18 °C Budapest

Egy adómentes korszak vége

Pénzcentrum
2007. február 6. 10:00

Június elsejétől az adóváltozások szerint jövedelemnek minősül számos, eddig az egészség-pénztárakon keresztül adómentesen igénybe vehető szolgáltatás. Hatásaiban nagyobb mérvű változás, hogy az egészségügyi reform kapcsán az egészségkasszák jövőbeli funkciója is megkérdőjeleződött - írja a Világgazdaság.

Egyszerre két jelentős változás hozza nehéz helyzetbe az önkéntes egészségpénztári szektort. Június elsejétől az adóváltozások szerint jövedelemnek minősül számos, eddig a pénztárakon keresztül adómentesen igénybe vehető szolgáltatás. A cél az lett volna, hogy a változással a pénztári tagok a befizetéseik azonnali felhasználása helyett hosszú távú takarékoskodásba kezdjenek. Ennek azonban kevés a realitása, mivel az eddig a kasszákon keresztül elérhető adómentes juttatások - üdülés vagy sportolás finanszírozása - egy másik formában, üdülési csekkel továbbra is elérhetők maradnak.

Hatásában nagyobb mérvű változás, hogy az egészségügyi reform kapcsán az egészségkasszák jövőbeli funkciói is megkérdőjeleződtek. A több-biztosítós finanszírozási rendszer bevezetésével - az újonnan felálló biztosítók mellett - értelmüket vesztenék a kasszák által kínált szolgáltatások. A 650 ezres ügyfélbázisú egészségpénztárak a túlélésért azt szeretnék elérni, hogy hozzájussanak a kötelezően fizetendő tb-járulék egy részéhez.

EZT OLVASTAD MÁR?