Nem kell pótdíjat fizetni, de...

Pénzcentrum
2006. december 5. 06:50

Nemrégiben a KöBE az alapszabályában kikötötte, hogy tagjaitól semmilyen jogcímen nem kérhet pótbefizetést. Ez dicséretes lépés, azonban elméletileg tartogathat veszélyeket.

Legelsőnek fontos azt kiemelni, hogy mikor valaki egy egyesületnél köti meg a biztosítását, akkor annak tagjává válik. Ez így most nem hangzik túl bonyolultan, azonban nézzünk a dolgok mögé! Az egyesületeknél nincs tulajdonos (illetve bizonyos értelemben mindenki az), mint a biztosítás társaságok esetében, tehát nincs, aki szorult helyzetben egy tőkeinjekcióval kisegítené a céget a bajból. A tagoknak kell pótdíjbefizetéssel, vagy egyéb jogcímen "összedobniuk" a kívánt összeget.

Éppen ezért kiemelten fontos egyesületek esetében a megfelelő tartalékolás (ezt különösen figyeli a PSZÁF), illetve a kockázatok porlasztása viszontbiztosítással (ennek mértéke is szabályozva van).

A KöBE esetén a pótdíjbefizetés megszüntetését azzal indokolták, hogy a társaság összesen több mint 5 milliárd forintnyi tartalékkal rendelkezik (ebből mintegy 800 millió forint a saját tőke, a fennmaradó összeg biztosítástechnikai tartalék). Tehát nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy olyan mértékű káresemény következik be amely az egyesületet pénzügyi válságba sodorná.

Azonban, azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a pótdíjfizetés visszaállítása szintén csak az alapszabály módosításán múlik, ha esetleg mégis szorult helyzetbe kerülne az egyesület.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelenleg a piacon található többi egyesület nem tett még ilyen lépéseket. Bár a piaci verseny valószínűleg kikényszeríti tőlük is a pótdíjbefizetés elengedését. Azonban, a megfelelő tartalékolás hiány óriási kockázatot rejt magába, ezért a Felügyeletnek kiemelt figyelmet kell szentelni minden egyes effajta intézkedésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20