19 °C Budapest

Mit kell tudni az ügynökvizsgáról?

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 12:00

Nyár elején lépett hatályba az a rendelet, amely a biztosításközvetítők képzéséről és vizsgáztatásáról rendelkezik. Még a megjelenés előtt napvilágot láttak bizonyos értesülések, melyek szerint gondban lehetnek a regiszterben már szereplő, azonban képesítéssel még nem rendelkező alkuszok és ügynökök. Lássuk most, mit érdemes tudni a hatósági vizsgáztatás rendszeréről, s mire számíthatnak a közvetítők!

Ügynök vagy alkusz?

Biztosításközvetítői tevékenység:
A biztosítási szerződés létrehozására irányuló rendszeres, üzletszerű tevékenység. Kiterjedhet a szerződés megkötésének elősegítésére, a biztosítási termékek ismertetésére, ajánlására, az ezzel kapcsolatos felvilágosításra, valamint a biztosítási szerződések megkötésére, a szerződések értékesítésének megszervezésére, a szerződések lebonyolításában és teljesítésében való közreműködésre.
A mindennapokban gyakorta összekeveredik az ügynök és az alkusz fogalma, pedig két teljesen különböző személyről van szó. Ami közös bennük az az, hogy mindkét esetbe független közvetítőről van szó. Azonban míg az ügynököt az egyes biztosító társaságok (lehet többes, vagy vezérügynökről is szó) bízzák meg, s az ő nevükben is jár el, addig az alkusz az ügyfél megbízásából végzi a tevékenységet.

A másik kategóriába, a függő közvetítők közé tartozókról pedig azt érdemes tudni, hogy vagy egyetlen biztosító termékét, vagy pedig több biztosító egymással nem versengő termékét értékesítik.

Regiszter

Legyen akár függő, független közvetítő, alkusz vagy ügynök azonos szabály vonatkozik a tevékenységre, engedélyeztetésre. Azaz közvetítői tevékenységet csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) nyilvántartásában.

Ez a nyilvántartás a közvetítők esetében pedig nem más, mint a Biztosításközvetítői regiszter, amely nyilvános bárki számára. A nyilvántartásra vonatkozó szabályokat azonban nem kell alkalmazni amennyiben a biztosításközvetítői tevékenységet a biztosító, vagy annak munkavállalója (a munkaviszonyával összefüggésben), illetve a gazdálkodó szervezettel munkaviszonyban álló, a gazdálkodó szervezet vezetőinek körébe nem tartozó természetes személy végzi, aki kizárólag a közvetítői tevékenységhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységet végez.

Jelenleg mintegy 40 ezer természetes személy, s 4500 gazdasági társaság szerepel a biztosításközvetítői regiszterben - tudtuk meg a PSZÁF-tól. Közülük felsőfokú végzettséggel hozzávetőlegesen 14 ezren, szaktanfolyami képzettséggel pedig majdnem 6 ezren rendelkeznek. 51 százalék azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel.

Szakképesítés

Az egyes biztosításközvetítőkre vonatkozóan a törvény előírja, hogy milyen szakképesítéssel, vagy végzettséggel kell rendelkeznie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Itt már feltűnik, hogy bizonyos szakképesítések hatósági vizsga és képzés keretein belül szerezhetőek meg. Az erre vonatkozó jogszabály június idusán látott napvilágot, így még nem kezdődhetett meg a képzés és a vizsgáztatás sem. A PSZÁF kérdésünkre elmondta a vizsgáztatással kapcsolatosan, hogy jelenleg még zajlik az előkészítés, s szeptember végén kezdődhet meg a hatósági vizsgáztatás. A képző intézmények, vizsgáztatók listáját pedig a Felügyelet honlapján találhatják meg az érdeklődők.

Az előírás szerint az első nyilvántartásba vételt követően 24 hónapon belül meg kell szereznie a közvetítőnek az előírt képesítést, s azt a foglalkoztató biztosító, illetve független biztosításközvetítő részére 15 napon belül bejelenteni. Ha valaki nem szerzi meg az előírt időtartamon belül a meghatározott szakképesítést, úgy a PSZÁF törli a nyilvántartásból. Vissza eztán csak úgy kerülhet a közvetítő, hogy bemutatja az előírt szakképesítés, vagy felsőfokú végzettség igazolását.

Ki és mikor tehet ilyen vizsgát?

A vizsgáztatás a PSZÁF felügyelete alá tartozik. A jogszabály szerint havonta legalább két vizsgaidőpontot kell biztosítania, amely alól kivételt az augusztusi és decemberi hónapok képezhetnek. Vizsgát pedig az tehet, aki rendelkezik érettségi vizsgával, vagy aki biztosítónál, biztosításközvetítéssel foglalkozó társaságnál, illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók szakmai érdek-képviseleti szervénél legalább 10 éves biztosításszakmai tapasztalatot szerzett.

Szakképzés - egyre többen

Az idei év nyolcadik hónapja a kiadott határozatok szempontjából a szakképesítésé, hiszen egyre több képzési intézmény nyerte el a képzési szerv címét, azaz a PSZÁF felvette a hatósági képzésre és vizsgáztatásra.

A 2008. augusztus 26-ig közzétett határozatok alapján eddig összesen 4 intézmény került be a jegyzékbe:
• Brokernet Akadémia Pénzügyi Oktatási Kft.,
• ING Biztosító Zrt.,
• AVIVA Életbiztosító Zrt.,
• Biztosítási Oktatási Intézet Fejlesztési Alapítvány Szakközépiskola.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
MEDIA1  |  2024. május 2. 08:17
A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy Pachmann Péter és Gundel Takács Gábor ugyanabban...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm