15 °C Budapest

Egy társasház gyenge pontja

Pénzcentrum
2006. március 9. 12:00

Egy társasház életének egyik legkritikusabb pontja a közös költség meghatározása és a közös képviselő megválasztása. Néhány évvel ezelőtt még a házból választott "önjelölt ezermesterek" lettek a ház ügyeivel foglalkozó megbízott képviselők, mára ez a helyzet azonban némiképp megváltozott. A társasház kezelésről és az e köré nőtt "iparágról" kérdeztük Laczkovich Bencét az Otthon Centrum-Gestor Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatóját.

A 2004. január elsejével hatályba lépett társasházi törvény, amely többek között szabályozza a társasházak gazdálkodását és a társasházak alapításával és alakulásával kapcsolatos útmutatókat.
A közös képviseletet ellátó magánszemélyek szükséges képesítését egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza. Ez kimondja, hogy egy adott társasház képviseletét ellátó személynek egy erre vonatkozó OKJ-s társasház kezelői képesítéssel kell rendelkeznie. Amennyiben egy társasház képviseletét nem magánszemély hanem egy gazdasági társaság látja el, akkor a társaság alkalmazottjai között kell, hogy legyen legalább egy ilyen képesítéssel rendelkező. A szakemberekkel szembeni elvárás a jó kommunikációs képesség és a megfelelő számviteli, jogi és műszaki tudás.
A társasház-kezelői piac a törvényi szabályozásnak megfelelően egyre inkább elkezdett "letisztulni" az elmúlt években, egyre kevesebb a fent említett ezermester nyugdíjas képviselő. A szakértő elmondása szerint a piacon jelenleg 2-3 olyan professzionális cég kezd felnőni, amely megfelelő színvonalú szolgáltatást (számviteli szolgáltatások, műszaki felügyelet, stb.) tud nyújtani versenyképes áron. A profi cégek és a szakértő lakók közötti átmenetet képviselik a szakképesítéssel rendelkező egyéni vállalkozók, melyek árai (az alacsonyabb működési költségek miatt) nyomottabbak nagyobb versenytársaikénál, de természetesen az általuk kínált szolgáltatások palettája is szegényesebb. A piacon található árak 1000-2000 forint/lakás között mozognak és ezeket természetesen nagyban befolyásolja, hogy régi vagy újépítésű társasházról van szó.
A közös költség meghatározására nem tér ki a törvény, csak iránymutatásokat ad. Egy társasház esetében a lakók által fizetett közös költséget két számlán kell gyűjteni. A pénz egy részét a működtetésre, vagyis a napi kiadásokra kell fordítani, másik részéből pedig olyan tartalékot kell gyűjteni, amelyet a váratlan kiadásokra, a felújításra lehet költeni.
Mivel a - mellesleg rosszul kamatozó - számlákat a közös képviselő kezeli, elképzelhető, hogy fedezet híján olykor a tartalékból átcsoportosít némi pénzt a napi kiadásokra. Az ilyen átcsoportosítás hiányos könyvelés esetén egy idő után követhetetlen és egyszer csak az egyik, majd a másik számla is kiürül. A közös költséggel kapcsolatos rémtörténetek másik fajtája a nemfizető tulajdonostársakról szól. A gyakorlat azt bizonyítja, hogy szinte tehetetlen a ház az ilyen esetekben.
Bár az új társasházi törvény elvileg kezeli ezt a helyzetet, de igazából továbbra sincs megoldás. Jelzálogjogot jegyeztethet be a lakóközösség a nem fizető lakásának 25%-nyi részére, de ennek feltételei aligha teljesülnek a hétköznapokban. A legfontosabb, hogy a tartozásnak el kell érnie a lakás értékének negyedét, ami általában elég jelentős összeg ahhoz, hogy közös költség nem fizetéséből halmozódjék fel. Ez tehát nem járható, maradnak a felszólítások, a fizetési meghagyás, amely ellen fellebbezhet a lakótárs, és akkor jön az évekig húzható pereskedés.
A Gestor Kft. tapasztalatai szerint még mindig kevesen tudják, hogy amikor társasházban vásárolnak lakást, az alapító okirat legalább olyan fontos dokumentum számukra, mint a lakás tulajdoni lapja. Ez az okirat határoz meg mindent, amit a házzal, a közös használatú házrészekkel kapcsolatban a lakónak tudnia kell és el kell fogadnia. A társasház alapító okirata tehát a vállalkozás társasági szerződése.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem