Mi várható a biztosítási piacon 2007-ben?

Pénzcentrum
2007. február 20. 12:00

Az Európai Biztosítók közös szervezete, a CEA (Comité Européen des Assurances) összeállította az idei akciótervét, amely összefoglalja azokat a fontosabb uniós projekteket és jogszabályi kezdeményezéseket, amelyek 2007-2008 folyamán leginkább érintik az európai biztosításügyet.

Az idei év legfontosabb eseménye a Szolvencia II. irányelv-tervezett publikálása lesz. Az európai biztosítási szakma tőkeszükségletének kiszámolásához használt Szolvencia I. rendszer az 1970-es évek elejétől létezik. Mivel a jelenlegi rendszer kockázatkezelés szempontjából nem teljes, ezért a szabályozást több országban szigorították, aminek következtében Európa-szerte szabályok kusza szövevénye alakult ki.

Ezért van leginkább szükség a Szolvencia II. kalakítására. A szabályozás célja elsősorban a kockázatértékelés magasabb színvonalának és a hatékonyabb tőkefelosztás biztosítása.

A Szolvencia II. munkálataival párhuzamosan zajlanak az új európai számviteli standardok munkálatai is.

Az Európai Unió-ban az elmúlt években felerősödött a szabályozási nyomás a pénzügyi területen. A problémát nem kizárólag a túlburjánzó jogszabályi kezdeményezések jelentik, hanem sokszor az is, hogy nem pontosan tudható, azok milyen célt kívánnak szolgálni.

Az Európai Bizottság (EB) elkötelezte magát az európai pénzügyi szolgáltatások versenyképességének növelése mellett, és kiemelt feladatként kezeli a jelenlegi szabályozási környezet egyszerűsítését.

2005 augusztusában az EB vizsgálatot indított el a biztosítási piacon. A vizsgálat célja az elosztási csatornák és a horizontális kooperáció áttekintése volt az európai piacon. A vizsgálat külön kitér a csoportmentesség kapcsán született együttműködési formákra. Várhatóan ebben az évben lezárulnak a vizsgálatok és ennek függvényében születhetnek meg az esetleges jogszabályi kezdeményezések.

Az EB 2001 novemberében kezdte el tanulmányozni azokat a problémákat, amelyek a tagállami szabályozások összehangolatlanságából adódnak egy biztosítási vállalkozás felszámolása esetén. Ezzel kapcsolatban felmerült a lehetősége garanciaalapok létrehozásának. Az európai biztosítók a kérdéssel kapcsolatban továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a Szolvencia II. keretein belül kerüljön rendezésre a probléma.

Ebben az évben kerülhet megoldásra a viszontbiztosítási fedezet kérdése is. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a külföldi székhelyű viszontbiztosítóknak eltérő pénzügyi fedezetet kell produkálniuk mint az USA-ban bejegyzett társaiknak. Ez a diszkriminatív szabályozás az európai viszontbiztosító társaságoknak éves szinten, becslések szerint több mint 500 milliárd USD pluszköltséget jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CEA végső célja az EU és USA szabályozások kölcsönös elfogadtatása, és egy szabad viszontbiztosítási piac kialakítása.

Jelenleg a 6. áfa-irányelv értelmében a pénzügyi szolgáltatások nem tartoznak az áfa-körbe. Az EB ugyanakkor elindított egy egyeztetési eljárást a jelenlegi szabályozás újragondolása céljából. Várhatóan 2007 első felében nyújtják be a 6. áfa irányelv módosítását célzó javaslatot.

Az EB 2005 júliusában nyújtotta be javaslatát, amely a befektetési alapok európai szabályozásának áttekintésére irányul. A cél a határon átnyúló szolgáltatások versenyének fokozása azzal, hogy a közösség kiaknázza az innovációban rejlő lehetőségeket, és a nagyobb termelési méretből adódó előnyöket, ami magasabb szintű megtakarításokat eredményezhet.

Az EB közleményt adott ki az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozóan. A Bizottság keresi a lehetőségeket az egészségügyi szolgáltatók határon átnyúló tevékenységének megkönnyítésére, illetőleg a tagországok egészségügyi rendszereinek együttműködésére.

A témában érintetteknek 2007 január végéig kellett eljuttatniuk észrevételeiket a Bizottsághoz. Ezeket publikálják és ezek alapján születhet meg egy esetleges jogszabályi javaslat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?