22 °C Budapest

Mi várható a biztosítási piacon 2007-ben?

Pénzcentrum
2007. február 20. 12:00

Az Európai Biztosítók közös szervezete, a CEA (Comité Européen des Assurances) összeállította az idei akciótervét, amely összefoglalja azokat a fontosabb uniós projekteket és jogszabályi kezdeményezéseket, amelyek 2007-2008 folyamán leginkább érintik az európai biztosításügyet.

Az idei év legfontosabb eseménye a Szolvencia II. irányelv-tervezett publikálása lesz. Az európai biztosítási szakma tőkeszükségletének kiszámolásához használt Szolvencia I. rendszer az 1970-es évek elejétől létezik. Mivel a jelenlegi rendszer kockázatkezelés szempontjából nem teljes, ezért a szabályozást több országban szigorították, aminek következtében Európa-szerte szabályok kusza szövevénye alakult ki.

Ezért van leginkább szükség a Szolvencia II. kalakítására. A szabályozás célja elsősorban a kockázatértékelés magasabb színvonalának és a hatékonyabb tőkefelosztás biztosítása.

A Szolvencia II. munkálataival párhuzamosan zajlanak az új európai számviteli standardok munkálatai is.

Az Európai Unió-ban az elmúlt években felerősödött a szabályozási nyomás a pénzügyi területen. A problémát nem kizárólag a túlburjánzó jogszabályi kezdeményezések jelentik, hanem sokszor az is, hogy nem pontosan tudható, azok milyen célt kívánnak szolgálni.

Az Európai Bizottság (EB) elkötelezte magát az európai pénzügyi szolgáltatások versenyképességének növelése mellett, és kiemelt feladatként kezeli a jelenlegi szabályozási környezet egyszerűsítését.

2005 augusztusában az EB vizsgálatot indított el a biztosítási piacon. A vizsgálat célja az elosztási csatornák és a horizontális kooperáció áttekintése volt az európai piacon. A vizsgálat külön kitér a csoportmentesség kapcsán született együttműködési formákra. Várhatóan ebben az évben lezárulnak a vizsgálatok és ennek függvényében születhetnek meg az esetleges jogszabályi kezdeményezések.

Az EB 2001 novemberében kezdte el tanulmányozni azokat a problémákat, amelyek a tagállami szabályozások összehangolatlanságából adódnak egy biztosítási vállalkozás felszámolása esetén. Ezzel kapcsolatban felmerült a lehetősége garanciaalapok létrehozásának. Az európai biztosítók a kérdéssel kapcsolatban továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a Szolvencia II. keretein belül kerüljön rendezésre a probléma.

Ebben az évben kerülhet megoldásra a viszontbiztosítási fedezet kérdése is. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a külföldi székhelyű viszontbiztosítóknak eltérő pénzügyi fedezetet kell produkálniuk mint az USA-ban bejegyzett társaiknak. Ez a diszkriminatív szabályozás az európai viszontbiztosító társaságoknak éves szinten, becslések szerint több mint 500 milliárd USD pluszköltséget jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CEA végső célja az EU és USA szabályozások kölcsönös elfogadtatása, és egy szabad viszontbiztosítási piac kialakítása.

Jelenleg a 6. áfa-irányelv értelmében a pénzügyi szolgáltatások nem tartoznak az áfa-körbe. Az EB ugyanakkor elindított egy egyeztetési eljárást a jelenlegi szabályozás újragondolása céljából. Várhatóan 2007 első felében nyújtják be a 6. áfa irányelv módosítását célzó javaslatot.

Az EB 2005 júliusában nyújtotta be javaslatát, amely a befektetési alapok európai szabályozásának áttekintésére irányul. A cél a határon átnyúló szolgáltatások versenyének fokozása azzal, hogy a közösség kiaknázza az innovációban rejlő lehetőségeket, és a nagyobb termelési méretből adódó előnyöket, ami magasabb szintű megtakarításokat eredményezhet.

Az EB közleményt adott ki az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozóan. A Bizottság keresi a lehetőségeket az egészségügyi szolgáltatók határon átnyúló tevékenységének megkönnyítésére, illetőleg a tagországok egészségügyi rendszereinek együttműködésére.

A témában érintetteknek 2007 január végéig kellett eljuttatniuk észrevételeiket a Bizottsághoz. Ezeket publikálják és ezek alapján születhet meg egy esetleges jogszabályi javaslat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24