27 °C Budapest

Így kaszálnak a biztosítók a dohányosokon

2009. június 4. 12:22

A biztosítóknak nyilvánvalóan a makkegészséges, alkoholt, cigarettát még távolról se fogyasztó ügyfelek a kedvenceik, akiktől csak "beszedik" a biztosítási díjakat, ellenszolgáltatást azonban nagyon nem igényelnek. Néhány biztosító azonban a dohányosokból is profitál, méghozzá nem is keveset.

A Harvard Egyetem professzorai szerint számos amerikai, és nemzetközi színtéren tevékenykedő életbiztosító a dohányiparból is profitot húz, közvetlen részvénybefektetéseik révén.

A New England Journal of Medicineben megjelent tanulmány szerint számos olyan biztosító akad, amelyik az USA orvosi egyesülete, az American Medical Association ajánlásának ellenére dohányipari vállalatok papírjaival rendelkezik befektetési portfoliójában. A szerzők ezt úgy értelmezik, hogy a "biztosítók még mindig előrébb helyezik a profitot az emberek egészségénél".

Elsőre talán nem világos, hogy mi az üzlet egy életbiztosítónak abban, ha valaki tüdőrákot kap a cigarettázástól, de a szerzők ezt is megmagyarázzák. Szerintük ugyanis azáltal, hogy a dohányosok kockázati besorolásuk miatt magasabb biztosítási díjat fizetnek, már önmagában nagyobb bevételt eredményez a társaságoknak, nem beszélve a részvényeken elérhető hozamokról. Egyszóval a bagósokon duplán kaszálnak a biztosítók.

Az említett társaságok között szerepel egy New Jersey székhelyű vállalat, a Prudential biztosító, amely mintegy 264 millió dollárnyi részvénypakettel rendelkezik, olyan cégek papírjaiból, mint a Reynolds American, amely a Camel márkát gyártja, vagy a Philip Morris International, akik a Marlboro branddel büszkélkedhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ők még el is ismerték, hogy valóban ennyi papírral rendelkeznek, nem úgy mint a kanadai székhelyű Sun Life Financial, akik tagadják, hogy 1 milliárd dollárral támogatnák a dohányipart, pontosabban azt állítják, hogy 100 milliárd dolláros részvénypakettjüknek alig több mint 0,005 százalékát teszik ki a dohánypapírok. A cég sajtófőnöke még azt is elmondta a Time magazinnak, hogy emellett tavaly egy milliárd dollárt költöttek kórházfelújításokra, és egyéb társadalmilag felelős tevékenység finanszírozására, ami ötszázszorosa a dohányipari befektetéseiknek.

Az Egyesült Államokban mellesleg most folynak a "harcok" a törvényhozók és a biztosítótársaságok között, többek között olyan kérdésekben, hogy felszámíthatnak-e magasabb díjat az olyan ügyfelek esetében, akiknek voltak korábban orvosi problémáik. Talán a tanulmány megjelenése után az a kérdés is napirendre kerül, hogy mennyire etikus egészségkárosító termékeket gyártó cégek papírjaiba fektetniük.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 14:53
Az ATV közölte a hétvégi két tévévitájával kapcsolatos legfrissebb információkat. Kiderült, hogy Mag...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm