19 milliárdos biztosítói profit

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:17

A biztosítóintézetek 2009. évi adatszolgáltatásának változása - tudatta a PSZÁF - lehetővé teszi, hogy a felügyelet a biztosítási szektor publikált idősorait két új táblával, a biztosítóintézetek főbb mérleg- és eredményadataival bővítve jelentesse meg és ezeket a jövőben is rendszeresen (negyedévente) közzétegye.

A negyedéves profit alapján a társaságok jövedelmezősége az idén akár jobb is lehet a tavalyinál. Az idei első negyedévi adatsor szerint a biztosítók közel 19 milliárd forintos adózás előtti profitra tettek szert. Összehasonlításul egyelőre csak az szolgálhat, hogy a társaságok 2008-as teljes évi profitja 68,1 milliárd forintra rúgott. Utóbbinak nem egészen egyharmadát adta az életág, szemben a 2006-os több mint 42 %-kal. Az idei első három hónapban a biztosítástechnikai eredményhez csak 13 %-ban járul hozzá az életág.

A kereskedelmi bankok összes eszközénél a deviza aránya áprilisban az előző havi 58,5 %-ról 56,2 % alá mérséklődött - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból. A devizahiteleknél a 72,8 %-os arány legfeljebb a márciusi 74,6 %-hoz mérten jelezhet kisebb visszaesést. Az sajnos nem derül ki, hogy az árfolyamok változása nélkül hogyan alakultak volna ezek az adatok. Pedig elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ehhez - csakúgy, mint a mérlegfőösszeg egy hónap alatt bekövetkezett 3,3 %-os apadásához - jelentősen hozzájárulhatott a forint erősödése. A háztartási hiteleknél a különböző kölcsönfajták között (például folyószámla, fogyasztási, lakáscélú) mindenesetre az idei év nem hozott érzékelhető átrendeződést.

A takarékszövetkezeteknél - amelyeket talán éppen a válság kitörése tartott vissza a jelentősebb deviza-kihelyezésektől - a 7,2 %-os márciusi devizahitel-arány esett 6,9 %-ra. A szektor egészének mérlegfőösszege egyébként itt is zsugorodást jelez, bár ennek mértéke "csak" 1,8 %. A takarékoknál némi aggodalomra adhat okot, hogy a hagyományosan erős lakossági betétgyűjtés terén is visszalépést mutat az április. A háztartási betétek állománya ugyanis a kereskedelmi bankoknál egy hónap alatt 53,3 milliárd forinttal nőtt, míg a takarékoknál ugyanekkor 15 milliárd forintnyi csökkenés következett be. Ugyanebben az időszakban mérséklődött a lakossági hitelállomány is, de a 3,4 milliárd forintos csökkenés jócskán elmarad a kereskedelmi bankoknál kimutatott közel 390 milliárdtól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem