7 °C Budapest

Extrém sportok - Kiszáll az állam

Pénzcentrum
2006. november 15. 10:30

A tervek szerint január elsejétől életbe lép az a törvény, amely szerint az egészségbiztosító nem állja többé az extrém sport közben szerzett sérülések kezelésének árát, egyelőre semmilyen hivatalos lista nincs arról, pontosan mi számít extrém sportnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez az év végéig, a törvény végrehajtási rendeletének részeként el fog készülni - tudta meg a Magyar Hírlap az Egészségügyi Minisztériumtól, ám azt, hogy pontosan milyen szakmai bizottság dönt erről, nem tudták megmondani.

Martos Mihály, az Országos Sportegészségügyi Intézet főorvosa megerősítette: hivatalos lista nincs az extrém sportok kategóriáról, de ha lenne, az szinte hetente bővülhetne. Ő egyetért a módosítással, hiszen az átlagosnál több kockázattal járnak ezek a veszélyes sportok. Az orvos tapasztalatai szerint a legtöbb sérülést a BMX-kerékpárosok, a snowboardosok és a hegymászók szenvedik el.

A változás több tízezer embert érint, ennyien űznek hobbiszinten vagy versenyszerűen valamilyen extrém sportot Magyarországon. Az extrém sportok lehetőségeinek nagy része külföldön érhető el. Ilyen esetben a sportolóknak amúgy is utasbiztosítást kell kötniük, ötvenszázalékos felárral. Sazakértő szerint nehéz lesz annak a meghatározása, hogy például extrémsport-balesetnek számít-e, ha valaki hegyi kerékpárral, de nem a hegyről lefelé sérül meg. Sok könnyebb sérülésről pedig lehetetlen lesz majd bebizonyítani, hogy sportolás közben történt-e vagy sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?