5 °C Budapest

19 milliárdos biztosítói profit

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:17

A biztosítóintézetek 2009. évi adatszolgáltatásának változása - tudatta a PSZÁF - lehetővé teszi, hogy a felügyelet a biztosítási szektor publikált idősorait két új táblával, a biztosítóintézetek főbb mérleg- és eredményadataival bővítve jelentesse meg és ezeket a jövőben is rendszeresen (negyedévente) közzétegye.

A negyedéves profit alapján a társaságok jövedelmezősége az idén akár jobb is lehet a tavalyinál. Az idei első negyedévi adatsor szerint a biztosítók közel 19 milliárd forintos adózás előtti profitra tettek szert. Összehasonlításul egyelőre csak az szolgálhat, hogy a társaságok 2008-as teljes évi profitja 68,1 milliárd forintra rúgott. Utóbbinak nem egészen egyharmadát adta az életág, szemben a 2006-os több mint 42 %-kal. Az idei első három hónapban a biztosítástechnikai eredményhez csak 13 %-ban járul hozzá az életág.

A kereskedelmi bankok összes eszközénél a deviza aránya áprilisban az előző havi 58,5 %-ról 56,2 % alá mérséklődött - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból. A devizahiteleknél a 72,8 %-os arány legfeljebb a márciusi 74,6 %-hoz mérten jelezhet kisebb visszaesést. Az sajnos nem derül ki, hogy az árfolyamok változása nélkül hogyan alakultak volna ezek az adatok. Pedig elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ehhez - csakúgy, mint a mérlegfőösszeg egy hónap alatt bekövetkezett 3,3 %-os apadásához - jelentősen hozzájárulhatott a forint erősödése. A háztartási hiteleknél a különböző kölcsönfajták között (például folyószámla, fogyasztási, lakáscélú) mindenesetre az idei év nem hozott érzékelhető átrendeződést.

A takarékszövetkezeteknél - amelyeket talán éppen a válság kitörése tartott vissza a jelentősebb deviza-kihelyezésektől - a 7,2 %-os márciusi devizahitel-arány esett 6,9 %-ra. A szektor egészének mérlegfőösszege egyébként itt is zsugorodást jelez, bár ennek mértéke "csak" 1,8 %. A takarékoknál némi aggodalomra adhat okot, hogy a hagyományosan erős lakossági betétgyűjtés terén is visszalépést mutat az április. A háztartási betétek állománya ugyanis a kereskedelmi bankoknál egy hónap alatt 53,3 milliárd forinttal nőtt, míg a takarékoknál ugyanekkor 15 milliárd forintnyi csökkenés következett be. Ugyanebben az időszakban mérséklődött a lakossági hitelállomány is, de a 3,4 milliárd forintos csökkenés jócskán elmarad a kereskedelmi bankoknál kimutatott közel 390 milliárdtól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?