-2 °C Budapest

Mi várható a biztosítási piacon 2007-ben?

Pénzcentrum
2007. február 20. 12:00

Az Európai Biztosítók közös szervezete, a CEA (Comité Européen des Assurances) összeállította az idei akciótervét, amely összefoglalja azokat a fontosabb uniós projekteket és jogszabályi kezdeményezéseket, amelyek 2007-2008 folyamán leginkább érintik az európai biztosításügyet.

Az idei év legfontosabb eseménye a Szolvencia II. irányelv-tervezett publikálása lesz. Az európai biztosítási szakma tőkeszükségletének kiszámolásához használt Szolvencia I. rendszer az 1970-es évek elejétől létezik. Mivel a jelenlegi rendszer kockázatkezelés szempontjából nem teljes, ezért a szabályozást több országban szigorították, aminek következtében Európa-szerte szabályok kusza szövevénye alakult ki.

Ezért van leginkább szükség a Szolvencia II. kalakítására. A szabályozás célja elsősorban a kockázatértékelés magasabb színvonalának és a hatékonyabb tőkefelosztás biztosítása.

A Szolvencia II. munkálataival párhuzamosan zajlanak az új európai számviteli standardok munkálatai is.

Az Európai Unió-ban az elmúlt években felerősödött a szabályozási nyomás a pénzügyi területen. A problémát nem kizárólag a túlburjánzó jogszabályi kezdeményezések jelentik, hanem sokszor az is, hogy nem pontosan tudható, azok milyen célt kívánnak szolgálni.

Az Európai Bizottság (EB) elkötelezte magát az európai pénzügyi szolgáltatások versenyképességének növelése mellett, és kiemelt feladatként kezeli a jelenlegi szabályozási környezet egyszerűsítését.

2005 augusztusában az EB vizsgálatot indított el a biztosítási piacon. A vizsgálat célja az elosztási csatornák és a horizontális kooperáció áttekintése volt az európai piacon. A vizsgálat külön kitér a csoportmentesség kapcsán született együttműködési formákra. Várhatóan ebben az évben lezárulnak a vizsgálatok és ennek függvényében születhetnek meg az esetleges jogszabályi kezdeményezések.

Az EB 2001 novemberében kezdte el tanulmányozni azokat a problémákat, amelyek a tagállami szabályozások összehangolatlanságából adódnak egy biztosítási vállalkozás felszámolása esetén. Ezzel kapcsolatban felmerült a lehetősége garanciaalapok létrehozásának. Az európai biztosítók a kérdéssel kapcsolatban továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a Szolvencia II. keretein belül kerüljön rendezésre a probléma.

Ebben az évben kerülhet megoldásra a viszontbiztosítási fedezet kérdése is. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a külföldi székhelyű viszontbiztosítóknak eltérő pénzügyi fedezetet kell produkálniuk mint az USA-ban bejegyzett társaiknak. Ez a diszkriminatív szabályozás az európai viszontbiztosító társaságoknak éves szinten, becslések szerint több mint 500 milliárd USD pluszköltséget jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CEA végső célja az EU és USA szabályozások kölcsönös elfogadtatása, és egy szabad viszontbiztosítási piac kialakítása.

Jelenleg a 6. áfa-irányelv értelmében a pénzügyi szolgáltatások nem tartoznak az áfa-körbe. Az EB ugyanakkor elindított egy egyeztetési eljárást a jelenlegi szabályozás újragondolása céljából. Várhatóan 2007 első felében nyújtják be a 6. áfa irányelv módosítását célzó javaslatot.

Az EB 2005 júliusában nyújtotta be javaslatát, amely a befektetési alapok európai szabályozásának áttekintésére irányul. A cél a határon átnyúló szolgáltatások versenyének fokozása azzal, hogy a közösség kiaknázza az innovációban rejlő lehetőségeket, és a nagyobb termelési méretből adódó előnyöket, ami magasabb szintű megtakarításokat eredményezhet.

Az EB közleményt adott ki az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozóan. A Bizottság keresi a lehetőségeket az egészségügyi szolgáltatók határon átnyúló tevékenységének megkönnyítésére, illetőleg a tagországok egészségügyi rendszereinek együttműködésére.

A témában érintetteknek 2007 január végéig kellett eljuttatniuk észrevételeiket a Bizottsághoz. Ezeket publikálják és ezek alapján születhet meg egy esetleges jogszabályi javaslat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem