Kötelezőt váltott? Erre érdemes még figyelnie!

Pénzcentrum
2007. december 18. 08:36

Karácsony közeledtével egyre inkább az ünnepekre való készülődés köti le mindenki figyelmét. Annak a hétszázezer autósoknak azonban, akik november végéig úgy döntöttek, felmondják kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket, a meglepetések elkerülése érdekében célszerű egy perc erejéig újra áttekinteniük, mire kell még figyelniük, illetve mire érdemes számítaniuk. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csokorba szedte a legfontosabb szempontokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elsőként érdemes utánanézni, hogy a felmondás eljutott-e időben a meglévő biztosítóhoz. Ha nem, akkor hiába kötünk új biztosítást, a régi kötelező biztosítás marad érvényben a következő évre is.

Ha a felmondás érvényes volt, ügyelni kell arra is, hogy az új biztosítás megkötéséig az előző biztosítás valamennyi díja rendezve legyen, anélkül ugyanis az új biztosítás nem köthető meg.

Noha az aktuális kgfb-szerződés felmondására csak december 1-jéig volt lehetőség, az új biztosítási szerződést december 31-ig meg kell kötni. Mindazok számára, akiknek a biztosítóváltásban alkuszok segítenek, a két folyamat általában egy időben zajlott, az ügyfélnek azonban nem árt figyelnie arra, hogy valóban aláírta-e az év vége előtt a szerződést. Szintén az autós felelőssége, hogy az első díjat január 31-ig befizesse. Erről akkor is érdemes gondoskodnia, ha a biztosítótól nem kapott számlát vagy csekket, mert csak így kerülheti el biztosan az esetleges későbbi kellemetlenségeket.

Ugyanis a fenti két határidő elmulasztása esetén az autós érvényes biztosítás nélkül maradhat, aminek a következményei akár ellenőrzés, akár baleset esetében súlyosak lehetnek. Ha a biztosítás nélküli jármű balesetet okoz, végső soron a kárral kapcsolatos valamennyi költséget állnia kell. Közúti ellenőrzés esetén pedig a biztosítatlan jármű forgalomból való kivonását kezdeményezhetik.

Már nincs kibúvó azok számára sem, akik - bár évközben nem buktak le baleset miatt vagy ellenőrzés során - nem rendezték előző biztosítójukkal a számláikat. Akik nem fizettek időben, és emiatt azóta már megszűnt a szerződésük, csak az előző biztosítónál köthetik meg az új szerződést (természetesen az elmaradt befizetéseket is pótolni kell, bónuszbesorolásuk pedig elveszik).

Ezek után érdemes áttekinteni azt is, milyen meglepetések érhetik az új biztosítót választó autóst az első díj befizetésekor. Nagy az esély arra, hogy az első számla vagy csekk a kalkuláltnál magasabb összegről szól. Ennek az lesz a leggyakoribb oka, hogy a biztosítók a bónuszfokozat megállapításához szükséges kártörténeti igazolást januárban tudják a korábbi biztosítótól beszerezni, a megfelelő besorolásig pedig várhatóan az A0 fokozatnak megfelelő összeget fogják kiszámlázni. Ez nem hiba, a bónuszfokozatnak megfelelő kedvezmény általában már a következő számlában jóváíródik.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Szintén eltér majd a számlázott összege annak, aki az év hátralévő részében kárt okoz. Neki már a biztosítóváltást követően változik a bónuszfokozata, vagyis az előzetesen kalkuláltnál magasabb összeget köteles januártól fizetnie.

A számlázott összegnek az előzetesen kalkulálttól való eltérése adódhat ezen kívül adminisztrációs hibából is. Ezért érdemes tudni, hogy sok független biztosítási alkusz árgaranciát vállal az általa kalkulált árakra. Vagyis amennyiben a biztosító a kalkulált díjnál a meghirdetett tarifa alapján jogosan nagyobb összeget határoz meg fizetendő biztosítási díjként, akkor az eltérés kifizetését az adott alkusz magára vállalja.

A felsorolt problémák és félreértések nagy részére a folyamatban segítséget nyújtó biztosítási alkuszok mindig felhívják a figyelmet, azonban kis odafigyeléssel azok is elkerülhetik az azokból fakadó bosszúságot és kellemetlenséget, akik a biztosításváltás folyamatát maguk intézték.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06