3 °C Budapest

Pánikroham külföldön - Mennyibe kerül az orvosi ellátás?

Pénzcentrum
2006. november 22. 08:00

A síszezon beindulása előtt megvizsgáltuk, hogy milyen esetekre nyújt fedezetet az utasbiztosítás. Eben a cikkben pedig kitérünk arra az esetre, ha esetleg valaki nem kötött effajta konstrukciót. Megnézzük miből fedezheti az orvosi ellátás költségeit az EU-n belül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfeljebb három hónapig másik EU-tagországban tartózkodó turisták részére a baleset vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátást az a tagállam nyújtja, amelynek területén éppen tartózkodnak, mégpedig a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett. Az ellátás költségeit az az egészségbiztosító fizeti, amelynél az illető személy biztosítva van, nem kell tehát megelőlegezni a költségeket.

Érdemes figyelni arra, hogy számos tagországban a hazai biztosítottaknak sem teljesen ingyenes az ellátás. Néhány országban csak a költségek 80 százalékát finanszírozza az egészségbiztosító. Az önrészt még akkor is zsebből kel megfizetni, ha az adott ellátás vagy gyógyszer itthon ingyenes lenne. Tehát nem az ingyenesség garantált, hanem az, hogy a magyar állampolgárokat minden országban az adott ország állampolgáraival megegyező jogok illetik meg.

Mindennek feltétele, hogy a biztosított rendelkezzen egy úgynevezett E 111-es nyomtatvánnyal, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megyei igazgatóságain lehet kiváltani. A nyomtatvány annak igazolására szolgál, hogy a biztosító előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét. Kiváltásához személyazonossági igazolvány, TAJ-kártya, munkaviszonyt, illetve hallgatói vagy nyugdíjas jogviszonyt igazoló okmány kell, vagy annak igazolása szükséges, hogy más módon, szerződéses jogviszony alapján jogosult valaki az egészségbiztosítási ellátásra. A nyomtatványt a külföldi tartózkodás helyén kell "elszámolási lapra" cserélni, amely a kezelés megkezdéséhez szükséges. Fel kell tehát keresni a külföldi egészségbiztosítót is. Egyes tagországok esetében eltérő szabályok érvényesülnek, így például előfordulhat, hogy nem kell becserélni a magyar nyomtatványt a tartózkodás helye szerinti igazolásra!

Érvényes igazolás hiányában az ellátásra szoruló személynek az ellátásért helyben kell fizetnie, és csak hazatérése után igényelheti vissza a költségek egy részét. Hangsúlyozandó, hogy nem a teljes költséget fogja visszakapni az illető, hanem csak azt a részt, melyet a biztosítójának akkor kellett volna kifizetnie, ha nyomtatványt használnak az ellátás igénybevételekor. (Nyomtatvány megléte esetében a szolgáltató azt az árat tudja érvényesíteni, amelyet a többi, helyben biztosított ellátása után kap a biztosítóktól, nyomtatvány nélkül azonban nincs azonos elbírálási kötelezettség és a szolgáltató a "piaci árat" fogja érvényesíteni.)

2004.május 1. után az E-111 alapján sürgősségi ellátás vehető igénybe az EU mind a 25 tagállamában, továbbá a vele szerződött néhány országban, úgymint Svájc, Norvégia, Izland. Az E-111 kizárólag sürgősségi betegellátásra használható és csak korlátozott számú egészségügyi intézményben. Sürgősségi ellátásnak az számít, ha az ellátás késedelme életet, testi épséget veszélyeztetne. Nem számít tehát ide a korábban is fennálló betegség külföldi kezeltetése, a fogászati kezelés, az utókezelés!

Az E-111 nyomtatványt csak azok az intézmények fogadják el az EU-ban, amelyeknek szerződésük van a helyi társadalombiztosítással. Gyakran előfordul, hogy a mentős vagy a magánklinika nem fogadja el a nyomtatványt, és a teljes költséget kéri készpénzben. Utólag a magyar OEP csak a magyarországi tarifák szerint térít.

Nem terjed ki az E-111 alapján nyújtott ellátás az alábbiakra sem:

• a sérült vagy beteg mentésére, a sérült jármű és utasainak elszállítására,
• a legközelebbi megfelelő színvonalú egészségügyi intézmény és orvos kiválasztására, kirendelésére, a magyar és külföldi orvos közötti konzultáció költségeire,
• általános segítségnyújtásra a külföldön bajbajutott számára (pl.: tolmács),
• a beteg hazaszállítására: tehát a sürgősségi ellátás után a betegnek magának kell megszerveznie és fizetnie a hazajutását,
• a beteg és hozzátartozói közti kapcsolatfelvétel költségeire, a beteglátogatás költségeire,
• semmiféle poggyászkárra, sérülésre.

Ezekre az esetekre érdemes utasbiztosítást kötni a külföldre tartó hazánk fiának, ha nem akar még mélyebben a zsebébe nyúlni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35