Sokkoló és váratlan döntés

Pénzcentrum
2006. október 9. 15:00

A TIR Biztosító Egyesület közleményt adott ki a PSZÁF döntésére reflektálva. A döntést azért sem értik, mert szinte azonos hibákat más biztosító társaságok is elkövettek, büntetésük mégis csak pénzbírság lett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A TIR Biztosító Egyesület (BE) szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) indokolatlanul és méltánytalanul súlyos, igazságtalan határozatot hozott szerdán, azzal, hogy október 6-tól 2007. március 31-ig felfüggesztette az egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (gfb) tevékenységét.

Az egyesület értetlenségének adott hangot azért is, mert a PSZÁF határozatában fő indokként azt jelölte meg, hogy az informatikai rendszerük elavult és hiányosságai miatt nem "engedhetik" meg az új szerződések számának esetleges nagymértékű növekedését, ugyanis az kockázatot jelenthet a rendelet szabályszerű végrehajtásában, illetve az ügyfeleknek nyújtandó szolgáltatások teljesítése során.

Ezzel szemben az egyesület közleményében kiemeli: vállalta, hogy korszerű informatikai szoftverre cseréli le az eddig működő rendszerét, és az új szerződések rögzítésére az átkötési időszak elejétől rendelkezésre áll az új program.

Az egyesület azt sem érti, hogy a felügyelet májusban lezárta a helyszíni, átfogó vizsgálatot, és nem rendelt el informatikai célvizsgálatot, nem kötelezte az egyesületet az informatikai rendszer azonnali cseréjére, és nem figyelmeztette az egyesületet, nem adott teljesítési határidőt.

Az egyesület megdöbbentőnek tartja, hogy a PSZÁF ügyfélvédelemre hivatkozással nem függesztette fel a TIR BE gfb művelését azonnal májusban, hanem várt még öt hónapot, ami véletlenül egybe esik a nagy év végi gfb kampányidőszakkal.

A TIR BE tájékoztatása szerint, a felfüggesztés időszakában a náluk levő szerződéseket jövőre is kezelik, a már élő szerződésekhez kapcsolódó kötelezettségeiket továbbra is a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítik, így az ügyfeleiket semmilyen hátrány nem éri a meglévő szerződések vonatkozásában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20