Így kaszálnak a biztosítók a dohányosokon

2009. június 4. 12:22

A biztosítóknak nyilvánvalóan a makkegészséges, alkoholt, cigarettát még távolról se fogyasztó ügyfelek a kedvenceik, akiktől csak "beszedik" a biztosítási díjakat, ellenszolgáltatást azonban nagyon nem igényelnek. Néhány biztosító azonban a dohányosokból is profitál, méghozzá nem is keveset.

A Harvard Egyetem professzorai szerint számos amerikai, és nemzetközi színtéren tevékenykedő életbiztosító a dohányiparból is profitot húz, közvetlen részvénybefektetéseik révén.

A New England Journal of Medicineben megjelent tanulmány szerint számos olyan biztosító akad, amelyik az USA orvosi egyesülete, az American Medical Association ajánlásának ellenére dohányipari vállalatok papírjaival rendelkezik befektetési portfoliójában. A szerzők ezt úgy értelmezik, hogy a "biztosítók még mindig előrébb helyezik a profitot az emberek egészségénél".

Elsőre talán nem világos, hogy mi az üzlet egy életbiztosítónak abban, ha valaki tüdőrákot kap a cigarettázástól, de a szerzők ezt is megmagyarázzák. Szerintük ugyanis azáltal, hogy a dohányosok kockázati besorolásuk miatt magasabb biztosítási díjat fizetnek, már önmagában nagyobb bevételt eredményez a társaságoknak, nem beszélve a részvényeken elérhető hozamokról. Egyszóval a bagósokon duplán kaszálnak a biztosítók.

Az említett társaságok között szerepel egy New Jersey székhelyű vállalat, a Prudential biztosító, amely mintegy 264 millió dollárnyi részvénypakettel rendelkezik, olyan cégek papírjaiból, mint a Reynolds American, amely a Camel márkát gyártja, vagy a Philip Morris International, akik a Marlboro branddel büszkélkedhetnek.

Ők még el is ismerték, hogy valóban ennyi papírral rendelkeznek, nem úgy mint a kanadai székhelyű Sun Life Financial, akik tagadják, hogy 1 milliárd dollárral támogatnák a dohányipart, pontosabban azt állítják, hogy 100 milliárd dolláros részvénypakettjüknek alig több mint 0,005 százalékát teszik ki a dohánypapírok. A cég sajtófőnöke még azt is elmondta a Time magazinnak, hogy emellett tavaly egy milliárd dollárt költöttek kórházfelújításokra, és egyéb társadalmilag felelős tevékenység finanszírozására, ami ötszázszorosa a dohányipari befektetéseiknek.

Az Egyesült Államokban mellesleg most folynak a "harcok" a törvényhozók és a biztosítótársaságok között, többek között olyan kérdésekben, hogy felszámíthatnak-e magasabb díjat az olyan ügyfelek esetében, akiknek voltak korábban orvosi problémáik. Talán a tanulmány megjelenése után az a kérdés is napirendre kerül, hogy mennyire etikus egészségkárosító termékeket gyártó cégek papírjaiba fektetniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?