Start előtt a biztosítási reform

Pénzcentrum
2007. október 10. 10:00

Egyelőre még sok a bizonytalanság az egészségügy átalakítására létrehozott, s hétfőn napvilágot látott koncepció körül. A szaktárca ígérete szerint az ágazat szakmai szervezeteivel és a kórháztulajdonos önkormányzatokkal tegnap megkezdett egyeztetéseken elhangzott vélemények még bekerülhetnek a törvényjavaslatba - tudósít a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvényjavaslat egyébként október közepén kerül a kormány elé, a hónap végén nyújtják majd be a parlamentnek, s 2008. januárjában kezdődhet meg a rendszer kiépítése.

A reformtervek szerint megmarad a nemzeti kockázatközösség, nem változik a tb-járulék mértéke, melyet továbbra is az országgyűlés határoz majd meg. Továbbra is mindenki jogosult lesz a járulék fejében ma igényelhető egészségügyi ellátásra, az alapvető, életmentő beavatkozások pedig a jövőben is alanyi jogon járnak majd.

2009-ben az eddig kifizetőhelyként működő OEP Egységes Nemzeti Kockázatközösségi Alappá (ENKA) alakulhat, ez garantálhatja a szolidaritás elvének megőrzését. Innen kapják majd a pénztárak a tagság után járó fejkvótát, melyet az APEH a beszedett tb-járulékokból képez a pénztártagok kora, neme és demográfiai jellemzői alapján.

Ha januárban elindulhat a rendszer, az ENKA mellett 22, 100 százalékban állami tulajdonú, a megyékre épülő és kötelező egészségpénztár alakul, ez a szám a tagtoborzás után, 2009. januárjára várhatóan 8-12-re zsugorodik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tagtoborzáskor egyébként a pénztárak kizárólag a ma járó, egészségi ellátásoknál nagyobb, extra juttatást kínálhatnak, így tehát azokért a szűrővizsgálatokért lehet versengeni, amelyek nem tartoznak az alapvető ellátási csomagba. Tilos a munkahelyi csoportos tagtoborzás, vagy egy-egy korosztály, lakosságcsoport direkt marketing elemekkel való megcélzása.

A létrejövő pénztárak az egészségügyi szolgáltatókkal kötnek szerződést, s átmeneti ideig kötelesek valamennyi, a gyógyítás feltételeinek megfelelő kórházzal, illetve rendelővel megállapodni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?