biztosításukkal - hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu vezérigazgatója. A kölcsön felvétele óta eltelt időszakban az ingatlan, illetve a hozzá kapcsolódó ingóságok értéke is sokat változhatott - akár egy felújítás, bútorok, vagy műszaki eszközök vásárlása miatt-, ami szintén indokolttá teszi a lakásbiztosítási termékek árának és szolgáltatásának összehasonlítását. A biztosítóváltás a kötelező biztosításhoz hasonlóan online is percek alatt elintézhető.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm