24 °C Budapest

Tőkegarantált életbiztosítások az OTP Garanciától: 4 milliárd forint 4 hét alatt

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 16:10

Az OTP Garancia Biztosító Zrt. 2007. július 30. és 2007. szeptember 9. között két új befektetési lehetőséget kínál. Még két hétig megvásárolható, de már most jelentős sikernek számít a két termék: az eddig eltelt négy hét alatt ugyanis az ügyfelek több mint 4 milliárd forintot helyeztek el a konstrukciókban.

A július 30-tól augusztus 24-ig terjedő időszakban az elhelyezett összegek nagy része, mintegy 80%-a a Generáció Ázsia Portfólióba került befektetésre.
Az OTP Garancia Biztosító az elmúlt években már több alkalommal kínált korlátozott ideig elérhető, különböző befektetési stratégiákat követő portfóliókat a Generáció unit-linked életbiztosításához. 2007-ben tavasszal voltak elérhetőek az OTP Bank fiókjaiban is a FIX3 és a DUÁL elnevezésű portfóliók, melyekben ügyfeleink összesen közel hárommilliárd forintot helyeztek el.

A Generáció Életbiztosítás új, 5 éves tartamú Ázsia és 10 éves tartamú Válogatott egyszeri díjfizetésű portfóliói az OTP Bank fiókjaiban is elérhetőek. A két konstrukcióban közös, hogy szerződéskötéskor azonnali jóváírással indulnak, ami akár a befizetés 5%-át is elérheti, az értékesítési időszakban 7,5%-os éves hozamot garantálnak, tőkegaranciát és életbiztosítási védelmet nyújtanak. A két termék sikerét több tényezővel magyarázta Berentés László, az OTP Garancia Biztosító Bankbiztosítási Főosztályának vezetője.

A Generáció Ázsia Portfólió esetében már önmagában a mögöttes részvénykosár összetétele is sokak számára vonzó, az ugyanis az ázsiai (dél-koreai, kínai, és japán) részvénypiacokon jelen lévő vállalatok részvényeiből áll össze. Az ötéves tartam alatt az eddig kimagasló teljesítményt nyújtó vállalatok további növekedését jósolja számos hazai és nemzetközi elemző. A várható tendenciákat több tényező befolyásolja, de pl. a jövő évi olimpia mindenképpen a fejlődés egyik mozgatórugója lehet.

Ugyancsak további - nemzetközi szakértők szerint hatalmas - lendületet adhat a kínai tőkepiacnak az a közelmúltbeli döntés, miszerint - ha egyelőre még csak tesztidőszakra is - korlátozás nélkül engedélyezik kínai magánszemélyek jüanjának devizára váltását, majd befektetését a hongkongi részvénypiacokon.

A napjainkban zajló tőkepiaci események tükrében a konstrukció másik vonzó tulajdonsága is felértékelődött. A konstrukció speciális befektetési ügyletek alkalmazásával ugyanis úgy teszi lehetővé az ázsiai részvénypiacok nyújtotta hozamokból való részesedést, hogy az ügyfelek a tartam első két évében - pl. az amerikai hitelválság következtében fellépőhöz hasonló - esetleges korrekcióból is profitálhatnak. A konstrukció ugyanis a lejárati szolgáltatás kiszámításakor az esetleges visszaesést (az első két évben félévente megfigyelt mérték közül a legnagyobbat) pozitív előjellel veszi figyelembe!

A Generáció Válogatott Portfólió 10 éves tartamra szóló befektetés, keresettségének oka részben ebből a befektetési időtávból adódó kamatadómentességből fakad. A kamatadó bevezetésének egyéves évfordulója előtti hónapban számítani lehetett arra, hogy sok, egy évre lekötött pénz szabadul fel. Az OTP Garancia Biztosító részben ezért is lépett a piacra új, kamatadó fizetési kötelezettséggel nem járó konstrukcióval.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A konstrukció sikerének egyik titka a kiválasztott részvények köre. A termék mögöttes Kötvényének hozama ugyanis négy megbízható ágazat (gyógyszeripar, pénzügyi szektor, távközlés, energia ipar) húsz válogatott nemzetközi - európai, egyesült államokbeli és ázsiai - nagyvállalat (pl. Astra Zeneca, Bank of America, BP, Deutsche Telekom) részvénye által egyenlő arányban alkotott portfólió hozamához kötött.

A siker másik titka a különleges kifizetési formula: elsőként a részvénykosár 20 részvénye közül a legjobb 15 kerül kiválasztásra a legmagasabb lejáratkori teljesítmény alapján, majd e legjobb 15 részvénynek a tartam egyes évfordulóin külön-külön mért legmagasabb egyedi teljesítményeinek átlaga adja a végső teljesítményt.

A biztonságot szolgálja hogy a lejáratkori esetleges kedvezőtlen piaci helyzetben, ha a 20 részvény közül a legrosszabb 5 összesített értéke kisebb, mint a kiindulási időpontbeli összesített értékük, a konstrukció akkor is tőke és hozamgaranciát nyújt. A különleges kifizetési formulának és részvény-kiválasztásnak köszönhetően a termék a múltban kiválóan teljesített volna: az 1980 és 2007 közötti lezárt 10 éves időszakok átlagában évi nettó 19 százalékos hozamot ért volna el.

Az itt is megfigyelhető befektetői magatartás egyébként megfelel annak az általános tendenciának, miszerint a unit-linked életbiztosítást választó ügyfelek nagyobb arányban választanak részvényes jellegű portfóliókat, mint pl. a különböző befektetési jegyek esetében. Ez a racionális döntés a befektetési időtávval magyarázható: egy 10 éves konstrukciónál valóban érdemes a nagyobb hozammal kecsegtető, prosperáló vállalatok részvényeibe fektetni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 12:08
Külföldről érkezik új felsővezető a 24.hu-t, a Nők Lapját és több más médiumot kiadó Central Médiacs...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm