Kötelezőt váltott? Erre érdemes még figyelnie!

Pénzcentrum
2007. december 18. 08:36

Karácsony közeledtével egyre inkább az ünnepekre való készülődés köti le mindenki figyelmét. Annak a hétszázezer autósoknak azonban, akik november végéig úgy döntöttek, felmondják kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket, a meglepetések elkerülése érdekében célszerű egy perc erejéig újra áttekinteniük, mire kell még figyelniük, illetve mire érdemes számítaniuk. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csokorba szedte a legfontosabb szempontokat.

Elsőként érdemes utánanézni, hogy a felmondás eljutott-e időben a meglévő biztosítóhoz. Ha nem, akkor hiába kötünk új biztosítást, a régi kötelező biztosítás marad érvényben a következő évre is.

Ha a felmondás érvényes volt, ügyelni kell arra is, hogy az új biztosítás megkötéséig az előző biztosítás valamennyi díja rendezve legyen, anélkül ugyanis az új biztosítás nem köthető meg.

Noha az aktuális kgfb-szerződés felmondására csak december 1-jéig volt lehetőség, az új biztosítási szerződést december 31-ig meg kell kötni. Mindazok számára, akiknek a biztosítóváltásban alkuszok segítenek, a két folyamat általában egy időben zajlott, az ügyfélnek azonban nem árt figyelnie arra, hogy valóban aláírta-e az év vége előtt a szerződést. Szintén az autós felelőssége, hogy az első díjat január 31-ig befizesse. Erről akkor is érdemes gondoskodnia, ha a biztosítótól nem kapott számlát vagy csekket, mert csak így kerülheti el biztosan az esetleges későbbi kellemetlenségeket.

Ugyanis a fenti két határidő elmulasztása esetén az autós érvényes biztosítás nélkül maradhat, aminek a következményei akár ellenőrzés, akár baleset esetében súlyosak lehetnek. Ha a biztosítás nélküli jármű balesetet okoz, végső soron a kárral kapcsolatos valamennyi költséget állnia kell. Közúti ellenőrzés esetén pedig a biztosítatlan jármű forgalomból való kivonását kezdeményezhetik.

Már nincs kibúvó azok számára sem, akik - bár évközben nem buktak le baleset miatt vagy ellenőrzés során - nem rendezték előző biztosítójukkal a számláikat. Akik nem fizettek időben, és emiatt azóta már megszűnt a szerződésük, csak az előző biztosítónál köthetik meg az új szerződést (természetesen az elmaradt befizetéseket is pótolni kell, bónuszbesorolásuk pedig elveszik).

Ezek után érdemes áttekinteni azt is, milyen meglepetések érhetik az új biztosítót választó autóst az első díj befizetésekor. Nagy az esély arra, hogy az első számla vagy csekk a kalkuláltnál magasabb összegről szól. Ennek az lesz a leggyakoribb oka, hogy a biztosítók a bónuszfokozat megállapításához szükséges kártörténeti igazolást januárban tudják a korábbi biztosítótól beszerezni, a megfelelő besorolásig pedig várhatóan az A0 fokozatnak megfelelő összeget fogják kiszámlázni. Ez nem hiba, a bónuszfokozatnak megfelelő kedvezmény általában már a következő számlában jóváíródik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén eltér majd a számlázott összege annak, aki az év hátralévő részében kárt okoz. Neki már a biztosítóváltást követően változik a bónuszfokozata, vagyis az előzetesen kalkuláltnál magasabb összeget köteles januártól fizetnie.

A számlázott összegnek az előzetesen kalkulálttól való eltérése adódhat ezen kívül adminisztrációs hibából is. Ezért érdemes tudni, hogy sok független biztosítási alkusz árgaranciát vállal az általa kalkulált árakra. Vagyis amennyiben a biztosító a kalkulált díjnál a meghirdetett tarifa alapján jogosan nagyobb összeget határoz meg fizetendő biztosítási díjként, akkor az eltérés kifizetését az adott alkusz magára vállalja.

A felsorolt problémák és félreértések nagy részére a folyamatban segítséget nyújtó biztosítási alkuszok mindig felhívják a figyelmet, azonban kis odafigyeléssel azok is elkerülhetik az azokból fakadó bosszúságot és kellemetlenséget, akik a biztosításváltás folyamatát maguk intézték.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem