7 °C Budapest
Side mirror of the modern luxury car with turning light signal, 360 camera and blind spot camera technology built-in. Vehicle part object photo, selective focus.

Ennyi volt, ezeknek az autóknak befellegzett Magyarországon: sokat már megvenni sem lehet

2023. január 14. 13:02

Rengeteg kedvelt autótípus szűnt meg 2022-ben. Az összesítés szerint legendás modellektől búcsúzhattak a magyar vásárlók is, már nem érdemes őket keresni a szalonokban. Az okok változatosak: az elektromobilitás terjedése és az árrések mértéke is közrejátszhat.

Több autógyártó is elkötelezte magát a tisztán elektromos jövő mellett, így időnként drasztikusan újratervezik kínálatot. Az ADAC összesítése szerint ez a hagyományos kisautókat sem kímélte, a német autóklub összeszedte, hogy mely modellektől inthettünk búcsút.

2022 októberének végén a Ford bejelentette a Fiesta végét, 47 év és nyolc generáció után megszűnik a legendás típus. A németek a lépést az eladások csökkenésével magyarázták, emellett azzal, hogy a Ford a nagyobb, magasabb árrésű kategóriákra kívánhat koncentrálni, mint például a Ford Bronco terepjáró, vagy az elektromos Mustang Mach-E. A Fiesta 1976-ban debütált, több mint 18 milliót adtak el belőle azóta.

Megszűnésre ítélték a BMW i3-ast is, a márka 2013-ban dobta piacra első elektromos autóját. Eredetileg 2024-ben fejezték be a kisautó gyártását, de a gyártó most másképp döntött, mert az adac szerint más, konkurens modellek ma már nagyobb hatótávolságot és kényelmet kínálnak.

Ezek mellett a klasszikus családi jáműveket is el kell engednünk: 2022-ben olyan kompakt furgonok mentek a levesbe, mint a BMW 2-es Gran Tourer, a Citroën C4 Space Tourer, valamint a Renault Scenic és a Grand Scenic. Emellett a Renault Espace is búcsúzott, VW Sharan, a Seat ennek atestvérmodelljét, az Alhambrát nem kínája már. A Ford Galaxy és az S-Max is kikerült a kínálatból. A Dacia is lecserélte a Lodgy-t, de helyette érkezett a Jogger, úgyogy a román márka még állja a sarat ezen a piacon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közepes méretű szedánokat is megnyírbálta a piaci helyzet, a Ford például utód nélkül elkaszálta a Mondeót. Emellett a hírek szerint 2023-ban a Ford EcoSport is búcsúzhat, ahogyan a Mazda CX-3 is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm