5 °C Budapest

Így kaszálnak a biztosítók a dohányosokon

2009. június 4. 12:22

A biztosítóknak nyilvánvalóan a makkegészséges, alkoholt, cigarettát még távolról se fogyasztó ügyfelek a kedvenceik, akiktől csak "beszedik" a biztosítási díjakat, ellenszolgáltatást azonban nagyon nem igényelnek. Néhány biztosító azonban a dohányosokból is profitál, méghozzá nem is keveset.

A Harvard Egyetem professzorai szerint számos amerikai, és nemzetközi színtéren tevékenykedő életbiztosító a dohányiparból is profitot húz, közvetlen részvénybefektetéseik révén.

A New England Journal of Medicineben megjelent tanulmány szerint számos olyan biztosító akad, amelyik az USA orvosi egyesülete, az American Medical Association ajánlásának ellenére dohányipari vállalatok papírjaival rendelkezik befektetési portfoliójában. A szerzők ezt úgy értelmezik, hogy a "biztosítók még mindig előrébb helyezik a profitot az emberek egészségénél".

Elsőre talán nem világos, hogy mi az üzlet egy életbiztosítónak abban, ha valaki tüdőrákot kap a cigarettázástól, de a szerzők ezt is megmagyarázzák. Szerintük ugyanis azáltal, hogy a dohányosok kockázati besorolásuk miatt magasabb biztosítási díjat fizetnek, már önmagában nagyobb bevételt eredményez a társaságoknak, nem beszélve a részvényeken elérhető hozamokról. Egyszóval a bagósokon duplán kaszálnak a biztosítók.

Az említett társaságok között szerepel egy New Jersey székhelyű vállalat, a Prudential biztosító, amely mintegy 264 millió dollárnyi részvénypakettel rendelkezik, olyan cégek papírjaiból, mint a Reynolds American, amely a Camel márkát gyártja, vagy a Philip Morris International, akik a Marlboro branddel büszkélkedhetnek.

Ők még el is ismerték, hogy valóban ennyi papírral rendelkeznek, nem úgy mint a kanadai székhelyű Sun Life Financial, akik tagadják, hogy 1 milliárd dollárral támogatnák a dohányipart, pontosabban azt állítják, hogy 100 milliárd dolláros részvénypakettjüknek alig több mint 0,005 százalékát teszik ki a dohánypapírok. A cég sajtófőnöke még azt is elmondta a Time magazinnak, hogy emellett tavaly egy milliárd dollárt költöttek kórházfelújításokra, és egyéb társadalmilag felelős tevékenység finanszírozására, ami ötszázszorosa a dohányipari befektetéseiknek.

Az Egyesült Államokban mellesleg most folynak a "harcok" a törvényhozók és a biztosítótársaságok között, többek között olyan kérdésekben, hogy felszámíthatnak-e magasabb díjat az olyan ügyfelek esetében, akiknek voltak korábban orvosi problémáik. Talán a tanulmány megjelenése után az a kérdés is napirendre kerül, hogy mennyire etikus egészségkárosító termékeket gyártó cégek papírjaiba fektetniük.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?