27 °C Budapest

Átalakulás előtt a biztosítóegyesületek?

Pénzcentrum
2010. augusztus 12. 10:02

A biztosítóegyesületeknek is legyen felelősségre vonható tulajdonosa - ezt szeretné elérni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete(PSZÁF). A szakhatóság vitairata szerint ennek érdekében az egyesületeknek át kéne alakulniuk és más társasági formában kéne tovább működniük.

A kisebb biztosítóegyesületek számára a PSZÁF szerint a kölcsönösségi biztosítóvá válás lehet a megoldás, ahol a tagok között felosztják a kárt, majd mindenki befizetné a rá eső részt - áll a Napi Gazdaság cikkében. Ha a tagok közül valaki erre nem lenne hajlandó, akkor a nekik járó szolgáltatás kisebb lenne. A nagyobb biztosítóegyesületeknek a hatóság a szövetkezeti vagy a részvénytársasági formát ajánlja.

 Az átalakulással el lehetne kerülni a MÁV Általános Biztosító Egyesület bedőlése nyomán előálló helyzetet, amikor az egyesület tagjainak, mint tulajdonosoknak pótbefizetést kellett volna teljesíteniük, ám azok többsége erre nem volt hajlandó. Részvénytársaság esetében viszont egyértelmű, hogy a tulajdonosnak kell a zsebébe nyúlnia ilyen esetben. A PSZÁF további szigorítást is kezdeményez. A kölcsönösségi biztosítók a vitairat szerint nem foglalkozhatnának felelősségbiztosítással.

Piaci szereplők a Napi Gazdaság szerint elkésettnek tartják a fellépést. A jelenlegi biztosítóegyesületek közül ugyanis a TIR kivonulóban van a piacról, a KÖBE pedig már akkora tőkeerővel rendelkezik, hogy bármikor biztosítótársasággá alakulhat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15