32 °C Budapest
A woman calling for help from her broke down car.

Egyre több autó robban le az út szélén: így úszhatod meg a bajt

2022. június 3. 20:02

A nyár folyamán megnő az autómentést és a helyszíni javítást igénylő riasztások száma. Ezeknek hívásoknak a 80 százalékában műszaki meghibásodás miatt kérnek az utazók segítséget. Ráadásul a nem megfelelő karbantartás vagy egy idősebb alkatrész csak növeli a műszaki meghibásodás kockázatát. Erre pedig érdemes tudatosan készülni egy hosszabb út előtt– figyelmezteti a hosszú hétvégén és nyáron útnak indulókat a MAPFRE Asistencia Biztosító.

Mindössze a magyar autósok harmadának van asszisztencia biztosítása, amely a váratlan helyzetekben (legyen az üzemanyaghiány, defekt, műszaki hiba, vagy baleset) segítheti ki őket, mentés, vagy helyszíni javítás útján A Cristo autós alkalmazás megbízásából készített, 2021. év végi reprezentatív kutatás arra is rámutat, hogy közel azonos arányban (16% és 15%) vannak azok, akik folyamatosan, vagy csak hosszabb autóutak esetén, alkalmanként vásárolnak ilyen biztosítást. Az autók életkorát tekintve a 11-15 éves, vagy annál idősebb gépjárművekkel rendelkezők közel 80%-a soha nem vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Az 5-10 éves autók esetében valamivel jobb a helyzet, de még így is több mint kétharmaduk nem él a lehetőséggel.

Sajnos sokan nem tudják, hogy akár egy 11 évnél idősebb gépjárműre is köthető asszisztencia biztosítás. Az autók életkorával egyenes arányban nő az alkatrészek meghibásodásának lehetősége is, mindez pedig a hosszabb utak alkalmával gyakorta okoz gondot. Jellemző, hogy amikor nyáron a család megpakolt autóval vág neki Horvátországnak 30 fokban, bekapcsolt légkondicionálóval, az előzetesen nem átvizsgált, vagy nem rendszeresen karbantartott gépjárműnél műszaki meghibásodás következik be. Nos, ebben az időszakban hívnak minket a legtöbben, és sok közülük a tipikusnak mondható, ugyanakkor több esetben megelőzhető hiba

– mondja Gulyás Norbert, a MAPFRE Asistencia Biztosító alkusz üzletágának vezetője.

A szakember beszámol továbbá a riasztások leggyakoribb okairól is: műszaki meghibásodás miatt az esetek 78%-ában kérnek az autózók segítséget, baleset miatt pedig 14%-ban. Vannak nem hétköznapi esetek is, melyeknél lehet, bele sem gondol az ember, hogy külső segítséget kérjen - igaz, ezeknek az előfordulási gyakorisága is minimális. Ilyenek az önhiba, például a félretankolás, a kulcs elhagyása, netán bezárása, illetve a szélvédő sérülése.

A műszaki meghibásodásnál elektromos meghibásodásra, defektre, az akkumulátor lemerülésére, a turbó-, üzemanyag-, kormány-, vagy hűtőrendszer meghibásodására kell gondolni. A szakember hozzáteszi, hogy ezek az esetek az év minden időszakában egyaránt előfordulnak, de nyáron a leggyakoribbak.

Biztosan sokan vágnak neki az M7-esnek a hosszú hétvégén is, indul a nyári szezon. Ezért is fontos, hogy figyeljünk oda, és tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

A rendszeres karbantartás az alapja mindennek

Mindenekelőtt, a megelőzésben a legfontosabb a rendszeres karbantartás: ide tartozik az akkumulátor állapotának ellenőrzése, a jó minőségű gumiabroncsok használata, valamint azok kopásának ellenőrzése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az út előtt

Amennyiben rendszeresen karbantartott gépjárműről van szó, elegendő az olaj és hűtővízszintek, valamint a gumiabroncsok nyomásellenőrzése. Rendszertelenül karbantartott gépjárműveknél egy alapos, átfogó átvizsgálás mindenképpen szükséges, így az olajszint, a turbó, a légkondicionáló, a hűtő és fékrendszerek ellenőriztetése, valamint a futómű helyes beállítása különösen fontos.

Az út közben

Az autósok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a hosszabb utazás alkalmával használatos különleges tárgyak (tetőcsomagtartó, kerékpár, utánfutó) által kifejtett erőhatásoknak köszönhetően az autó is másként reagál a különböző helyzetekben. Éppen ezért, a megfelelő sebesség megválasztása kiemelten fontos.

A nyári nagy melegben, főként városi közlekedés során, vagy az autópályákon kialakuló torlódásoknál, a hűtővíz esetleges túlmelegedésére kell figyelni, a szakemberek szerint ez is gyakori ok az asszisztencia igénybevételére.

Fokozott figyelem a hegyvidéken: a szerpentineken való hosszabb utazás során a kormánymű gyakori ellentétes irányú mozgatása a szervó „megbolondulásához” vezethet, vagyis a rendszer nem tudja lekövetni a gyakori kanyarvételeket. Ez különösen igaz az idősebb autókra. A fékek is jellemzően túlterhelődhetnek a „megpakolt”, teljes családdal utazó gépjárműveknél, ami veszélyes lehet, ha a fékezés hatékonysága is csökken ennek következtében, így fokozott figyelmet igényel egy hegyi utazásnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?