28 °C Budapest

Tízezrekkel csökkentheted a lakáshiteledet, kisebb lehet a havi részlet

2011. április 14. 09:40

Kevés ügyfél fordít figyelmet a lakáshitel mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások díjaira, holott azokon keresztül is mérsékelhető a kölcsönök teljes költsége. A lakásbiztosítások éves díjai között hasonló szolgáltatási feltételek mellett is tízezer forintos nagyságrendű lehet az eltérés - figyelmeztet mai közleményében a Netrisk.hu .

Havonta ötezerrel nő azon családok száma, akik több mint 90 napja nem tudják törleszteni lakáshitelük esedékes törlesztő részletét. Összesen ma már legalább 120 ezren vannak hasonló helyzetben Magyarországon, a statisztikák szerint ugyanakkor csaknem kétszer ennyi, majd 240 ezer család küzd kisebb-nagyobb törlesztési nehézségekkel. Ők azok, akik időről időre kicsúsznak a fizetési határidőkből.

A legrosszabb helyzetben lévő adósok számára csak a hitel átütemezése, illetve a kormányzati segítség jelenthet megoldást, mindazok ugyanakkor, akik nincsenek kilátástalan helyzetben, de minden forint számít a megélhetésükhöz, maguk is könnyíthetnek a lakáshitelhez kapcsolódó költségeiken.

Ma még kevés ügyfél fordít például figyelmet a kölcsönszerződések mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások árára, holott a piaci kínálatnál drágább biztosítás több tízezer forintos nagyságrendű plusz terhet jelenthet évente a a Netrisk.hu biztosítási portál adatai szerint.

A lakásbiztosítási díjak ugyanúgy részét képezhetik a hitel költségének, illetve a lakás fenntartásának, mint a havi törlesztő-részlet, ugyanakkor az ügyfelek már hitelfelvételkor sem fordítanak figyelmet arra, hogy a legkedvezőbb lakásbiztosítást válasszák hitelük mellé. Ennek oka többek között, hogy a legtöbb bank saját biztosítási konstrukcióját kínálja fel leendő adós ügyfelének. A hitellel együtt megkötött lakásbiztosítás ugyanakkor a legtöbb esetében a biztosítási évfordulóval szabadon kedvezőbbre cserélhető.

"Lakásbiztosításra mindenkinek szüksége van. Ha azonban az ügyfél lakáshitelt törleszt, kölcsöne mellé kötelező lakásbiztosítást is kötnie. De nem kötelezhetik arra, hogy a jelenlegi piaci kínálatnál magasabb díjat fizessen. " - emelte ki Ertl Pál, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakástulajdonosoknak persze nem csak a kedvezőbb díjak miatt érdemes többet törődniük biztosításukkal - hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu vezérigazgatója. A kölcsön felvétele óta eltelt időszakban az ingatlan, illetve a hozzá kapcsolódó ingóságok értéke is sokat változhatott - akár egy felújítás, bútorok, vagy műszaki eszközök vásárlása miatt-, ami szintén indokolttá teszi a lakásbiztosítási termékek árának és szolgáltatásának összehasonlítását. A biztosítóváltás a kötelező biztosításhoz hasonlóan online is percek alatt elintézhető.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 11:49
A zenész-lemezlovas korábbi súlyos autóbalesete miatt idősek otthonában élt.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?