4 °C Budapest

Visszaütött a válság

Pénzcentrum
2008. február 29. 15:00

A pofon pedig az American International Group-on (AIG) csattant, amely a negyedik negyedévben 5,3 milliárd dollárt kitevő veszteséget könyvelhetett el egy, az elemzők által nem várt méretű leírás miatt. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a cég alapítása, 1919 óta ez a valaha volt legnagyobb negyedéves veszteség.

A new yorki székhelyű vállalat közleménye szerint a hatalmas mértékű leírásra a subprime hitelekhez kapcsolódó származtatott termékek miatt került sor, ezek értéke a negyedik negyedévben 11,12 milliárd dollárra mérséklődött. A portfolió veszteségének egy része elképzelhető, hogy valamelyik jövőbeni jelentési időszakban realizálódik majd.

A leírás egyébként csak egy volt azonban a veszteségek okai között, ugyanis az AIG 2,63 milliárd dollárnyi tőkeveszteséget könyvelt el az általános befektetési portfoliójának veszteségei miatt, illetve 643 millió dollárt a pénzügyi termékekkel foglalkozó üzletágának befektetései kapcsán.

Annyi bizonyos, a bejelentett veszteség hatalmas mértékű visszaesést jelent a társaság számára, amely 2006 azonos időszakában 3,44 milliárd dollár értékű nyereséget ért el. 2007-ben 6,2 milliárd dolláros nettó bevétele keletkezett az AIG-nek, amely közel 56 százalékos esést jelent a 2006-os 14,05 milliárd dollárhoz képest.

Martin Sullivan, az AIG vezérigazgatója közleményében a tavalyi év eredményeit egyértelműen elégtelennek minősítette. Hozzátette, 2008 során várakozásaik szerint továbbra is gyenge lesz az ingatlanpiac teljesítménye, s fennmarad a hitelpiaci bizonytalanság. Mindez pedig oda vezethet, hogy az AIG további értékvesztést és átcsoportosítási költségeket volna kénytelen bejelenteni.

Az AIG tegnap úgy vélekedett, hogy ezek az értékvesztések nem utalnak a jövőben várhatóan realizálódó veszteségek mértékére. A veszteségek szerintük nem gyakorolnak majd hatást a társaság pénzügyi helyzetére, ugyanakkor a működési eredményben majd megjelennek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ingatlanpiaci visszaesés több úton is hatással bírt az AIG-re. A jelzáloghitel-biztosítási egysége, a United Guaranty 2007 negyedik negyedévében 348 millió dollárnyi veszteséget jelentett működési eredményében.

A főbb biztosítási üzletágak eredményei vegyesnek tekinthetők. Az AIG szerint a negyedik negyedévben a külföldi élet-, és nyugdíjbiztosítási üzletág működési eredménye 1,63 milliárd dollárra rúgott, amely elmarad a tavalyi év azonos időszakának teljesítményétől. Az autó-és lakásbiztosítások amerikai értékesítésével foglalkozó üzletág - részben a kaliforniai erdőtüzek miatt - 184 millió dollár működési veszteséget produkált a negyedik negyedévben.

A vállalat közleménye szerint az amerikai vállalati biztosítás értékesítésével foglalkozó üzletág 1,66 milliárd dollár pozitív működési eredményt ért el 2007 utolsó három hónapjában, amely az előző év azonos időszakához képest 14,1 százalékos növekedést jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem